(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

BAŞBAKAN’A SORDU?

ANKARA
CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Zonguldak’ın göç vermesinin nedenlerinin araştırılması amacıyla, Başbakan sinali Yıldırım’ın yanıtlaması üzere TBMM’ye ‘Araştırma Önergesi” verdiğini bildirdi.
Demirtaş, yazılı açıklamasında, Zonguldak’ın göç veren değil, göç alan İl olması gerektiğini belirtti.
Zonguldak’ın özellikle 2002’den sonra büyük oranda göç vermeye başladığını anlatan Demirtaş, şunları kaydetti:
“Zonguldak, ekonomik ve sosyal avantajları. Cumhuriyet sonrası kurulan ilk il olması, taş kömürü madenciliğinde ön plana çıkan ağır sanayi tesisleri ile uzun zaman üretimin, emeğin başkenti olmuştur. Zonguldak, sahip olduğu bu özellikler nedeniyle bir cazibe merkezi olarak bilinmiş ve ekonomik ve sosyo-kültürel hayatı da bu anlamda her zaman gelişme göstermiştir.
Ancak bugün Zonguldak en çok göç veren iller arasındadır. Zonguldak çalışabilir genç ve orta yaş nüfusunun yoğun bir şekilde göç etmesi nedeniyle sadece emeklilerin zar zor geçimlerini sürdürebildiği bir hale getirilmiştir. Türkiye’den göç alan ve Türkiye’nin Almanya’sı kabul edilen Zonguldak’ın verdiği göç nedeniyle, İstanbul’da, Bursa’da, Tekirdağ’da Zonguldaklılar mahalleri oluşmuştur. Yani Zonguldak, son 15 yıllık AKP İktidarları boyunca hızla küçülmüş, yüksek oranda göç vermiştir. Zonguldak yoğun olarak göç vermesi nedeni ile araştırmalara da konu olmuştur. Bülent Ecevit Üniversitesi tarafından 2014’te yapılan araştırmaya göre Zonguldak’ın göç vermesinin en önemli nedenleri arasında işsizlik, gelir yetersizliği ve bununla bağlantılı olarak yaşam koşullarının iyi olmaması sayılmaktadır. Bu araştırmanın üzerinden 3 yıl geçmiş olmasına rağmen somut, çözüm odaklı hiçbir adım atılmamıştır. Zonguldak halen yoğun bir şekilde göç vermeye devam etmektedir. AKP,15 yıldır Zonguldak’a üvey evlat muamelesi yapmaktadır.

NE HİKMETSE ZONGULDAK’ AYAPILMIYOR!
Bütün memlekete duble yollar yaptığını anlatan iktidar, ne hikmetse Zonguldak’ın yollarını bir türlü yapamamaktadır. Karadeniz Ereğli’deki 2008 yılında yan sanayisi ile 7 bin kişinin çalıştığı tersanelerde bugün itibarıyla 250 kişi çalışmaktadır. SEKA özelleştirilmiş, yılan hikayesine dönen Filyos Vadi Projesi’nde ise liman yapımına yeni başlanmıştır. İl genelinde tarım ve hayvancılığın bitme noktasına gelmesi, 15 yılda üretim ve istihdam yaratan sanayi kuruluşlarının açılmaması ve yatırım teşviklerin amacına ulaşmaması Zonguldak ekonomisini çökertmiştir.

ZONGULDAK İÇİN DEZAVANTAJ
Yatırım teşvikleri açısından Zonguldak 3’üncü derecede yer alırken, hemen yanındaki Düzce 4’üncü bölge teşviklerden faydalanmaktadır. Bölge sıralaması arttıkça teşvik oranı da yükselmektedir. Bu nedenle mevcut sistem içinde daha fazla teşvikten faydalanmak isteyen yatırımcılar Zonguldak yerine Düzce’yi tercih etmektedir. Bu da Zonguldak’ı yatırım açısından dezavantajlı hale getirmektedir. Ekonomiyi canlandıracak, istihdam sorununu çözecek ve bu şekilde yoğun göçü engelleyecek olan yatırım yapılmasıdır. Bu nedenle de Zonguldak’ın yatırım teşvik derecesi tekrar değerlendirilerek yükseltilmelidir.”

İŞTE BAŞBAKAN’A SORULAR;
1) Zonguldak’ın son 5 yıl içinde yurt içi ve yurt dışı ayrı ayrı belirtilmek kaydıyla verdiği göç ne kadardır?
2) Zonguldak’ın sürekli göç vermesinin sebepleri nelerdir? Bu konuda, kent merkezi başta olmak üzere ilçeler bazında da sebeplerin belirlenmesi için yapılan bir çalışma var mıdır?
3) Zonguldak’tan göçün engellenmesi ile ilgili olarak yapılan bir çalışma var mıdır?
4) Zonguldak’ın yoğun olarak göç vermesinin kentte yarattığı ekonomik ve sosyal sorunlar nelerdir? Bu sorunların giderilmesi için Bakanlık olarak yaptığınız bir çalışma bulunmakta mıdır?
5) Son dönemde, göç nedeniyle nüfus belli kentlerde yoğunlaşmakta, nüfusun bu dengesiz dağılımı istihdam, iş verimliliği ve yatırımlar açısından da dengesizlik yaratmaktadır. Gerçek bir kalkınma, dengeli istihdam ve dengeli yatırım için iç göç konusunda detaylı bir çalışma yapılacak mıdır?
6) TÜİK tarafından yapılan çalışma sonucunda 2023 yılında nüfusunun azalacağı tespit edilen 13 il için ayrı bir yatırım teşvik programı yapılacak mıdır?




Bu sayfayı yazdır

6.03.2018 14:23:19

Bu haber 995 defa okunmuştur

Facebook'ta Paylaş
YORUM EKLE
DEĞERLİ OKURLARIMIZ;
Sitemizde takip ettiğiniz haberlerimize gönderdiğiniz yorumlarınızda; suç teşkil edecek, yasa dışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri içerikli olanlar; basın meslek ahlakı ile topluma saygı dolayısıyla yayınlanmamaktadır. Bu konudaki hassasiyetimize anlayış göstereceğiniz düşüncesiyle, teşekkür ediyoruz. HAKİMİYET
Adınız


(1000 / )

YORUMLAR (0)




Şu anda 3 kişi online
Toplam ziyaret : 76.026.101

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
SEÇİMİ KİM KAZANIR?


Devamını oku »

21.03.2024 16:52:50 tarihinde yazıldı
807 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
416 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

ÇABALARINI GÖRÜYORUM


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1436 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri