(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

AK PARTİ İKTİDARINI ELEŞTİRDİ

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Enerji Piyasası Denetleme Kurulu’nun (EPDK) Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBBM) taşıdığı yerli kömüre yönelik kararın, üretime ağır darbe vuracağını iddia etti.

Demirtaş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtlaması istemi ile TBMM’ye  verdiği soru önergesinde, Zonguldak’ta üretilen taş kömürünün dünya piyasalarında birinci sırada yer aldığını savundu.

EPDK’nın ise bunun yerine ithal kömürü teşvik edici karar almasının ‘kabul edilemez’ olduğunu belirten Demirtaş, dünyada kömür üretimine dönüş olduğunu, alınmak istenilen kararla birlikte 20 işletmenin kapanabileceğini, 2800 kişinin de işsiz kalabileceğini ileri sürdü.

Rödovans yöntemi ile çalışan iş yerlerine ‘üvey evlat muamelesi’ yapıldığını savunan Demirtaş, açıklamasında, “Oysa yapılması gereken, yerli kömür üreten rödovansçılar desteklenmeli, EPDK’nın aldığı karar yeniden değerlendirilerek, yerli kömür kullanan santrallerdeki elektrik satış üst limitinin en azından ithal kömür kullanan santrallerdeki üst limite yükseltilerek ithal kömür ile yerli kömür arasındaki ayrımcılık kaldırılmalıdır” görüşlerine yer verdi.

İŞTE 10 SORU

CHP Zonguldak Milletvekili Demirtaş, AK Parti iktidarının politikalarını yanlışlığına dikkat çekerken, bun nedenle de taşkömürü üretimde düşüş yaşandığını, fiyatı 400 dolara ulaşan ithal kömürün ise çevreye zarar verdiğini vurguladığı açıklamasında, İlgili Bakanlığın yanıtlaması üzerine şu soruları yöneltti:

1) Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun, ithal kömürle çalışan santraller için serbest piyasadaki elektrik satışlarındaki üst limitin 2500TL, yerli kömür kullanan santraller için ise serbest piyasadaki elektrik satışlarındaki üst limitin 1200TL olarak belirlemesinin nedeni nedir? EPDK, hangi gerekçe ile böyle bir karar almıştır?

2) Kömür üretim maliyetinin, yerli kömür kullanan santraller için serbest piyasadaki elektrik satış üst limiti olan 1200 TL’nin çok üzerinde olduğunun bilinmesine rağmen, yine de, yerli kömür kullanan elektrik santrallerinde elektrik satış üst limitinin 1200 TL olarak belirlenmesinin nedeni nedir? Bu durum elektrik santrallerinde yerli kömür kullanımını tamamen ortadan kaldırmayacak mıdır?

3) Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun serbest piyasaya, ithal kömüre ayrıcalık verecek şekilde müdahale etmesi doğru mudur? İthal kömüre yerli kömürden iki kat daha fazla fiyat vermek “yerlilik ve millilik” ile ne kadar bağdaşmaktadır?

4) Linyit kömürü üretilen havzalar ile Zonguldak’taki taşkömürü havzaları arasında üretim maliyetleri arasında fahiş bir fark olmasına rağmen, tüm kömür üretim havzalarının bir tutulmasının nedeni nedir?

5) EPDK’nın bu kararı alırken, her kömür havzasının özellikleri ile üretim maliyetlerini göz önünde bulundurması gerekmez miydi?

6) Zonguldak’taki onlarca rödovanslı saha kömür işletmesinin faaliyetini durdurmak zorunda kalmasından ve buralarda istihdam edilen 2 bin 800 işçinin işsiz kalmasından kim sorumlu olacaktır?

7) Zonguldak’ta, binlerce kişiye istihdam sağlayan, atıl ocaklarda kalan taşkömürünü ekonomiye kazandıran ve Türkiye’nin enerjideki dışa bağımlılığını yaptıkları yerli üretimle azaltan, rödovanslı saha kömür üreticilerinin çok zor durumda bırakacak böyle bir karar neden alınmıştır?

8) Enerji fiyatlarındaki fahiş artışın sebebi rödovanslı sahalarda “yerli ve milli “ kömür üreten, kömür şirketleri midir ki, bu şirketleri cezalandıracak şekilde yanlış bir karar aldınız?

9) Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun, ithal kömür kullanımını teşvik eden ama “yerli ve milli” üretime çok ağır darbe vuracak olan kararı yeniden gözden geçirecek misiniz?

10) Yerli ve mili enerji politikaları çerçevesinde, yerli ve milli kömür üretiminin ve istihdamın artması, rödovanslı sahalarda üretim yapan şirketlerin sorunlarını çözmeyi düşünüyor musunuz?




Bu sayfayı yazdır

22.06.2022 10:00:49

Bu haber 382 defa okunmuştur

Facebook'ta Paylaş
YORUM EKLE
DEĞERLİ OKURLARIMIZ;
Sitemizde takip ettiğiniz haberlerimize gönderdiğiniz yorumlarınızda; suç teşkil edecek, yasa dışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri içerikli olanlar; basın meslek ahlakı ile topluma saygı dolayısıyla yayınlanmamaktadır. Bu konudaki hassasiyetimize anlayış göstereceğiniz düşüncesiyle, teşekkür ediyoruz. HAKİMİYET
Adınız


(1000 / )

YORUMLAR (1)
22.06.2022 22:36:39
Vatandaş diyor ki;

Kömür diyarında kömür 5000 tl oldu asgari ücrete çalışan nasıl alacak zonguldağa yapmadığınız ihanet kalmadı sayın siyasetçiler iktidar olsun muhalefet olsun sizin için hava hoş




Şu anda 7 kişi online
Toplam ziyaret : 76.091.424

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
YAZIK DEĞİL Mİ MEMLEKETE!!!


Devamını oku »

22.04.2024 09:17:43 tarihinde yazıldı
200 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
544 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1466 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri