(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

KARA TREN'DE KAPAN VARDI!

EREĞLİ

Zonguldak’ın Ereğli İlçesindeki Hakimiyet Yayın Grubu Sahibi Fikri Kapan, 31 Mart Yerel Seçimleri öncesi partilerin Ereğli’deki aday belirleme süreçlerini değerlendirdi.
Kapan, Değişim FM’de, Şenol Azman’ın hazırlayıp, sunduğu “Kara Tren” programında yaptığı açıklamalarda, özellikle AK Parti ve CHP’deki belediye başkan adaylarının ‘netleştiği ancak açıklanmadığı’ kanısında olduğunu söyledi.
Yerelden bakıldığında ise her iki partide de ‘ciddi yarış olduğu’ izleniminin üst sınırda olduğuna değinen Kapan, bunun gerekçelerini anlattı.
Öncelikle Azman’ın CHP üzerine görüşlerini sorduğu kapan, özetle şunları kaydetti:
“CHP’de 5 aday arasında 4 tane pırıl pırıl aday var. Beş aday içinde isimler her geçen gün daralıyor. Şu anda bu partide ‘kesin aday budur’ diyecek pozisyonda değiliz. Belki kesindir ama bunu biz söyleyemiyoruz. Şu an itibarıyla Erol Çivici daha çok konuşuluyor. Buket Müftüoğlu kadın olması nedeniyle konuşuluyor. Halil Posbıyık, Sertan Ocakcı, Semih Özkök konuşuluyor.
Semih Özkök, genel merkeze gitmiyor. Büyüklendiği için değil. Sadece geçenlerde Parti Meclisi üyelerine kısa bir mektup yazdığını biliyorum. Kendisi 2004’te aday olmuştu, partisindeki sıkıntılar nedeniyle kazanamadı. Dürüstlüğüyle tanınan Özkök, ‘dürüst olduğun için oy vermiyorlar’ diyenlerin oy vermesi halinde seçimleri kazanacağını da esprili dille konuşur oldu.
Buket Müftüoğlu, birikimleri yüksek, şehri iyi yönetecek isimlerden biri olacağını düşünüyorum. Sertan Ocakcı için daha önceleri ‘bana göre şehri yönetecek birikime sahip değil’ demiştim. Kendisine de bunun detaylarını açıklamıştım. Fakat Ocakcı da gelen sürede birikimini arttırdı. Bütün adaylar gibi söz sahibi oldu.”

“1994’TE HALİL POSBIYIK DEĞİL, ANAVATAN KAZANDI”
Pırıl pırıl söyleminin tamamen siyasetle ilgili bir söylem olduğunu, bunun başka bir yere çekilmemesi gerektiğini ifade eden Kapan, Posbıyık’ın, en yüksek oyu alıdğı 2009 yerel seçimler iile seçimi kaybettiği 2014 yerel seçim sürecini ise şöyle hatırlattı:
“Halil Posbıyık 2009 seçimlerinde 30 bin kadar oy aldı. 67 bin geçerli oy vardı. Yüzde 65’lere yakın oy aldı. Yüksel Balcı’nın oyu yüzde 30’lardaydı. 2014’te on bin seçmen daha fazla oy kullandı. Halil Posbıyık’ın oyu yine 30 binlerde kaldı. Bu 10 bin oydan bir şey alamadı, hatta küçük miktarlarda kaybetti. İktidardaki bir belediye başkanı olarak iki sıfır önde girecekken, 10 bin seçmen artışından yararlanamadı, AK Parti oyunu on bin arttırarak Hüseyin Uysal ile girdiği seçimi az farkla kazandı.

POSBIYIK DEĞİL, ANAP KAZANDI!
Dolayısıyla 1994 yılında seçimi Halil Posbıyık’ın değil, Anavatan Partisi (ANAP) kazandı. Bunda da, o dönemde merhum eski Belediye Başkanı Ruhi Cöbekoğlu’nun ilçede susuzluk yaşatması, yüzünün gülmemesi etkili oldu. ANAP ciddi bir kampanyayla, SHP –CHP bölünmesinden de yararlanarak Posbıyık seçildi. Halil Posbıyık bundan sonra ciddi çalışmalar yaptı, bu sayede kazandı ama ilk seçimde böyle oldu.

BU KEZ POSBIYIK’A TEPKİDEN…
Geçen seçimde AK Parti’nin kazanmasının nedeni Halil Posbıyık’a duyulan tepkiydi. Yukarıda bunlar eksi yazıyor. Kavgalar, sürtüşmeler, insanlar üstünde baskılar vardı. Karşısına kimse aday çıkamıyordu. Bunlar eksi yazanlar. Posbıyık’ın bu şehre üç önemli hizmetleri vardır. Ereğli kısa vadeli suya kavuştu. Hüseyin Uysal’ın sürdürdüğü Kızılcapınar Barajı’ndan su alınma süreci onun zamanında başladı. Cöbekoğlu zamanında projesi olan sahil projesini yaptı. Üçüncüsü de festivallerdir. Bunları göz ardı edemeyiz.
Ondan sonraki süreçte siyasi ve ekonomik olarak büyüyen, büyüdükçe korkutan bir Posbıyık gördük. Yılını hatırlayamadığım Nisan ayının bir günü, Sayın Posbıyık, ‘halkı bilgilendirme ve hesap verme toplantısı’ yaptı. Eşi ile birlikte AKM’deki sinema salonunun sahnesine hazırlanan çiçeklerle donatılı masaya oturdular. Bir-birbuçuk saat konuştu, sonra ‘bana her şeyi sorabilirsiniz’ dedi. Bir vatandaş çıktı, çanak tabir edilen bir soru sordu. Vatandaşın o sorusundan sonra-Pazar yerinden olduğunu sandığım- bir başka vatandaş, önce Posbıyık'a güzel sözler söyledi, ardından ise sorusuna başlayacaktı ki Posbıyık, (‘ sen sus, ben sizi biliyorum! Orasını birkaç kişiye yedirmem!’ türünden sert sözlerle vatandaşı susturdu. Başka da soru soran olamadı, Öğrendim ki salonda dayım da varmış, o da hazırladığı soru kağıdını yırtıp, atmış!

ÇİVİCİ’NİN SÖYLENİNİ ÖNEMSİYORUM
CHP Ereğli belediye Başkan Aday adaylarından Erol Çivici’nin belediye başkanlığını hak eden adaylardan olduğunu, üç dönem meclis üyeliği yaptığını ifade eden Kapan şöyle dedi:
“Erol Çivici meclis üyeliği döneminde eksileri de artıları da iyi gören bir pozisyondaydı. Murat Sesli seçildiğinde nasıl bazı şeyleri hızlı ve doğru yaptıysa, Erol Çivici’de de bunu görüyorum. Benim Programımda, ‘Ben belediye başkanı seçilirsem, şirketim bu şehirde inşaat yapmayacak’ dedi. Neden inşaat yapmak istediğini şöyle algılıyorum. ‘Ben belediye başkanıyım, her şeyi yasal yaparım ama çevre belediye başkanı olduğum için bana fazla rağbet eder, ben yine haksız kazanç elde ederim’ diye düşündü. Çivici’nin bu söylemini önemsiyorum.”
Kapan, programın bir bölümüne katılan Değişim Medya Yönetim Kurulu Başkanı Semih Çolak’ın, “Nasıl bir belediye başkanı istiyorsun” sorusuna ise “Dürüst, bilgi, becerisi yüksek, verdiği sözleri en iyi şekilde yapmaya çalışan, insanlara dokunan birisi olması gerekir” diyerek yanıtladı.

UZMANLAR BAŞKA DİYOR!
Çolak ile Azman’ın, ‘aday adaylarının daha erken ortaya çıkmalarının doğru olacağını savunmalarına karşın Kapan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Biz yerel adayların erken çıkmasını istiyoruz, fakat uzmanlar tersini söylüyor. Adaylığı netleşene kadar stratejik eylemler yapmaları gerektiğini, aday adaylığı döneminde ortaya çıkmalarını söylüyormuş. Erol Çivici ilk aday adayı olarak ortaya çıkan isimdir. Hatta ilk yazan da www.ereglihakimiyet.com oldu. Perde arkasında ekibiyle iki yıldır ciddi çalışmalar yapıyor. Bugün mahalle temsilcilerinin bile hazır olduğunu biliyorum.”

“UYSAL’A SİYASİ SABOTAJ VAR GİBİ…”
Kara Tren programının bu haftaki konuğu Fikri Kapan, Şenol Azman’ın konuyu Ereğli belediye Başkanı Hüseyin Uysal’a getirmesi üzerine ise şu değerlendirmelerde bulundu:
“Benim son dönemlerde kafamda şöyle bir algı oluştu; Sanki Hüseyin Uysal’a karşı bir siyasi sabotaj yapılıyor. Neden? Yolcu indirme bindirme olayında bile… Vvatandaş isteyecek, haklıdır. Ama bazen yorumlar geliyor, haksız ve ağır eleştiriler bunlar. O duraklarda indi-bindi sorunu belediyenin değil. Karayolları kanununa göre böyle. Burası şehir merkezidir. Buranın çevre yolu yok. Çevre yolu olsa bu sorun zaten olmayacak. Hüseyin Uysal’ın mevcut durakların açılması için çaba harcadığını biliyorum. Şu andaki mevcut durum da onun talebine göre gerçekleşti. Terminalin yeri doğru, şehir doğuya doğru büyüyor. Bu yüzden Süleymanbeyler’in de (Subaşı) yakın yıllarda şehir merkezine bağlanacağı konuşuluyor. Çevre yolunun geçtiği noktaya göre doğru bir noktadır. Hüseyin Uysal orayı bitirdi, kent meydanındaki terminali kaldırdı. Bunlar hep eleştirilere maruz kaldı. Şehrin genel yapısı açısından atılan adımlar doğru, gecikmeler var.

SAKİNDERE AYRICALIKLI
Bugün; şehrin girişindeki mezbelelik halde bulunan Belediye Şantiyesini kaldırdı, belen mevkisinde yaklaşık 14 dönüm arazi üzerine bölgenin en güzel şantiyesini kurdu. Balı Mahallesi güzergahındaki yol düzenlemeleri, Gökme Köprüsü bölge için çok önemliydi. Spor alanları, geniş çocuk oyun parkları gibi bir çok hizmet söz konusu. Aralarında Sakindere Bölgesi var ki, ilçedeki ulaşım için de son derece önemli, kısa vadeli çözüm de olsa, örneğin bağlık mahallesi mevkisine bu güzergahın tercih edilmesi şehir içi trafiğinde küçük de olsa rahatlama sağlıyor. ”

BAŞARILI BULUYORUM
Uysal’ın mecliste yalnız bırakıldığını ifade eden Kapan, “Ereğli’de Uysal’ın belediye başkanı olarak düşünülmesi gerektiğini ilk yazan kişi benim. Ama maalesef meclis yapılanması sağlıklı yapılamadığı için, olması gereken bir meclis yapısı oluşamadı. Bunun üzerine parti ve Hüseyin Uysal’ın uyuşması sağlanamadı. Uysal genel merkez düzeyinde, başta Cumhurbaşkanı olmak üzere iyi diyalogları olan biri. Burada sıkıntısı yok. Yerelde sıkıntısı var. Parti ile iletişimsizliğin sorumluluğu Uysal’a veya İlçe Başkanı Çakır’a yükleyebiliriz. Parti içinde meclis üyelerinin diyalog kopukluğu bile Uysal’a yansıdı. Kimse ‘bu başkan bunu yapmıyor’ diye bir tavır içinde olmadı. Meclis üyeleri birbirini istemiyor, Uysal o üyeye yakın diye ona karşı olanlar Uysal’a da karşı oluyor. Uysal Partiye yakın ilişki kurabilir miydi? Denedi mi, bunu bilmiyoruz. Yapmadıysa çekincesi nedir onu da bilmiyoruz. Şunu biliyoruz, şehirde kent meydanı projesi hariç güzel, önemli işler yaptı. Tüm bunları toparlarsak, Uysal’ı başarılı buluyorum.”

ÇOLAK, MECLİS ÜYELERİNİN ÖNEMİNE DEĞİNDİ
Semih Çolak 2014 seçimlerinde seçimin seyrini belediye meclis üyelerinin belirlediğini ifade ederek şunları söyledi:
“Halil Posbıyık’ın seçtiği ve dışarıda bıraktığı meclis üyeleri çok ciddi damga vurdu. Erol Çivici, Halil Bozkuş, Turan Çınar, Cevat Beyin (Aydın) olmaması, bence 424 farkı kapatabilecek bir eksikti. Ercan Bey (Candan) o günün şartlarına göre iyi bir liste yaptı, bunun ne ölçüde iyi olduğu sonra görüldü. Bu seçimde de belediye meclis üyelerinin önemli olduğunu düşünüyorum. Bu seçimde de sağlam belediye meclis üyeleriyle sonuca gidilebileceğini düşünüyorum.”
İnsanların haklarını korumak gerektiğini ifade eden Çolak, belediye başkanı olduktan sonra adayların işleri konusunda titiz olması gerektiğini söyledi.
Çolak, “Ben belediye başkanı olsam Değişim Gazetesi’nin abone sayısı patlardı. Ama böyle olmamalı. Hüseyin Uysal Doktor ama evinde ameliyat yapmıyordur herhalde. Fikri Kapan’ın dediği gibi yaparlarsa adaylar kazanırlar” diye konuştu.
Kapan ise geçen dönem AK Parti belediye meclis üyesi adaylarının ‘istenildiği gibi’ belirlenemediği, partide bir çok kesimin seçimleri kazanacaklarına dahi inançları olmadığını savundu.

“EREĞLİ İÇİN ‘DEĞER’DİRLER””
Bazı isimlerin insanlara hizmet ettiğini, Hüseyin Uysal’ın da bu isimler arasında bulunduğunu ifade eden Çolak şöyle devam etti:
“Bunlar Ereğli’nin değeridir. Hüseyin Uysal’ın en büyük artısı insanlara dokunmasıdır. Ama ne zaman? Belediyeden önce hastanelerde insanlarla ilgilenirken dokundu. Erol Ağabey (Çivici) keşke iki yıldır ‘ben adayım’ deseydi, diğer adaylar da çıksaydı. Halil Posbıyık seçim bürosunda tebrikleri kabul etti, üzüntülerini paylaştı. Seçime üç ayda ortaya çıkılmaz. Hepsi dostu isim zikretmiyorum ama üç ay kala adayım diye ortaya çıkması gerekmez.
Çolak, programdan ayrılmadan önce, Tunceli’nin Ovacık İlçesi belediye Başkanını örnek göstererek, “Tunceli Ovacık’ta Komünist bir belediye başkanı var. Partisini tasvip etmem ama yaptıklarını görmemek olmaz. Belediye binasına on bin kitaplık kütüphane yaptı. Hazineye ait araziyi tarıma açtı.. Makam aracını satıp traktör aldı. Toplu taşıma ücretsiz olan tek ilçe. Suyu metreküpü elli kuruştan satıyor. Faturalar üç ayda bir geliyor. Bizim belediye başkan adaylarımızın da bu örneği görmesi gerekir” diye konuştu.

ADAY ADAYLARINI DEĞERLENDİRDİLER
Çolak’ın, ikinci bölümde ayrıldığı programda Kapan ile Azman, AK Parti’deki aday adayları üzerindeki görüşlerini sürdürdüler.
Kapan, CHP ve AK parti genel merkezlerinde adayın kesinleştiği yönünde duyumlar aldığını, ancak siyasette her anın önümle olduğuna vurgu yaparken, bu duyumlara istinaden Erol Çivici’nin ‘bir tık’ önde olabileceğini, AK Parti’den de Başkan Uysal’ın yeniden aday gösterilebilme olasılığının yüksek olduğunu söyledi.
AK parti kanadında, eski Zonguldak Milletvekili Fazlı Erdoğan, eski ilçe başkanı Erol Şahin ve geçen yerel seçimlerde partinin Kandilli’den Belediye Başkan Adayı Yaşar Ciğer’in isimlerinin de gündemde olduğuna dikkat çekti.
Program yapımcısı Azman da, Kapan’ın görüşünün belli kısmına katıldığını ancak, Posbıyık’ın unutulmaması gerektiğini savunurken, CHP’deki mevcut 5 isim yanı sıra masada eski Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sertan Yalçın ile Ereğli Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve kefalet Kooperatifi Başkanı Hikmet Tezel’in dosyalarının da CHP Genel Merkezinde masada olduğunu iddia etti.
Azman, program süresince Kapan’ın konuşmalarından ise “CHP’de Çivici, AK Parti’de Uysal” isimlerini ön plana çıkardığı izlenimi aldığını söyledi.
Yaklaşık 3 saat süren programda, ilçeye bağlı beldelerdeki partilerin aday adayları üzerinde de görüş belirtildi.

PROGRAMI FACEBOOK'TAN “KARATREN” RUMUZU İLE İZLEYEBİLİRSİNİZ




Bu sayfayı yazdır

21.12.2018 16:06:27

Bu haber 1418 defa okunmuştur

Facebook'ta Paylaş
YORUM EKLE
DEĞERLİ OKURLARIMIZ;
Sitemizde takip ettiğiniz haberlerimize gönderdiğiniz yorumlarınızda; suç teşkil edecek, yasa dışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri içerikli olanlar; basın meslek ahlakı ile topluma saygı dolayısıyla yayınlanmamaktadır. Bu konudaki hassasiyetimize anlayış göstereceğiniz düşüncesiyle, teşekkür ediyoruz. HAKİMİYET
Adınız


(1000 / )

YORUMLAR (1)
22.12.2018 01:16:42
turgut diyor ki;

şenol azman yazmayayım diyorumda hiç kusura kalma hakettin.yahu sen posbıyığa karşı boray baycığı desteklemiyormuydun evvelzamanında.ağır eleştiriler yapmıyormuydun ? her iki lafın halil posbıyık.ne oldu birden.nasıl düzeldi aranız.bize açıkla bizde bilelim.yakınların kimin zamanında ereğli belediyesine girdi ? bu siyasetten artık midem bulanıyor.ben bana yamuk yapan birine daha selam vermem.selamınıda almam.ama bakıyorum dün sokakta birbirlerine selam vermeyenler bugün can ciğer dost.en iyisi bu memleketi terketmek.insanın bir duruşu olacak duruşu..






Şu anda 9 kişi online
Toplam ziyaret : 75.749.401

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
SEÇİMİ KİM KAZANIR?


Devamını oku »

21.03.2024 16:52:50 tarihinde yazıldı
411 kez okundu



SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
183 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

ÇABALARINI GÖRÜYORUM


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1305 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri