(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

BİR ‘TESADÜFTEN’ ÇIKAN RÖPORTAJ!

Gün içinde, Bozhane mevkisindeki balık lokantaları bölgesini dolaştığım sırada bir masada tanıdık sima gözüme çarptı. Yüksel Balcı, bir bayan ile oturuyor, sohbet ediyordu. Selam vermem gerektiği düşüncesi ile yanaştığım masaya davet edildim ve ortaya böyle bir röportaj çıktı.
Konusu mu? Elbette Ereğli ve diğer değerleriydi…

EREĞLİ

ATV Avrupa yayınında 9 yıldır ekranda olan Vizyon’un bu hafta sonu yayınlanacak olan 356. Bölümünde, Karadeniz Ereğli ve İşadamı Yüksel Balcı olacak.
Balcı ile Karadeniz Ereğli’ye gelen Vizyon programı yapımcı ve sunucusu Gülbahar Merdiven ve Balcı, Hakimiyet Yayın Grubu Sahibi Fikri Kapan’ın sorularını yanıtladılar.

“EREĞLİ’Yİ Mİ SİZİ Mİ TANITALIM?”
Merdiven, programda, Türkiye’deki işadamlarını yurt dışında tanıttıklarını, bu kapsamda önceki programlardan, birinde Balcı’yı ve işleri ile ilgili yurt dışında tanıtıcı yayınlar yaptıklarını hatırlatarak şunları söyledi:
“Bu kez de aynı zamanda Hemşehrim Sayın Balcı ile tesadüf bir sohbet esnasında Ereğli’yi marka yapmak istediklerini, bunun için de bir program yapmamızı talep etti. Kendisine, ‘herkesin sizin belediye başkan adayı olacağınızı düşünüyor. Ereğli’yi mi, sizi mi tanıtalım?’ diye sorduğumda, ‘hayır, beni tanıtmayın. Ben bir şey istemiyorum. Siyasetle ilgili de tam olarak bir karar vermiş değilim. Ama ben Ereğli’nin tanınmasını, markalaşmasını istiyorum. Çünkü Ereğli’de bir sürü değer var. Herkes ‘Çilek’ diyor, ‘Erdemir’ diyor ama çok fazla etken var’ dedi. Bu vesileyle İstanbul’dan geldik, Ereğli’de neler var diye çekimler yapıyoruz. Bunu da, dünyadaki 110 ülkede yaşayan gurbetçilerimize tanıtacağız.”

ZONGULDAK’I SÜRÜKLEYEN İSİM; EREĞLİ
Aynı zamanda Devrek İlçesi doğumlu olan Merdiven, Kapan’ın, “Kent bazında kıyaslarsak, Ereğli’yi Zonguldak ve Türkiye’de nereye koyarız” şeklindeki sorusunu şöyle yanıtladı:
“Ereğli, öncelikle Zonguldak’ın damataşı, Zonguldak’ı sürükleyen en önemli şehri. Çünkü Ereğli’yi çıkardığında Zonguldak’ta çok fazla bir şey kalmıyor. Ne yazık ki kömür bitmek üzere. Ama bu taraftaki Ereğli Demir ve çelik Fabrikaları (Erdemir) ile birlikte Zonguldak ekonomisinin belkemiği olan şehir. O yüzden Zonguldak için çok önemli. Ama Türkiye için de çok önemli. Ülkenin üç demir-çelik fabrikasından biri burada. Dolayısıyla ülke ekonomisinde de çok önemli bir yere sahip. Ama sadece bununla bilinmemesi gerekiyor, başka marka değerleri de var. Ne yazık ki Ereğli, bugüne kadar markalaştırılamamış.”

BALCI, İLÇE İÇİN ÖNEMLİ AVANTAJ
Kapan’ın, “Yüksel Balcı’yı tanımanızla birlikte, ilçedeki iş dünyasına nasıl bir mesaj vermek istersiniz” sorusuna da şu yanıtı verdi:
“Yüksel Bey, vizyonu çok geniş birisi. Kendi yaptığı işle, şirketini dünyada bir marka haline getirdiyse, bence Ereğli’yi de önemli bir marka haline getireceğine inanıyorum. Dolayısıyla şehrin bir, turizm açısından tanıtılması gerekir. İkincisi de iş dünyasıdır. Yüksel Balcı, buradaki firmaların dünyada kendi alanlarında daha fazla pay alabilmeleri için önemli bir etken. Buradaki ticaretin, sanayinin vizyonunun değişebilmesi, daha açılabilmesi için çok önemli bir etken. Bu nedenle de burada olması Ereğlililer için önemli bir avantaj. Hem Ereğli halkı için, Hem Ereğli iş dünyası için kaybedilmemesi gereken bir değer.

BALCI: EREĞLİ’DE TARİH TOPRAK ALTINDA
Fikri Kapan’ın, daha sonra programa yönelik görüşlerini aldığı Yüksel Balcı ise şunları kaydetti:
Gülbahar Hanım kendisi de gördü, biraz daha dolaşacağız. Şöyle bir sorunumuz var Fikri Bey, bu şehre kamu yatırım yapmış.1800’lü yıllarda kömür, 1960’da Erdemir.., dikkatler oraya çekilmiş. Şehrin asıl değerleri öne çıkmamış. Dün (önceki gün) Şehir ve Medeniyetler Konferansında konuşmacıydım. Orada da şunu anlattım; bu aslında Ereğli’ye mahsus değil, Türkiye’ye genelinde şöyle bir sorunumuz var. Türkiye sanayileşirken, ‘fabrika yapalım da nereye olursa olsun mantığı ile yapılmış. Ben, Erdemir’in aynısının Kore’de yapılan fabrikaya da gittim. Seul’ün iki buçuk saat dışında, dağların arasında şehir yapmışlar ve bu şehir 2007’de bir buçuk milyon nüfusa sahipti. Erdemir ise şehrin merkezine yapılmış ve ne olmuş biliyormusunuz? 2500 yıllık şehir toprağın altına gömülmüş. Kıskapısı’ndan, Cenehennemağzı mağaralarına kadar olan binaların tamamı tarihtir. Ama bin de bu hataya düştüm, benim de burada yaptığım 2 bina var, ikisi de tarih üzerine kuruludur. Dolasıyla 2500 yıllık Yunan-Helen döneminden bugüne kadar yaşanan medeniyetleri buraya gömmüşüz. Burada roma-Bizans İmparatorluğu yaşamış, Selçuklu, Osmanlı yaşamış ama o medeniyetlerden eser yok.

ŞEHRİ PAZARLAMALISINIZ
Ben görevdeki arkadaşlarıma da söylüyorum. Yeni göreve başlayan Kaymakamımıza da hatırlattım. Hatta Sayın Kaymakamıma bu konuda sunum da yapacağım. Şimdi çok acil bu değerleri ortaya çıkarmak gerekiyor. Çünkü burası İstanbul’a iki buçuk saat. Gülbahar Hanım Pazaryerine girdi, aracının bagajını ürün doldurup çıktı. Halbuki biz sadece ‘organik pazarımızı bir görsün’ diye girmiştik. Ben, pazaryerinden de ATV Avrupa aracılığıyla çağrı yaptım. Etrafımızdaki metropol kentlerin hepsi buraya gelip, günlük alışveriş yapıp dönebilir. Öğlenleri burada bir balık yiyebilir. Ama bunu öne çıkarmak gerekiyor. Bu iş pazarlama işidir. Şehri pazarlamazsanız, satmazsanız kimse mutlu olmaz.
Fikri Kapan’ın örneğin 500 abonesi varsa, benim düşündüğüm yehirde 2500 abonesi olur. Belki de 15 bin olur, olması da gerekiyor. Ama hep küçük mantıkla bakarsak böyle ne kadar gidecek? Hani ben olurum, başkası olur ama mutlaka bir işadamı mantığı ile bu şehir yönetilmeli.

AYASOFYA’NIN ASLI BURADA
Etrafımda tarihçiler taşıyorum. Tarih doğa Derneği’nin çalışmalarını, tarihçi arkadaşlarımızla dosya haline getirdim, şehrin tarihi değerlerini öne çıkarmak istiyorum. Diyorum ki; burası aynı zamanda İnanç Turizmi’ne de açık bir yer, sadece deniz değil. 398 yılında büyük bir depremle Ereğli yıkılmış, yerle bir olmuş. Yeniden yapılanma ise 400 yılında olmuş. O zamanlar ruhani anlamda Hıristiyanlar Ereğli’ye bağlıymış. Ayasofya’nın aslı burada, İstanbul’daki Ayasofya da ruhani anlamda buraya bağlıymış. Ben, tarihin buralarına bakınca çok üzülüyorum. Mesela Fransa deyince Eyfel Kulesi akla geliyor ama Fransa Eyfel’den ibaret değil, çok büyük sanayileri var. Yani burası (Ereğli) aynı zamanda Turizm Şehri.”

AVRUPA’DAKİ TÜRKLERE ANLATACAĞIM
Adı siyasette de sık geçen işadamı Yüksel Balcı, Ereğli’nin diğer yönlerinin tanıtımına yönelik amaçları doğrultusunda ‘eski arkadaşım’ dediği Gülbahar Merdiven’den destek istediğini hatırlatarak, “sağ olsun geldiler. Buradan, bilhassa Avrupa’da yaşayan Türklere, Zonguldaklılara, yatırım yapacakları zaman burayı tercih etmelerinin sebebini röportajımda anlatacağım. Ben sanayici olarak yeni yatırım yapacak olsam Ereğli’ye gelirim” deyi konuştu.
ATV Avrupa kanalındaki ‘Vizyon’ isimli program, 14 Ekim Pazar günü Türkiye saati ile 17.15’de başlayacak.

Röportaj: Fikri KAPAN




Bu sayfayı yazdır

9.10.2018 17:49:30

Bu haber 3825 defa okunmuştur

Facebook'ta Paylaş
YORUM EKLE
DEĞERLİ OKURLARIMIZ;
Sitemizde takip ettiğiniz haberlerimize gönderdiğiniz yorumlarınızda; suç teşkil edecek, yasa dışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri içerikli olanlar; basın meslek ahlakı ile topluma saygı dolayısıyla yayınlanmamaktadır. Bu konudaki hassasiyetimize anlayış göstereceğiniz düşüncesiyle, teşekkür ediyoruz. HAKİMİYET
Adınız


(1000 / )

YORUMLAR (1)
10.10.2018 12:29:12
Zihni Gürle diyor ki;

Başta yüksel bey olmak üzere emeği geçen herkese teşekkürler ederim




Şu anda 16 kişi online
Toplam ziyaret : 76.021.453

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
SEÇİMİ KİM KAZANIR?


Devamını oku »

21.03.2024 16:52:50 tarihinde yazıldı
805 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
415 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

ÇABALARINI GÖRÜYORUM


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1433 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri