(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

ERDEM, TARİHİ HATIRLATTI!

EREĞLİ

Zonguldak’ın Ereğli İlçesinde, Deniz Ticaret Odası Batı Karadeniz Bölge Başkanı İrfan Erdem, Ereğli demir ve Çelik Fabrikaları’nın (Erdemir) ilçeye kuruluş kararı yıllarında babası merhum Kamil Erdem’in, Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı olduğunu hatırlattı.

Türk Metal Sendikası’nın, Büyük Anadolu Ereğli Otel Salonu’nda gerçekleştirdiği 11. Şube Genel Kurulu’nda konuşan Erdem, Türk Metal Sendikası’nın güçlü bir sendika, Genel Başkanı Pevrul Kavlak’ın da iyi bir lider olduğunu söyledi.

Babası Merhum Erdem’in 1950-1950 yılları arasında aynı zamanda Demokrat Parti İlçe Başkanlığını yürüttüğünü anımsatan Erdem, şöyle dedi:

ABD’DEN ÇELİK FABRİKASI İSTEDİLER

“Celal Bayar, Dış İşleri Bakanı olan Fatin Rüştü Zorlu, Sanayi Bakanı Sabahat Ataman, 1957 yılının sonunda ülke çelik fabrikası kurdurmak için Amerika'ya (ABD) gidiyorlar. O yıllarda Türkiye’nin parası da yok. Komiteler arasında yapılan görüşmelerde Amerikan Başkanı, Celal Bayar ve teknik heyet toplanıyorlar. Bayar,, 'biz çelik fabrikası istiyoruz ama yassı' diyor, ABD Başkanı, 'bu tesisi kime kurdurmak istiyorsunuz? diye soruyor. 'Paramız var mı?’ diye sorulan Bayar ‘Yok. Sizin vasıtanızla Dünya Bankası’ndan kredi istiyoruz’ sözleri  ile yanıtlıyor. ABD Başkanı, 'Kapasitesi ne olacak?' sorusun ada Bayar, '300 bin ton' diyor. ABD Başkanı bu kez, 'peki bu çelik fabrikasını kim yönetecek? Kim işletecek? Bunun başında kim olacak? diyor. Herkes birbirine bakıyor. Bizim takım hazırlıklı gitmemiş. Bayer, Sabahat Ataman vasıtasıyla, 'Bizde Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (Kardemir) var. Onun başındakilerle bunu götürebiliriz' sözleri ile yanıtlıyor ama ABD Başkanı, 'Olmaz, bu işi bilen biri lazım. Sizde yoksa ben size vereyim' diyor. Peki, 'kimi vereceksin' diyorlar. ABD’nin sanayi bölgesi Chicago, Detroit bölgesidir. Orada bir Türk otomobil sanayinin başkan yardımcısı, adı Cevat Sümer.

ATATÜRK NE BÜYÜK ADAM…

Bunu hem bilgilendirmek için anlattım hem de 95'nci yılını kutladığımız Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün ne kadar büyük bir insan olduğunu söylemek için söyledim. Cevat Sümer, Atatürk'ün Amerika'ya gönderdiği genç mühendislerden bir tanesi. Atatürk'ün ne kadar büyük bir adam olduğunu anladınız mı? Bin tane öğrenci göndermiş dünyanın her yerine."

Erdem'in bu sözleri salonu dolduranlar tarafından uzun süre alkışlandı.




Bu sayfayı yazdır

5.11.2018 17:01:20

Bu haber 1506 defa okunmuştur

Facebook'ta Paylaş
YORUM EKLE
DEĞERLİ OKURLARIMIZ;
Sitemizde takip ettiğiniz haberlerimize gönderdiğiniz yorumlarınızda; suç teşkil edecek, yasa dışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri içerikli olanlar; basın meslek ahlakı ile topluma saygı dolayısıyla yayınlanmamaktadır. Bu konudaki hassasiyetimize anlayış göstereceğiniz düşüncesiyle, teşekkür ediyoruz. HAKİMİYET
Adınız


(1000 / )

YORUMLAR (0)






Şu anda 6 kişi online
Toplam ziyaret : 75.748.627

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
SEÇİMİ KİM KAZANIR?


Devamını oku »

21.03.2024 16:52:50 tarihinde yazıldı
410 kez okundu



SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
183 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

ÇABALARINI GÖRÜYORUM


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1305 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri