(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

EREĞLİ TARİHİNİ DEĞİŞTİRDİ!

Ereğli

Zonguldak’ın Ereğli İlçesi tarihinin 6 bin 500’lü yıllara uzandığı bildirildi.

Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, ilçeye bağlı Alacabük Köyü’ndeki İnönü Mağarası’ndaki kazı çalışmalarını inceledi.

Posbıyık, gazetecilere yaptığı açıklamada, mağarada yapılan inceleme sonucunda, ilçe tarihinin M.Ö. 2500 yılına kadar uzandığını, buna göre de resm ikayıtlarada yer alan 4 bin 500 yıllık tarih ile ilgili yeni gelişmelerin ortaya çıktığını belirtti.

Mağaradaki söz konusu çalışmaların Belediye katkılarıyla, İlgili bakanlık ve Müze Müdürlüğü onayıyla Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Arkeoloji bölümü çalışmalarını tarafından yapıldığını hatırlatan Posbıyık, şunları kaydetti:

“Bu yılki ilk bölümü tamamlanan kazı çalışmaları, Genç Kalkolitik Çağ’ı tarihleyen bu dönemde bölgemizdeki yaşam hakkında elde edilen kalıntı ve bulgular, bugüne kadar 4 bin 500 yıllık tarihini bildiğimiz Ereğli’nin 6 bin 500 yıla uzanan tarihine ışık tutuyor.

5 KATMAN İNCELENDİ

Mitolojik tarihiyle Türkiye’nin ve Dünya’nın önemli kentlerinden biri olan Ereğli’nin geçmiş izlerinin, uzun yıllara dayanan tarihinin kalıntı ve bulgularla güçlendirilmesi bizi heyecanlandırdı. Bunun, Ereğli'nin turizm açısından gelişimine katkı sağlayacağına inanıyorum.

İnönü Mağarası’nda yapılan çalışmalarda 5 kültür katmanının olduğu tespit edildi. Birinci yapı katmanındaki bulgular Ortaçağı tarihliyor. İkinci yapı katmanındaki buluntu ve kalıntılar Balkan kökenli kavimlerin varlığına ilişkin heyecan verici sonuçlar ortaya çıkardı.  Üçüncü yapı katında ise ilk defa Hitit İmparatorluğu'yla yakından ilgili kalıntı bulundu. Ahşap tabanlar açığa çıkarıldı ve bronzdan yapılmış alet ve silahlar bulundu. Dördüncü yapı katındaki bulgular Erken Tunç çağıyla yakından ilgili bulgular. Beşinci yapı katı ise ana kaya üzerinde son kültür katı. Burada elde edilen bulgular Kalkolitik Çağ’ı tarihliyor. Tüm bulgular incelendiğinde 6 bin 500 yıl önce kara ve deniz bağlantısı olan bir toplum kimliği sergilendiği görülüyor.

BAĞLANTILAR ORTAYA ÇIKTI

Bu dönemde insanların yaklaşık M.Ö. 5 bin yıl ortalarından itibaren Karadeniz’in su seviyesi değiştiğinde ve buna bağlı olarak iklimi kuru ve daha soğuk bir hal aldığında İnönü Mağarası’nda yaşadıkları görülüyor. Şimdiye kadar ulaşılan bilgiler ışığında, Çaylıoğlu Alacabük Köyü sınırlarındaki İnönü Mağarası’nda yaşayan insanların Kalkolitik Çağ’da Balkan Kültürleri, Ege Adaları, Trakya ve Batı Anadolu ile bağlantı halinde oldukları ortaya çıkıyor. Tarihimize ışık tutan İnönü Mağarası ve çevresi, eşsiz bitki örtüsü, doğal güzellikleri ile birlikte yüksek bir turizm potansiyeline sahip.

Kazı çalışmasının hayata geçirilmesinde emeği geçen kurum ve kuruluşlara şehrim adına teşekkür ediyorum. Zonguldak-Bülent Ecevit Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doktor Hamza Ekmen ve kazı ekibine çalışmalarında başarılar diliyorum.”

Posbıyık, 2016’da saha, 2017 ise alan çalışmasıyla başlayan kazılarda önemli bir aşamaya gelindiğini sözlerine ekledi.




Bu sayfayı yazdır

31.07.2019 14:53:52

Bu haber 1323 defa okunmuştur

Facebook'ta Paylaş
YORUM EKLE
DEĞERLİ OKURLARIMIZ;
Sitemizde takip ettiğiniz haberlerimize gönderdiğiniz yorumlarınızda; suç teşkil edecek, yasa dışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri içerikli olanlar; basın meslek ahlakı ile topluma saygı dolayısıyla yayınlanmamaktadır. Bu konudaki hassasiyetimize anlayış göstereceğiniz düşüncesiyle, teşekkür ediyoruz. HAKİMİYET
Adınız


(1000 / )

YORUMLAR (1)
01.08.2019 11:45:20
kaptaşlı diyor ki;

Sayın kaymakamım, belediye başkanım sivil toplum kuruluşları ve EREĞLİ gönüllüleri tek hedef EREĞLİ ye nasıl turist kazandıra biliriz çabanızı taktirle karşılıyorum.işim gereği bir kaç kez CEHENEM AĞZI MAGARA sına gittim hemen her zamanki gibi yine aynı manzarayla karşılaştım sakallı uzun boylu aklı dengesi kıt bir vatandaş gelen misafirlere KÜFÜR,HAKARET içerikli sözler söyleyerek misafirleri kovalıyor çoluk çocuk korkudan mağarayı gezmeden KAÇIYORLAR Polise haber veriyor görevliler nafile çok geç geliyor polis ben vijdanen üzülüyorum bu işe,Sayın KAPAN bu konularda duyarlı olduğundan sana yazmam içap etti oradaki esnafla konuştuğumda EREĞLİ turizim müdürü pek ilgilenmiyor dediler.




Şu anda 70 kişi online
Toplam ziyaret : 76.026.869

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
SEÇİMİ KİM KAZANIR?


Devamını oku »

21.03.2024 16:52:50 tarihinde yazıldı
807 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
416 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

ÇABALARINI GÖRÜYORUM


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1436 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri