(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

GRİZU 263-A ZONGULDAK’IN GURURU OLDU

ZONGULDAK

(Haber: Orhan Akyüz) - Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nde (ZBEÜ) hazırlanan Türkiye’nin İlk Cep Uydusu, uzaya fırlatıldı.

3 Mart 1992’de Türkiye Taşkömürü Kurumu Kozlu Müessesese Müdürlüğü maden ocağında meydana gelen ve 263 madencinin şehit olduğu grizu faciasından ismini alan “Grizu-263-A" takımının yaptığı ilk cep uydusu Space X Falcon 9 uzay aracıyla yerel saatle 18.30’da geri sayım yapılmasının ardından uzaya fırlatıldı.

VALİ TUTULMAZ: ZONGULDAK TARİH İBİR GÜN YAŞIYOR

Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz,  fırlatma öncesi Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Sezai Karakoç Kültür Merkezi'nde düzenlenen programda yaptığı konuşmada, Zonguldak’ın tarihigünlerden birini yaşadığını belirterek, şunları kaydetti:

"İlimiz adına ülkemiz adına tarihi bir gün yaşıyoruz. Bazı yerleşim yerlerinin tarihte hatırlanan önemli olaylar bölümüne bugün hep beraber şahitlik ediyoruz. Biz de bu tarihin bir parçasına şahitlik yapacağız diyeceğiz. İllerin kalkınmasında gelişmesinde oranın marka değeri olmasında bu tür olaylar etkinlikler çok önemli. Ülkemizde adından bahsettiren birçok üniversite olmasına rağmen son dört beş yılı domine eden bir takıma sahip olan Zonguldak'ı bu yönüyle tebrik etmek lazım. Bu başarıda payı olan herkese tek tek teşekkür etmek lazım. Başarı ancak bir iklimle olur. Bir iklimde ancak meyve yetişebilir. Her ne kadar çok olumsuz eleştiriler olsa da zaman zaman başarılar bu eleştirileri elinin tersiyle itiyor kenara. Bu büyüyen gelişen Türkiye'nin ayak sesleri. Şu anda Türkiye teknolojik bir gelişimi hızlı bir şekilde dönüşümünü sağlamakta. Üniversitelerdeki gençlerimiz şu anda çok genç yaşta insanlar. Önümüzdeki 5-10 yıllık süreçte ülkemiz dünyanın sayılı ülkelerinden birisi olacak. Siz gençler buna çok daha fazla inanın. Yapamayacağımız bir şey yok. Şu anda dünyanın sayılı grupları içerisinde yer alan arkadaşlarımız aramızda oturan insanlar. Yapamayacağımız hiçbir şey yok. Yeter ki kendimize güvenelim."

REKTÖR ÇUFALI: BUGÜNÜ HAYAL EDİYORLARDI

ZBEÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufalı, "Grizu 263 Takımı”nın Cep Uydusu çalışmalarına yaklaşık 6 yıl önce başladığını hatırlatarak, şunları söyledi:

“O gün bugünü hayal ediyorlardı. Zaman içerisinde başarıları artmaya başladı. Başarıları gerçekleştikçe daha bir üst seviyeyi düşündüler. Onun için mücadele verdiler. Bugün artık uzaya Türkiye'nin en küçük cep uydusunu fırlatma noktasına ve zamanına geldik. Bu bizim için önemli ve gurur verici bir gün. Bunun başarılarımızda ve kendi başarılarında bir aşama olmasını diliyorum. Bundan sonraki çalışmalar ve başarılar bunların da üzerine çıkacak. Buna inanıyorum. Üniversitemiz Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyükşehirlerin dışında bir üniversite. Dışarıdan bakıldığında ortalama bir üniversite olarak görülüyor. Zonguldak sıra dışı insanların şehridir diyorum. Başarılarda da sıradışı, belki toplumsal olaylarda da sıra dışı. Bu sıra ışı insanların yaşadığı şehirlerde hiç beklenilmeyen başarılar da ortaya çıktı. Bundan sonra çıkacak. Grizu263 takımımızın bu başarısı da buna bir örnek. Üniversitemiz sadece Grizu263 takımı ile değil diğer uzay takımlarımız da var. En son model uydu yarışmasında B-Dispate takımımız da birinci oldu. Cumhurbaşkanımızın elinden ödüllerini aldılar. Daha birçok alanda başarılarımız devam ediyor."

YILDIRIM: HEYECAN VERİCİ HEDEFLER VAR

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, yapılan çalışmanın tamamlanmasından büyük mutluluk duyduğunu dile getirdiği konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bugün çok mutlu bir vesile ile buradayız. Gece gündüz uzayla ilgili ülkemizi ileriye götürmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Gençlerimizin hakikaten kendi başlarına azmederek, çok çalışarak, azmederek başarmış oldukları bu güzel başarıyı beraber kutlamak için burada olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Uzay Ajansı 2019 yılında faaliyete geçti. Maalesef biraz gecikmiş bir hamleydi. Zararın neresinden dönersek kardır diye çok yoğun çalışıyoruz. Yakın bir zamanda tanıtım toplantısı da biz düzenleyerek Milli Uzay Programımızın on programı çerçevesinde neler yaptığımızı kamuoyu ile paylaşacağız. Çok heyecan verici hedefler var. Bir Türk insanını uzaya gönderme hedefimiz var. Bugün konuştuğumuz konu bu küçücük uyduyu uzaya göndermek bu büyük hedeflerimiz arasında inanın onlar kadar önemli. Bu gençlerimizi hakikaten cani gönülden tebrik ediyorum. İnşallah desteğimiz onlarla olacak. Biz sadece takip etmekle yetindik buraya kadar. Çünkü fırsat bulamadık. Ama bundan sonrasında bununla ilgili çalışan bütün üniversitelerimizin takımlarını her konuda desteklemek için programlarımız hazır. Yakın zamanda müjdeler veriyor olacağız."

ERTOK: ZBEÜ’DE UYDU KÜLTÜRÜ OTURDU

TÜRKSAT Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok da ZBEÜ’nün model uydu altı yarışmanın ikincisinde birincilik yaşadığına vurgu yaparak, “Bu bize BEÜ'deki uydu teknolojileri kültürünün ne kadar oturduğunu ve artarak devam ettiğini gösteren bir şey. Bu bizi çok mutlu ediyor. TÜRKSAT olarak model uydu yarışmasında yaşadığımız heyecanı anlatamam. 8 aylık süreçten sonra roketleri yüklenmesi ve yarışma sürecini izlemek büyük bir heyecan. Gençlerin oradaki heyecanını görmek hepimizi çok gururlandırıyor. Biz bu desteği vermeye devam edeceğiz. Böyle güzel üniversitelerden böyle takımlar çıktıkça destek vereceğiz" dedi.

ROKETSAN Genel Müdür Yardımcısı Dr. Sartuk Karasoy ise işin daha çok fırlatma tarafında olduklarını, Uzay sınırı olan 100 kilometreyi 8 kez geçerek değişik teknolojilerin gösterimini yaparak herkese mesaj verdiklerini söyledi.

Akademik danışman Prof. Dr. Bülent Ekmekçi ile takım kaptanlarının Grizu-263A cep uydusunun uzaya fırlatılmasına ilişkin süreci hatırlatarak heyecanlarını paylaştı.

…VE “GRİZU 263-A UZAYDA!

Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları’nın da 2018’den itibaren süren çalışmalara destek verdiği cep uydusu Cape Canaveral (SLC-40) fırlatma üssünden yapılan geri sayım sonrası uzaya fırlatıldı.

Fırlatma işlemi başarı ile tamamlanan “Grizu 263-A” uydusu, alçak dünya yörüngesinde 525 kilometre uzağa gönderilerek 4 yıl boyunca yörüngede kalacak.

Grizu-263A uydusu Elektrik Güç Alt Sistemi (EGS), Yerleşik Bilgisayar Alt Sistemi (YBS), Haberleşme Alt Sistemi (HS), Yönelim Belirleme Alt Sistemi (YBKS) ve Faydalı Yük Alt Sistemi (FYS) olmak üzere 5 temel alt sistemden ve bu sistemlerin sabitlendiği ve korunduğu bir gövdeden oluşuyor. Ağırlığı 237 gr olan, 5X5X5 cm boyutlarında bir küp şekline sahip Grizu-263A’nın dünyaya göndereceği veri paketi içinde alt sistemlerin tükettiği ve güneş panellerinden elde edilen güç bilgileri, uydunun yörüngedeki hareketlerinin analizi için atalet verileri, UTC zaman bilgileri ve uydu iç sıcaklık bilgisi bulunuyor.

KAPTAN DUYGULARINI PAYLAŞTI

Fırlatma işlemi ardından duygularını paylaşan Grizu-263 takım kaptanı Çağla Aytaç Dursun, şöyle dedi:

“Şu anda bizim için gurur gecesi oldu bu 6 yıllık hayalimizi gerçekleştirdik ve büyük emeklerle geliştirdiğimiz uydumuzu Space-X Falcon 9 roketiyle uzaya gönderdik. Bütün takım olarak gurur yaşıyoruz ve uydumuzun başarılı bir şekilde ayrılmasını bekliyoruz. Uydumuz uzaya bırakıldığında ve ilk sinyali aldığımızda gurur gecemiz kutlamaya dönüşecek bunun için çok mutluyum. Üniversitemiz bünyesinde kurmuş olduğumuz uydu yer istasyonu ile şu anda uydumuzu takip ediyoruz ve ilk gelecek sinyali bekliyoruz. Burada en büyük olay Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi'nde uzaya bir uydu göndermek oldu. Bizim için en büyük zorluk ise insanları inandırabilmekti. Ben ve takım arkadaşlarım bu hikayeye inandı ve bunu başarılı bir şekilde gerçekleştirmiş olduk.”




Bu sayfayı yazdır

13.01.2022 22:12:36

Bu haber 705 defa okunmuştur

Facebook'ta Paylaş
YORUM EKLE
DEĞERLİ OKURLARIMIZ;
Sitemizde takip ettiğiniz haberlerimize gönderdiğiniz yorumlarınızda; suç teşkil edecek, yasa dışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri içerikli olanlar; basın meslek ahlakı ile topluma saygı dolayısıyla yayınlanmamaktadır. Bu konudaki hassasiyetimize anlayış göstereceğiniz düşüncesiyle, teşekkür ediyoruz. HAKİMİYET
Adınız


(1000 / )

YORUMLAR (0)




Şu anda 9 kişi online
Toplam ziyaret : 76.095.372

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
YAZIK DEĞİL Mİ MEMLEKETE!!!


Devamını oku »

22.04.2024 09:17:43 tarihinde yazıldı
212 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
547 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1468 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri