(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

KAYA NET KONUŞTU!

ZONGULDAK

(Haber: Orhan Akyüz) - Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Sekreteri Ertan Kaya, Bartın’ın Amasra İlçesindeki Amasra-B Taşkömürü Sahası’nın, Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) devredilmesi gerektiğini bildirdi.

GMİS basın bürosundan yapılan yazılı açıklamaya göre Kaya, söz konusu saha ihalesini alan Hattat Enerji ve Maden A.Ş’nin (HEMA), aradan geçen 17 yıla rağmen, taahhütlerini yerine getirmediğini ve üretim yapmadığını hatırlattı.

Amasra-B Kömür Sahasının TTK’ya devredilmesi durumunda, bölgede istihdam sağlanacağını, atıl vaziyetteki taşkömürü rezervinin ülke sanayisi ve ekonomisine kazandırılmasının mümkün olacağını savunan Kaya, şunları kaydetti:

“GELİNEN NOKTA HÜSRANDIR”

“21 Eylül 2017 tarih ve 30187 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelikte TTK’nın kendisi tarafından doğrudan işletilen işletme izin alanlarında oluşacak ruhsatların ihale edilemeyeceği açık hükmü yer almasına rağmen TTK ile Hattat Enerji ve Maden A.Ş. arasında 12 Eylül 2019 tarihinde ‘Amasra-B sahasının ayrı bir ruhsat olarak belirlenmesi ve bu ruhsatın devri ile rödevanslı sahadaki iş ve işlemlerin düzenlenmesine ilişkin protokol’ imzalanmıştır. Yapılan bu protokolle şirket lehine rödevans sözleşmesinde belirtilen koordinatlar değiştirilmiş, TTK’nın doğrudan işlettiği Amasra-A sahası küçültülmüş ve üretim yılları azaltılmıştır. Protokolde belirtilen şirketin rödevans sınırlarında bulunan 30 milyon tonluk taşkömürü rezervini TTK’ya bıraktığı ifadesi, verilen planlar incelendiğinde doğru değildir. Aksine TTK’nın işlettiği Amasra-A Sahası’nda bulunan 30 milyon ton kömür rezervi Hattat Madencilik Şirketi’ne bırakılmıştır. Taahhütlere rağmen bugüne kadar bir kürek kömür dahi çıkarılmamıştır. Tüm uyarılarımıza ve aradan geçen 17 yıl sonunda gelinen nokta hüsrandır.

İSTİHDAM SAĞLANIR, EKONOMİYE KAZANDIRILIR

Amasra-B Sahası’ndan 1 kilo kömür çıkartılmadığı ve yeterli istihdam yaratılamadığı gerçektir. Taşkömürü fiyatlarının uluslararası piyasalarda yükselmeye devam ettiği, taşkömürü ithalatımızın ise her geçen yıl arttığı bir dönemde şirket, ülke sanayisine ve ekonomisine tek kuruş katkı sağlamamıştır. Aksine atıl bırakılan milyonlarca ton taşkömürü üretilmeyerek 17 yıllık bir sürede kamu büyük zararlara uğratılmıştır. Hattat Madencilik Amasra İşletmesi’nde binlerce çalışan işten çıkarılmış ve bölge halkı mağdur edilmiştir. 17 yıllık süreç ve mevcut şartlar göz önüne alındığında şirketin Amasra-B sahasından kömür üretmesi mümkün görünmemektedir. Amasra-B sahası en kısa sürede Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) devredilmelidir. Böylece hem bölge halkının istihdamı sağlanacak hem de atıl vaziyette bırakılan taşkömürü rezervinin üretilerek ülkemiz sanayisine ve ekonomisine kazandırılması mümkün olacaktır.”




Bu sayfayı yazdır

13.01.2022 13:56:46

Bu haber 773 defa okunmuştur

Facebook'ta Paylaş
YORUM EKLE
DEĞERLİ OKURLARIMIZ;
Sitemizde takip ettiğiniz haberlerimize gönderdiğiniz yorumlarınızda; suç teşkil edecek, yasa dışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri içerikli olanlar; basın meslek ahlakı ile topluma saygı dolayısıyla yayınlanmamaktadır. Bu konudaki hassasiyetimize anlayış göstereceğiniz düşüncesiyle, teşekkür ediyoruz. HAKİMİYET
Adınız


(1000 / )

YORUMLAR (0)




Şu anda 4 kişi online
Toplam ziyaret : 76.111.562

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
YAZIK DEĞİL Mİ MEMLEKETE!!!


Devamını oku »

22.04.2024 09:17:43 tarihinde yazıldı
229 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
555 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1473 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri