(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

KENT MÜZESİNDE...

EREĞLİ

Zonguldak’ın Ereğli İlçesindeki, Kent Müzesi’nde, merhum Heykeltraş Yaman Civan’ın eserlerinin yer aldığı sergi ile Demirci Dede Köşesi açılışı gerçekleştirildi.

Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, açılışta yaptığı konuşmada, Kent Müzesi’ne çevrilen Cıbıroğlu Konağının geleneksel Ereğli konutu özelliklerini taşıyan sivil mimarlık örneği olduğunu belirtti.

Posbıyık, önceki başkanlık döneminde başlatılan ve 10 ay sürede müze haline dönüştürülen Konağın, Tarihi Kentler Birliği tarafından “Karadeniz Ereğli’de, kentteki koruma hareketi açısından emsal oluşturacak uygulamalara ve başarılı işlevlendirme yaklaşımlarından dolayı,  uygulama ödülü  verilmiştir” gerekçesiyle ödüllendirildiğini hatırlatarak, “Hedefimiz müzemizdeki eksiklikleri tamamlayarak önümüzdeki dönemde  Tarihi Kentler Birliği tarafından açılacak olan ‘Müze Özendirme Yarışmasına’  katılıp  ödül alarak ‘Karadeniz Ereğli Belediyesi Kent Müzesi”nin adını duyurmaktır” dedi.

Özgeçmişini okuduğu Heykeltraş Civan’ı, “adı gibi ‘Yaman bir Ağabeydi’ diye tanımlayan Posbıyık, şunları kaydetti:

“Yaman ağabeyin kendisi de, yapıtları gibi Ereğli ile özdeşleşmişti. Çünkü yaşadığı sürece hep Ereğli’nin değerlerinden söz eder ve dillendirdiği yerel değerleri heykel olarak biçimlendirirdi. O’nun aziz anısı önünde saygı ile eğiliyoruz. O aynı zamanda bir tarihti. Hepimiz onun tarihi bilgilerinden istifa ederdik.  Ereğli Belediyesi olarak adını ve yapıtlarını belediyemize ait Karadeniz  Ereğli Belediyesi Kent Müzesi’nde bir köşede sergileyeceğiz. Ailesi, eserlerini burada sergilenmek üzere bağışladı, 2 eserini de belediye olarak satın aldık. Ailesine şükranlarını sunuyorum.”

ORAL AİLESİNE SİTEM!

Başkan Posbıyık, Ressam Osman zeki Oral’ın eserlerini yer alacağı sergiyi de oluşturmak istediklerine değinerek, şunları söyledi:

“Ama maalesef Yaman Civan’ın ailesinden gördüğümüz ilgi alakayı, ünlü ressamın ailesinden göremiyoruz. Lütfen tanıyan, edeniniz varsa devreye girsinler biz bir cevap alamıyoruz. Osman Zeki Oral da Ereğli’nin bir değeridir. Bugün ayrıca yeniden düzenlenen Demirci Dede köşesinin de açılışını yapıyoruz. Bu süreçte, zarar görmüş, yıpranmış, eserlerin onarılması konusunda bize destek veren seramik sanatçısı Sayın Ayşe Hindistan'a, Civan ailesine ve emeği geçen belediye personeline teşekkür ediyorum.

Sayın Valimiz ve Kaymakamımızın ön ayak olduğu Piyale Paşa Konağı da Müze haline getiriliyor. Tarihi değerlerimize, kültürel değerlerimize her zaman sahip çıkmaya devam edeceğiz. Ereğli’deki amacımız, Sayın Kaymakamımız önderlik yaptığı müze gibi çalışmaları geliştirmektir.”

Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutan Vekili Albay Özgür Kildirli, Posbıyık’ın eşi Neriman Posbıyık, Belediye Başkan yardımcıları, STK temsilcilerinin katıldığı açılışın ardından  davetlilere yiyecek ve içecek ikramında bulunuldu.




Bu sayfayı yazdır

2.12.2019 18:51:40

Bu haber 999 defa okunmuştur

Facebook'ta Paylaş
YORUM EKLE
DEĞERLİ OKURLARIMIZ;
Sitemizde takip ettiğiniz haberlerimize gönderdiğiniz yorumlarınızda; suç teşkil edecek, yasa dışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri içerikli olanlar; basın meslek ahlakı ile topluma saygı dolayısıyla yayınlanmamaktadır. Bu konudaki hassasiyetimize anlayış göstereceğiniz düşüncesiyle, teşekkür ediyoruz. HAKİMİYET
Adınız


(1000 / )

YORUMLAR (0)




Şu anda 17 kişi online
Toplam ziyaret : 76.034.601

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
SEÇİMİ KİM KAZANIR?


Devamını oku »

21.03.2024 16:52:50 tarihinde yazıldı
811 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
424 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

ÇABALARINI GÖRÜYORUM


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1441 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri