(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

DEMİRTAŞ SORGULADI!

ZONGULDAK

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, AK Parti İktidarının, Zonguldak’tak ikömür ocaklarında çalıştırılmak üzere Çin’de işçi getirilmesi ile ithal kömür fiyatlarındaki artış nedeniyle termik santrallerin üretimi durdurmasını konusunda TBMM’de soru önergesi verdi.

Demirtaş, yazılı açıklamasında, Zongulk’ın “ülkedeki tek taşkömürü havzası” olduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti:

BU NASIL MİLLİ POLİTİTADIR?!

 “Zonguldak havzasının taşkömürü rezervi 1517 milyar tondur.  Türkiye'nin ortalama taş kömürü tüketimi ise yıllık 36-37 milyon ton civarındadır.Taş kömürü ağır sanayide, termik santrallerde evlerde ve evlerde yakacak olarak kullanılan stratejik bir enerji kaynağıdır. Bu kadar geniş bir taş kömürü rezervi yerin altında dururken, binlerce Zonguldaklı işsizken bu nasıl bir yerli ve Milli politikadır? Türkiye Taş kömürü Kurumu’nun (TTK) üretimi son 4 yılda yaklaşık 200 bin ton düşmüştür. Bu gün yerin altında 150 yıl yetecek kadar taşkömürü rezervi olan Zonguldak’ta, TTK’da üretiminin çok az olması nedeni ile Erdemir, Kardemir gibi entegre demir-çelik şirketlerinin, ağır sanayi tesislerinin olduğu ve Eren Enerji, Çates gibi termik santrallerin olduğu bölge de ihtiyacı olan kurumlar ‘bir kilo’ bile kömür bulamamaktadır. Bütün bu ağır sanayi fabrikaları ve termik santralleri kömürün başkenti Zonguldak’a ve Türkiye’nin pek yerine Kolombiya’dan, Rusya’dan, Güney Afrika’dan, Kanada’dan kömür ithal etmek zorunda kalmaktadırlar. Her yıl ülkemiz kömür ithalatına ortalama 5 milyar dolar döviz harcamak zorunda kalmaktadır.

ELEKTRİK ÜRETİMİ DE ZORA GİRER!

Eylül ayı içinde, Zonguldak’taki Eren Enerji Termik Santrali’nin 5 ünitesinden 3’ünde üretimi durdurulduğu açıklanmıştır. Kısa bir süre sonra da, Eren Enerji Termik Santrali'nde 5 ünitenin 4’ünde üretimin durdurulduğu, son ünitenin yarı kapasite ile çalıştığı, yine Zonguldak’taki Çatalağzı Termik Santrali’nde de kömür tedarikinde sorun yaşandığı basına yansımıştır. Oysa Zonguldak kömür havzasında ‘doğru politikalar ve iyi bir yönetim’ ile yıllık 5 milyon ton TTK, 5 milyon ton da özel sektör eliyle taşkömürü üretimi yapılabilecek kapasitesi vardır. Isı kalorisi yüksek koklaşabilir taş kömürü rezervinin değerlendirilmesi ülkemiz ekonomisi ve sağlayacağı istihdam olanakları açısından büyük bir fırsattır. Ancak ne yazık ki bugün yerli kömür üretimi Ak Partinin hükümetlerinin kötü yönetimi ve yanlış politikaları sonucu  kadar desteklenmemekte, TTK’nın gerçek kapasite ile çalışmasını sağlayacak şekilde işçi açıklarının giderilmemekte ve ülkemiz ithal kömüre mahkum edilmektedir. Dünyada ithal kömürde baş gösteren kriz eğer önlem alınmazsa ilerleyen zamanda ülkemizde de, elektrik üretimi ve istihdam konularında aşılması zor bir noktaya gelme riski taşımaktadır.”

ENERJİYE YÖNELİK SORULAR

Demirtaş, ithal kömür fiyatları ile enerjideki olumsuzluklara yönelik olarak; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtlaması istemi ile şu soruları yöneltti:

1) Önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle 2020 ve 2021 yıllarında elektrik üretimi yapan termik santrallerin ithal ettiği toplam kömür miktarı ne kadardır?

2) Önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle ithal edilen 1 ton kömürün dolar bazında (veya Türk lirası bazında)  ortalama fiyatı ne kadardır? Önergenin yanıtlandığı tarih itibarıyla Zonguldak’ta TTK’nın çıkardığı 1 ton taş kömürünün fiyatı dolar bazında (veya Türk lirası bazında) ne kadardır?

3) Eren Enerji Termik santralinde üretim durmuş mudur? Durdu ise kaç ünitesinde durmuştur?  Eren enerjinin üretimi durmasının sebebi nedir?

4) 2021 yılında ülkemizde Eren Enerji dışında üretimi durduran başka kömür ile üretimi yapan elektrik santrali şirketleri var mıdır?  Var ise bu santrallerin isimleri nedir? Kaç ünitesi üretimini durdurmuştur?

5) Dünyada baş gösteren kömür fiyatlarındaki artışın Türkiye'deki elektrik piyasasını ve Türkiye'de ithal kömür ile elektrik üreten termik santrallerdeki istihdamı olumsuz etkilemesi riskine karşın Bakanlığınızca herhangi bir tedbir alınmış mıdır?

6) Zonguldak kömür havzasındaki kömür üretiminin yıldan yıla düşmesinin sebebi nedir?

7) Kömür fiyatlarının giderek yükseldiği ve taş kömürü ihtiyacının ithalatla karşılanması nedeniyle büyük cari açık vermemize sebep olan günümüzde, Zonguldak kömür havzasındaki kömür üretimini artırmayı düşünüyor musunuz? Eğer düşünüyorsanız kömür üretimini artırmak için neler yapmayı düşünüyorsunuz?

 8) Zonguldak havzasındaki 1.517 milyar tonluk kömür rezervini çıkaracak, ülkemizi ithal kömüre mahkum olmaktan kurtaracak ve TTK’nın üretimini arttırarak kurumu zarar etmekten kurtaracak üretim işçisi açığını gidermeyi yıllardır kapatılmamasının nedeni nedir?

9) Zonguldak havzasındaki taşkömürü üretimin artırmak için TTK’nın norm kadrosunda belirtilen 7500 üretim işçisi açığını gidermeyi düşünüyor musunuz?  Düşünüyorsanız 7500 üretim işçisi açığını ne zaman gidereceksiniz?

ÇİNLİ İŞÇİ GELECEĞİNDEN BİLGİNİZ VAR MI?

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Çin’de işçi getirilmesine yönelik iddialara ilişkin sorularını ise şöyle sıraladı:

1)TTK’ya ait olan ve rödovans usulü ile özel sektör tarafından işletilen Bağlık-İnağzı kömür sahasında çalıştırılmak üzere Çin’den işçi getirileceği ve bu konuda Çinli bir şirket ile sözleşme yapıldığı doğru mudur?

2)Eğer doğru ise; TTK’ya ait olan ve rödovans ile işletilen Bağlık-İnağzı kömür sahasındane kadar sürede, kaç işçi ile ne kadar üretim yapılması planlanmaktadır?

3)Eğer doğru ise; TTK’ya ait olan ve rödovans ile işletilen Bağlık-İnağzı kömür sahasında Çinli maden işçilerin çalıştırılacağı konusunda Bakanlığınızın bilgisi var mıdır?

4)Eğer doğru ise; TTK’ya ait olan ve rödovans ile işletilen Bağlık-İnağzı kömür sahasında Çin’den getirilen işçiler ile ne kadarlık bir sürede, kaç ton kömür çıkarılması hedeflenmektedir?

5)Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun bin kişilik işçi alımı için 35 bin 320 kişinin başvuru yaptığı, iş bulamadığı için kaçak maden ocaklarında binlerce maden işçisinin hayatını kaybettiği, Zonguldak’ta madenlerde çalışmayı bekleyen on binlerce işsiz Zonguldaklı genç varken TTK’ya ait rödovanslı sahalarda çalışmak üzere Çin’den işçi getirilmesi sizce doğru mudur?

6)Zonguldak’ta ve ülkemizde işsizlik rakamları günden güne yükseliyorken, mevcut iş alanlarında yurt dışından gelen işçiler yerine Türk işçilerin çalıştırılmasını teşvik etmek için işçilik maliyetlerini azaltarak işverenlere destek olmayı düşünüyor musunuz?

7)Zonguldak’taki madenlerde çalışmak üzere son 5 yıl içinde, yıllar bazında ayrı ayrı belirtilmek üzere, yurt dışından toplam kaç işçi gelmiştir?




Bu sayfayı yazdır

18.10.2021 10:32:45

Bu haber 673 defa okunmuştur

Facebook'ta Paylaş
YORUM EKLE
DEĞERLİ OKURLARIMIZ;
Sitemizde takip ettiğiniz haberlerimize gönderdiğiniz yorumlarınızda; suç teşkil edecek, yasa dışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri içerikli olanlar; basın meslek ahlakı ile topluma saygı dolayısıyla yayınlanmamaktadır. Bu konudaki hassasiyetimize anlayış göstereceğiniz düşüncesiyle, teşekkür ediyoruz. HAKİMİYET
Adınız


(1000 / )

YORUMLAR (0)




Şu anda 21 kişi online
Toplam ziyaret : 76.113.996

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
YAZIK DEĞİL Mİ MEMLEKETE!!!


Devamını oku »

22.04.2024 09:17:43 tarihinde yazıldı
232 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
555 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1473 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri