(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

TAM DA DOĞUM GÜNÜNDE..!

KDZ/EREĞLİ

Zonguldak’ın Ereğli İlçesinde, 2. Cumhurbaşkanı (Merhum) İsmet İnönü’nün doğum gününde (24 Eylül), ismi kaldırılan parka Büstü dikilerek yeniden adı verildi.

Parkın yeni ismi ve İsmet İnönü Büstü’nün açılışı dolayısıyla düzenlenen törende konuşan CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, İnönü’nün Ereğli ve Zonguldak’a önemli hizmetlerinin olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“İsmet İnönü, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin 2 numaralı kurucusu, büyük devlet adamı, büyük asker ve Lozan fatihi, çok partili hayatı getirerek demokrasiyle tam anlamıyla tanıştıran eşsiz bir insandır. Aynı zamanda hem Ereğli’mize, hem Zonguldak’a cumhuriyetin kurulduğu günden itibaren çok büyük önem vermiş, büyük katkılar sunmuştur, kalkınmamızda önemli hizmetleri olmuştur. Böyle önemli bir değerin ismini, önceki belediye yönetimi bu parktan sildi. Bu parka ait olduğu ismi tekrar veren ve bununla kalmayıp İsmet İnönü’nün büstünü yaptıran, gelecek nesillere İnönü’yü tanıtacak bir eseri buraya kazandıran Belediye Başkanımız Halil Posbıyık’a teşekkür ediyorum.  Eğer kurucu kadrolar olmasaydı, bizler memleketimizde, vatanımızda bu kadar rahat, özgür yaşayamazdık. Başta Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü olmak üzere bu vatan için yaşamını yitirmiş bütün şehitlerimize ve Kurtuluş Savaşı kahramanlarımıza bir kez daha sonsuz minnet ve şükranlarımı sunuyorum.”

POSBIYIK: BÜYÜK ÜZÜNTÜ DUYDUM

Belediye Başkanı Halil Posbıyık da, parktan İnönü’nün isminin kaldırılmasına üzüldüğünü, açılış için ise özellikle doğum gününü seçtiklerini vurguladığı konuşmasını, şöyle sürdürdü:

“Yıllardır bu park, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün yol arkadaşı İsmet İnönü’nün ismiyle anıldı. Bu park bu ismi gururla taşıdı. Belediye Başkanı seçilemediğim geçen dönemde ne olduysa oldu, parktan İnönü ismi kaldırıldı. Bundan büyük üzüntü duydum. Şimdi İnönü ismini bu parka yeniden yazmayı bir sorumluluk ve görev olarak kabul ediyorum. O nedenle doğum günü olan bugün, yani 24 Eylül’de, park girişine tekrar İnönü Parkı ismini yerleştiriyoruz. Bu adımımız İsmet İnönü’nün kızı Özden İnönü Toker’i de çok duygulandırdı. Kendisi telefonla arayarak teşekkürlerini iletti. Genç kuşaklara, unutturulmaya çalışılan büyük devlet adamı İsmet İnönü’yü ve ülkemize yaptığı hizmetleri hatırlatmak, örnek yaşamını anlatmak her yurtseverin önemli görevlerindendir. Bu anlayışla, parkın yeniden İsmet İnönü’ye kavuşması ve büstünün açılışı hayırlı uğurlu olsun, diyorum. Genç kuşakların Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve onun en yakın yol arkadaşı İsmet İnönü’den öğreneceği çok şey var. Tarih bilincinden yoksun olan bir toplum geleceği inşa edemez. Ve burada İsmet İnönü’nün günümüzde daha da önemli hale gelen şu sözüyle konuşmamı bitirmek istiyorum: Bir memlekette namuslular, namussuzlar kadar cesur olmadıkça, o memlekette kurtuluş yoktur.”

Posbıyık, açılış öncesi ilçedeki siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarına davet gönderdiğine rağmen katılımın, Posta Telgraf teşkilatı (PTT) binası kadar kalabalık oluşmamasına üzüldüğüne dikkat çekerek, “Katılımda bulunan herkese çok teşekkür ediyorum. Ama üzülüyorum, eğer ben bugün belediye başkanıysam, milletvekilleri milletvekili ise büyük Atatürk’ün ve İsmet İnönü’nün sayesinde biz buradayız. Kurtuluş Savaşı kazanılmasaydı, hiçbirimiz hiçbir makamda olamazdık” diye konuştu.

Yerel tarihçi Sadun Duran ise İsmet İnönü’nün Ereğli ve Zonguldak’a 15 kez geldiğini vurgulayarak, “Hayatı boyunca ülkesinin yararına gördüğünü yapmaktan kaçınmayan İsmet İnönü, bu ülkenin Cumhuriyeti kuran kuşağındandır. Adı bu ülke ile bütünleşmiştir. Gündelik politikaya alet edilmemesi gereken bir değerdir” dedi.

Konuşmaların ardından Devlet Sanatçısı Metin Yurdanur tarafından yapılan büstün kurdelesi, Beethoven’in 9. Senfonisi eşliğinde protokol üyeleri tarafından birlikte açıldı.

İnönü’nün kızı İnönü Vakfı Başkanı Özden İnönü Toker ile torunu İnönü Vakfı Başkan Yardımcısı, eski Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan’ın telgrafı okunduğu, ve gönderilen telgrafların hatırlatıldığı törene Ereğli Kaymakamı Mehmet Yapıcı, Posbıyık’ın eşi Neriman Posbıyık, siyasi parti ilçe başkanları, gazi ve şehit aileleri, oda başkanları, STK temsilcileri, meclis üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.

 




Bu sayfayı yazdır

25.09.2021 11:15:09

Bu haber 334 defa okunmuştur

Facebook'ta Paylaş
YORUM EKLE
DEĞERLİ OKURLARIMIZ;
Sitemizde takip ettiğiniz haberlerimize gönderdiğiniz yorumlarınızda; suç teşkil edecek, yasa dışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri içerikli olanlar; basın meslek ahlakı ile topluma saygı dolayısıyla yayınlanmamaktadır. Bu konudaki hassasiyetimize anlayış göstereceğiniz düşüncesiyle, teşekkür ediyoruz. HAKİMİYET
Adınız


(1000 / )

YORUMLAR (1)
25.09.2021 20:50:15
ASIM CAKIR diyor ki;

INONU TURK ULUSUNUN YUCESIDIR TESEKKURLER BASKAN KORKANLAR ACILISA BILE KATILAMADIKLARINA GORE BU IS TAMAM YANI EBEDI YASAYACAK OLAN TC VE ATATURK CUMHURIYETI ONURUMUZDUR TESEKKURLER BASKAN




Şu anda 23 kişi online
Toplam ziyaret : 76.111.862

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
YAZIK DEĞİL Mİ MEMLEKETE!!!


Devamını oku »

22.04.2024 09:17:43 tarihinde yazıldı
230 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
555 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1473 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri