(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

ALEMDAR GEMİSİ VE ŞEHİT RECEP KAHYA İÇİN…

EREĞLİ

Zonguldak’ın Ereğli İlçesinde, Alemdar Gemisi’nin Ereğli’ye intikalinin 99.yıl dönümü dolayısıyla tören düzenlendi.

Süleymanlar Mahallesindeki Alemdar Anıtı’nda düzenlenen törende Anıt’a çelenk konuldu, saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı okundu. Bu sırada Türk Bayrağı askerler tarafından göndere çekildi.

Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı’nda görevli Deniz İkmal Teğmen Cihal Oruç, burada yaptığı konuşmada, İstiklal Savaşı’nda büyük öneme sahip tarihi bir olayın yıl dönümünü kutladıklarını ve bu uğurda şehit olan Recep Kâhya’yı andıklarını söyledi.

Alemdar Gemisi’nin, kaçırılmasını önlemek amacıyla Çoban Çeşmesi önlerinde karaya oturduğuna değinen Oruç, şunları kaydetti:

“Recep Kâhya bu çatışma sırasında kalbinden vurularak İstiklal Savaşı’mızın ilk deniz şehidi unvanını almış, bütün Ereğli halkının katılımı ile cenazesi şehir mezarlığına defnedilmişti. Alemdar, Milli Mücadele kapsamında birçok görevde bulunmuş, mühimmat ve önemli malzemelerin transferini yapmış, üzerine monta edilen toplar sayesinde başta şahin vuruşu olmak üzere Novorosyk’de harp mühimmatı taşıyan gemilere karakol ve kollama görevi yapmıştır.”

MÜZE ALEMDAR’DA İKİNCİ TÖREN

Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Ereğli Emniyet Müdürü Hakan Çelik, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Erkan Bülbül, Erdemir Genel Müdürü Salih Cem Oral, bazı siyasi parti ilçe başkanları ve yöneticileri, kamu kurum ve kuruluşlarının idari amirleri, askeri erkan ve vatandaşların katıldığı törenin ardından, Sahil Bandı’ndaki Alemdar Müze Gemisi’e geçildi.

Gazi Alemdar Gemisi Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Atalay Durmaz Demiroğlu burada yaptığı konuşmada, Gazı Alemdar Müze Gemisin mürettebatı ile birlikte kazandığı zaferin İstiklal Mücadelesi’nin çok önemli bir anlaşması ile taçlandığını hatırlatarak, “Bu sayede Kurtuluş Savaşı süresince Türk karasularında Türk bayraklı gemilere Fransız donanması tarafından dokunulmaması sağlandı. Alemdar, Ermeni ve Rum çetelerini engellediği gibi Yunan donanmalarını ise Karadeniz’de peşinden koşturdu” diye konuştu.

POSBIYIK VEKİLLERE SERT ÇIKTI!

Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık ise Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) İstiklal Madalyası için başvurdukları belirterek, Zonguldak Milletvekillerine yönelik şunları kaydetti:

“Gemiyi yaptık, müzesini de yaptık yan tarafa. Erdemir sacını verdi, tersanedeki kahramanlarımız, dostlarımız bunların yapımını üstlendi. 3 parçada yapıldı, sallarla buraya getirdik, yerinde montajla Alemdar Gemisi oldu. Oldu ama niye İstiklal Madalyası alamadık. Çünkü milletvekilleri falan ortada yok. Buradan 5 milletvekillerimize mesaj gönderiyorum. Yıllardan beri derneğimizle uğraşıp duruyoruz, yazılar yazdık. Yerel basında çok değerli arkadaşlar kendilerine görev edindiler. Devamlı bu konuyu gündeme getiriyorlar. Ama maalesef milletvekillerimizden ses seda yok.  Türkiye’de ilk deniz savaşı ve ilk deniz şehidi burada. Çok zor mu bu iş, Alemdar Gemisi’ne bir tane İstiklal Madalyası alamıyoruz. Burada İlçe Başkanları yok mu? Geçmişten geleceğe söylüyorum. Milletvekilleri yok mu? Sahibi yok mu bu memleketin? Milletvekillerinin devreye girmesi lazım. Bu İstiklal Madalyası’nın Ereğli’ye gelmesi lazım. Yoksa bu 5 milletvekiline, ben Ereğli halkına saygı duymuyorlar diye bir ifade kullanacağım. Eğer bu İstiklal Madalyasını Ereğli’ye getiremiyorlarsa... Yazıklar olsun diyorum, ne iş yaparlar. Ne Alemdar gününde, ne diğer günlerde varlar; hiçbir yerde yok bu milletvekilleri?”

Konuşmaların ardından katkıda bulunanlara plaket verilen törende yerel sanatçı Nevzat Göl ve arkadaşları Ereğli türküleri seslendirdi. Karadeniz Ereğli Sanat Kurumu Derneği’nin oyuncuları da Alemdar şiirini birlikte okudu.




Bu sayfayı yazdır

27.01.2020 16:03:02

Bu haber 1915 defa okunmuştur

Facebook'ta Paylaş
YORUM EKLE
DEĞERLİ OKURLARIMIZ;
Sitemizde takip ettiğiniz haberlerimize gönderdiğiniz yorumlarınızda; suç teşkil edecek, yasa dışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri içerikli olanlar; basın meslek ahlakı ile topluma saygı dolayısıyla yayınlanmamaktadır. Bu konudaki hassasiyetimize anlayış göstereceğiniz düşüncesiyle, teşekkür ediyoruz. HAKİMİYET
Adınız


(1000 / )

YORUMLAR (1)
28.01.2020 11:27:34
papaz karası diyor ki;

sy Başkan MUSTAFA KEMAL ATATÜRK ün kurmuş olduğu CHP den kendini üstün gördüğü için CHP li millet vekillerini davet etmiyor üstüne üstük millet vekillerini suçluyor .






Şu anda 13 kişi online
Toplam ziyaret : 75.755.452

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
SEÇİMİ KİM KAZANIR?


Devamını oku »

21.03.2024 16:52:50 tarihinde yazıldı
422 kez okundu



SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
185 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

ÇABALARINI GÖRÜYORUM


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1308 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri