(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

MANTOLAMA DEYİP GEÇMEYİN!

EREĞLİ

Binaların mantolanmasında kullanılan malzemelerin, mutlaka “TSE” ve “ISO” Belgesine sahip olması gerektiği bildirildi.
Aydoğmuş Yapı Firması Sahibi İnşaat Teknikeri Tevfik Aydoğmuş, Hakimiyet muhabirine yaptığı açıklamada, 2001’de kurduğu firma ile girdiği sektörde, her zaman kaliteye önem verdiklerini söyledi.
Aydoğmuş, bir müşterisinin referansı ile 2007’de geldiği Ereğli’de ve Alaplı’da yüzlerce binanın mantolama işlemini yaptıklarını belirterek, “Aralarında Gülüç beldesindeki 14 katlılar, Kadıtarlasında, Forteks evler gibi önemli yapıların da bulunduğu binaların mantolama işlemlerini yaptık. Şu ana kadar hiçbir müşterimden sıkıntı yaşamadık” dedi.

YÜZDE 65 YALITIM SAĞLAR
Mantolama uygulamasının doğru yapılması halinde binalara her hangi bir zararı olmadığını anlatan Aydoğmu, şunları söyledi:
“Binalarda kiriş araları vardır. Eğer, kirişlerdeki beton içinde yer alan demir aksamlara dübeli denk getirmezseniz hiçbir sorun olmaz. Uygulamayı doğru yapan firmalar zaten buna dikkat ederler.
Mantolamanın avantajları ise çok fazladır. Cephesine mantolama uygulanın binada rutubet, nem kalmaz. Dairenin içinde terleme olmaz. Hatta klima ihtiyacınız bile kalmaz diyebilirim. Mantolama o derece sağlıklıdır. Normalde yüzde 50-55 arası ısı yalıtımı sağlanabilen mantolama uygulamasında, binanın camlarının kaliteli olması halinde yüzde 65’e kadar enerji tasarrufu sağlanabilir.”

KULLANILACAK MALZEMİNİN ÖNEMİ
Aydoğmuş Yapı Firması Sahibi İnşaat Teknikeri Tevfik Aydoğmuş, ‘Strafor’ olarak isimlendirilen mantolama malzemesinde kalınlıklar da önemli olduğuna vurgu yaparak, şunları kaydetti:
“Karadeniz Bölgesinde rutubet oranı yüksek olduğundan, kullanılacak köpüğün dışında malzemenin cepheye kesinlikle uygulanmaması lazım. Balkon içlerinde, alanın daraltılmaması amacıyla belki 3santimetrelik strafor kullanılabilir. Ama dış yüzeyin tamamına 5 santimetre karbonlu malzeme uygulanması şarttır. Bunun altına düşüldüğünde kesinlikle ısıdan kayıp olur, sıkıntı yaşanabilir.
Bir de bu bölgede ‘Taş yünü’ dediğimiz malzeme kullanılıyor. Önermediğim halde yıllar önce bir-iki müşterimin ısrarı üzerine ve uyararak, bir garanti de vermeden bu malzemeyi kullandım. Taş yünü malzemesi, binanın cephelerine levha olarak yapılmaz. Bu yanlıştan Ereğli’nin derhal dönmesi lazım. Çünkü 3-4 yıl sonra bunun cezasını tekrar vatandaşlar çekecek.”

NE ZAMAN YAPTIRILMALI?
Mantolamanın, yıl içinde -5 derece ile 45 derece sıcaklıklar arasında her bölgede yapılabileceğini anlatan Aydoğmuş, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Ancak mevsimsel olarak İlkbahar (Nisan-Mayıs) aylarının bitimine doğru mantolama yapılmaması lazım. Çünkü, mantolamasız olan duvarlar suyu sünger gibi komple içine çekmiş vaziyetidir. Bu suyun mutlaka kusması lazım. Bunun için de birkaç ayın geçmesi gerekir. Ağustos ayı da çok sıcak olduğu için sıvaya zarar verebilir. Bu ayların dışında, yıl içinde diğer aylarda binalarda mantolama yapılabilir. Özellikle de Eylül ile Mart ayları arasında hiç korkmadan mantolama yaptırılabilir. Asıl önemli olan ise uygulama noktalarına çok dikkat edilmesi lazım. Çünkü mantolama, geri dönüşü olmayan bir iştir, hata yapmamak lazım. İş yaptırılacak firmalar mutlak araştırılmalı, önceden yaptıkları binalardaki vatandaşlara sorulması lazım. Bu iş basit görülmemeli.”

ŞALAMA TUTSANIZ YANMAZ!
Hakimiyet muhabirinin, “vatandaşların olası yangın gibi afetlerde mantolamanın tutuşabileceği ürküntüsü yaşadığına yönelik sorusunu da yanıtlayan Aydoğmuş Yapı Firması Sahibi İnşaat Teknikeri Tevfik Aydoğmuş, şu şekilde konuştu:
“Kaliteli mantolama malzemeleri kesinlikle yanıcı değildir. Malzeme sıvanın altına gömüldükten sonra ‘şalama’ ile en sert ateş dahi tutulsa kesinlikle alev almaz, yanmaz malzemedir. Kaldı ki üretici firmalar kullanıcıya ‘Alev almaz’ belgesini de veriyor. Ancak yine de, kullanılacak malzemenin belge ve kalitesine dikkat edilmelidir. Bunun için de, her malzemenin paketi üzerinde yazılı özellikler iyi okunup, incelenmelidir. Gerekirse paketler üzerindeki telefon numaraları aranıp, malzemenin üretim yeri de öğrenilmelidir. Müşterinin kullanacağı malzemenin kesinlikle ‘TSE’ ve ‘ISO’ belgeleri olması gerekir. Bu şartlar oluşuyorsa, vatandaşlar markaya takılmasınlar.”

YÖNETİCİDEN MENNUNİYET BİLGİSİ
Bu arada, firmanın halen mantolama işlemi sürdürdüğü Şehit Ömer Halis Demir Bulvarı’ndaki bina yöneticisi Ahmet Oktay da, firmanın kullandığı malzeme başta olmak üzere işçiliğinden son derece memnun kaldıklarını dile getirdi.

 




Bu sayfayı yazdır

10.11.2019 13:51:50

Bu haber 4692 defa okunmuştur

Facebook'ta Paylaş
YORUM EKLE
DEĞERLİ OKURLARIMIZ;
Sitemizde takip ettiğiniz haberlerimize gönderdiğiniz yorumlarınızda; suç teşkil edecek, yasa dışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri içerikli olanlar; basın meslek ahlakı ile topluma saygı dolayısıyla yayınlanmamaktadır. Bu konudaki hassasiyetimize anlayış göstereceğiniz düşüncesiyle, teşekkür ediyoruz. HAKİMİYET
Adınız


(1000 / )

YORUMLAR (0)




Şu anda 16 kişi online
Toplam ziyaret : 76.112.826

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
YAZIK DEĞİL Mİ MEMLEKETE!!!


Devamını oku »

22.04.2024 09:17:43 tarihinde yazıldı
231 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
555 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1473 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri