(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

"AK PARTİ'NİN BECERİKSİZLİĞİ..!"

ZONGULDAK

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, “TTK’nın (Türkiye Taş Kömürü Kurumu) işçi açıkları kasten, bilerek, isteyerek, sistematik olarak giderilmemiştir. Bunun en önemli sebebi Ak Parti’nin TTK’yı, küçültüp özelleştirmek ve son olarak da kapatmaktır” dedi.

Demirtaş, yazılı açıklamasında, Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanlığı tarafından Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun işçi açıkları ile ilgili sorduğum soruya verilen cevapta, TTK’nın norm kadrosunun 10 bin 750 işçi olarak belirlendiğinin ifade edildiğini hatırlattı.

TTK’nın, 2002’den bu yana, 14 bin olan norm kadro sayısının 20 yılın sonunda 3 bin 250 kişi azaltılarak 10 bin 750’ye düşürüldüğünü belirten Demirtaş, şunları kaydetti:

“AK PARTİ’NİN YÜZ KARASIDIR”

“Öncelikle; TTK, Zonguldak’ın alnının akı bir kurumdur. 2001 yılında,18 bin 25 işçi ile 3 milyon 492 bin ton tüvönan, 2 milyon 356 bin ton satılabilir taşkömürü üretimi yapan TTK, Ak Parti İktidarlarının 20’inci yılında 7 bin 370 işçi ve 972 bin 186 ton tüvönan, 610 bin 464 tonluk satılabilir taşkömürü üretimiyle de Ak Parti’nin yüz karasıdır. TTK’nın 1960’larda 43 binlerde, 2000’lerde 19 binlerde olan işçi sayısı Ak Parti Döneminde 7 binlere düşmüştür. 2002 yılından günümüze kadar, TTK’nın işçi açıkları kasten, bilerek, isteyerek, sistematik olarak giderilmemiştir. Bunun en önemli sebebi Ak Parti’nin TTK’yı, küçültüp özelleştirmek ve son olarak da kapatmaktır.

“BÜYÜK İHANETTİR!”

Oysa, taş kömürüne en çok ihtiyaç duyduğumuz, taş kömürü ithalatının patladığı, dünyada taş kömürü fiyatlarının 280 dolara/ton çıkarak rekor kırdığı, ülkemizin büyük bir ekonomik kriz ve döviz darboğazı yaşadığı bugünlerde, TTK’nın önemi ve değeri bir kez daha ortaya çıkmış iken, işçi sayısı ve taş kömürü üretimi arttırılacağına, norm kadronun 3 bin 250 kişi azaltılması tam bir aymazlıktır. İşçi sayısının düşmesinin Zonguldak’a ekonomik olarak yansıması da son derece olumsuz olacaktır. Bu, Zonguldak’lıya ve ülkemize yapılan büyük bir ihanettir.

DERHAL İŞÇİ AÇIĞI GİDERİLMELİDİR

Şu anda çalışan işçi sayısı 7.370’tir.Ancak bu işçilerden 1300’ü şu an için emekliliğini hak etmiş durumdadır ve 2022 yılının ilk ayında emekli olmaları beklenmektedir. Bu durumda TTK’nın işçi sayısı 6 bin 70’e düşecek, bu da kurumu büyük bir çıkmaza sürükleyecek, 14 bin norm kadro üzerinden 7 bin 930 kişilik bir işçi açığı oluşacaktır. Bu nedenle, derhal, 14 bin norm kadroya göre oluşan işçi açığı giderilmelidir” ifadelerine yer verdi.”

NERESİ YERLİ, NERESİ MİLLİ?

Demirtaş, TTK’nın üretimi düşerken, ülkenin taşkömürü ihtiyacı ise yıllar geçtikçe arttığına dikkat çektiği açıklamasını, şöyle sürdürdü:

"Maalesef  buna bağlı olarak taşkömürü ithalatı da dramatik olarak artmıştır. Bu tablo, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun Ak Parti’nin siyasi ve bürokratik kadroları tarafından, nasıl kötü yönetildiğinin ve nasıl çıkmaza sürüklendiğinin en somut göstergesidir. TTK, Ak Parti’nin, yerli ve milli olmayan, yanlış enerji politikaları nedeniyle zarar ettirilmektedir. Yerli ve milli olan hiçbir siyasi parti, 1.5 milyar tonluk yerli ve milli taş kömür rezervi varken bunu çıkartmamazlık etmez, norm kadrodaki işçi sayısını düşürmez, bilerek, kasten ve sistematik bir şekilde bu kadar değerli bir kurumunu zarar ettirmez.  Bunlar her seferinde “yerli ve Milli” olduklarını iddia ederler. Ama ne acıdır ki kömürün başkentinde bugün 1 kilo bile satılacak taşkömürü yoktur. Eren Enerji, Erdemir, Kardemir ihtiyacı için Kolombiya’dan Ukrayna’dan, Güney Afrika’dan kömür getirilmektedir. Her yıl ortalama 4 milyar dolar, bu ülkelere ithal kömür karşılığı ödenmektedir. Kömürün başkentinde Kolombiya’nın kömürü kullanılmaktadır. Bunların neresi yerli, neresi milli?”

TTK, CAN ÇEKİŞİYOR

TTK’nın Ak Parti kadroları elinde ‘can çekiştiğini’ ileri süren CHp Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, yapılması gerekenleri ise şu şekilde açıkladı:

“Türkiye de acil olarak seçime gitmeli ve Türkiye’de bir iktidar değişimi yaşanmalıdır. Türkiye Taşkömürü Kurumu üretim odaklı olarak yeniden yapılandırılmalı, hem işçi sayısı hem de TTK’nın mekanize yatırımları arttırılmalı, ülkemiz ağır sanayisinin ihtiyacı olan en az 6 milyon ton taşkömürü üretim hedefi gerçekleştirilmelidir. TTK bu üretim hedefine göre yeniden yapılandırılmalıdır. Ağır sanayimiz ihtiyacı olan taşkömürü %100 yerli ve milli olan Zonguldak havzasından karşılanmalıdır.

Ünal Demirtaş, TTK’nın norm kadrosu, çalışan işçi sayısı, üretim miktarları ile ithal edilen taşkömürü miktarlarına ilişkin bir tablo da paylaştı.




Bu sayfayı yazdır

4.12.2021 11:59:23

Bu haber 609 defa okunmuştur

Facebook'ta Paylaş
YORUM EKLE
DEĞERLİ OKURLARIMIZ;
Sitemizde takip ettiğiniz haberlerimize gönderdiğiniz yorumlarınızda; suç teşkil edecek, yasa dışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri içerikli olanlar; basın meslek ahlakı ile topluma saygı dolayısıyla yayınlanmamaktadır. Bu konudaki hassasiyetimize anlayış göstereceğiniz düşüncesiyle, teşekkür ediyoruz. HAKİMİYET
Adınız


(1000 / )

YORUMLAR (0)






Şu anda 13 kişi online
Toplam ziyaret : 75.740.963

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
SEÇİMİ KİM KAZANIR?


Devamını oku »

21.03.2024 16:52:50 tarihinde yazıldı
398 kez okundu



SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
182 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

ÇABALARINI GÖRÜYORUM


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1304 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri