(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

ANITI'NDA TÖRENLE...

KDZ/EREĞLİ

Zonguldak’ın Ereğli İlçesinde, Alemdar Gemisi'nin Ereğli'ye intikalinin 101. yıl dönümü dolayısıyla tören düzenlendi.

Süleymanlar Mahallesi'ndeki Alemdar Anıtı’nda düzenlenen törende protokol tarafından çelenk konuldu Saygı Duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı okundu.

Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığında görevli Deniz İkmal Üsteğmen Uğur Koçyiğit, günün anlam ve önemine ilişkin konuşmasında, Alemdar'ın Milli Mücadele'ye katılmasının tarihçesini anlatarak, şunları kaydetti:

“Alemdar destanı, Milli Hükümet açısından 9 ay sonra 20 Ekim 1921'de Fransızlarla imzalanan Ankara Antlaşması'ndan önce kazanılan bir diplomatik zafer niteliğindedir. 7 aylık bir sürenin sonrasında Alemdar, 24 Eylül 1921 gecesi Ereğli'den gizlice hareket ederek 29 Eylül 1921'de Trabzon'a ulaşmıştır. 29 Ekim 1921'de Trabzon Nakliyat-1 Bahriye Kumandanlığı emrinde göreve başlamış ve Milli Mücadele sırasında birçok görevde bulunmuş, mühimmat ve önemli malzemelerin transferini yapmış, üzerine monte edilen toplar sayesinde başta Şahin vapuru olmak üzere Rus limanında harp mühimmatı taşıyan gemilere karakol ve kollama görevi yapmıştır. Alemdar böylelikle milletimiz için hayati önem taşıyan stratejik deniz nakliyatında unutulmayacak değerde önemli hizmetler yapmıştır. Alemdar büyük zaferden sonra 1924-1959 yılları arasında Seyr-i Sefain İdaresi altında kurtarma görevlerinde bulunmuş ve 1959 yılında hizmet dışına çıkarılmıştır. 1964 yılından sonra özel firmalar tarafından kullanılmış, 1982 yılında sökülmek üzere satılmıştır.”

Törene Ereğli Kaymakamı Mehmet Yapıcı, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Niyazi Uğur, Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Erdemir Genel Müdürü Salih Cem Oral, askeri erkan ile ilçe protokolü katıldı.

POSBIYIK MESAJ YAYINLADI

Bu arada, Kdz. Ereğli belediye Başkanı Halil Posbıyık, deniz Zaferi ve Alamder Gemisi’ne ilişkin yayınladığı mesajında, şunları kaydetti:

“Gazi Alemdar Gemisi mürettebatı, kahraman denizciler 101 yıl önce burada destan yazdılar. Alemdar Gemisi’ne kahramanlık ruhunu veren ilk deniz şehidimiz Serdümen Recep Kahya’yı ve gazilerimizi saygı, rahmet ve minnetle anıyorum. Kurtuluş Savaşı’nın ilk ve tek deniz çarpışması burada yaşanmış,  ilk ve tek deniz şehidi burada verilmiştir. Bu tarihsel olayı hatırlamak ve bunun ruhunu her zaman aklımızda tutmak zorundayız. Alemdar Gemisi burada bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin simgesidir. Kurtuluş Savaşımız emperyalistlerin işgaline karşı bir bağımsız yurt kurma mücadelesidir. Bu savaşımız ekonomik, askeri ve siyasi açıdan tam bağımsızlığı içerir. Gazi Alemdar Gemisi bize bugün denizlerimize sahip çıkma bilincini vermektedir. Bağımsızlık, güçlü bir Deniz Kuvvetleri demektir. Tersanelerine, limanlarına sahip çıkmak, bunların her birini dünyayla rekabet edebilecek duruma getirme hedefi demektir. Denizlerde sağlanacak barış ve kardeşlik, insanlık için huzur ve umuttur. Gazi Alemdar Gemisi’ne, ilk ve tek deniz şehidimize, gazilerimize madalya verilmesini bekliyoruz. CHP’li ve AK Parti’li 5 Zonguldak milletvekilimiz bir araya gelerek Gazi Alemdar Gemisi’ne İstiklal Madalyası verilmesiyle ilgili teklif hazırladılar ve TBMM’ ye sundular. Bu teklifin TBMM tarafından ele alınıp hak ettiğimiz madalyanın verilmesini heyecanla bekliyoruz. Bu talebimizin takipçisiyiz. Ancak şunu da vurgulamalıyım ki, bu gemi ve mürettebatı, Kdz. Ereğli halkının ve denizcilerin gönlünde İstiklal madalyasını yıllar öncesinden almıştır. Bu kahramanlık destanının, Alemdar Gemisi mürettebatının, Ereğli halkının İstiklal için verdiği mücadelenin yıldönümünde şehit ve gazilerimizi minnet ve rahmetle anıyorum.”




Bu sayfayı yazdır

27.01.2022 17:01:45

Bu haber 488 defa okunmuştur

Facebook'ta Paylaş
YORUM EKLE
DEĞERLİ OKURLARIMIZ;
Sitemizde takip ettiğiniz haberlerimize gönderdiğiniz yorumlarınızda; suç teşkil edecek, yasa dışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri içerikli olanlar; basın meslek ahlakı ile topluma saygı dolayısıyla yayınlanmamaktadır. Bu konudaki hassasiyetimize anlayış göstereceğiniz düşüncesiyle, teşekkür ediyoruz. HAKİMİYET
Adınız


(1000 / )

YORUMLAR (0)




Şu anda 12 kişi online
Toplam ziyaret : 76.112.436

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
YAZIK DEĞİL Mİ MEMLEKETE!!!


Devamını oku »

22.04.2024 09:17:43 tarihinde yazıldı
230 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
555 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1473 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri