(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

26. YILINDA DUALARLA...

ZONGULDAK

1992’de 263 madencinin şehit olduğu Türkiye Taş kömürü Kurumu’na (TTK) ait Kozlu Müessesesindeki maden ocağında meydana gelen Grizu faciası, 26 yıl sonra ad aynı acı ile hatırlandı.

Bu yıl, faciada 42 madenci ile en çok şehit verilen ilçe olan Karabük’ün Yenice ilçesinde anda programı düzenlendi.

Yenice kaymakamı Muhammet Fatih Demirel, Anıt Mezar başında düzenlenen programda yaptığı konuşmada, 26 yıl geçmesine rağmen acıların hala aynı derecede hissedildiğini belirtti.

Genel maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet demirci de, iş kazalarında yaşamını yitirenlere ve ülke savunmasında şehitdüşen Mehmetçiklere Allah’tan Rahmet dilerken, “yüce Mevlamızdan böyle acıları bir daha yaşatmamasını diliyorum” dedi.

Dualar okunan, anıt mezara karanfiller konulan programa Yenice Belediye Başkanı Zeki Çaylı, TTK Genel Müdür Yardımcısı Ercan Gebeş, GMİS Yönetim kurulu üyeleri, şube başkanları ve yöneticileri, Zonguldak Yeniceliler Derneği Başkanı Yaşar Karaman ve Yönetim Kurulu Üyeleri, GMİS eski Genel Eğitim Sekreteri Sabri Cebecik, bazı siyasi parti ve demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri, maden işçileri ve maden şehitleri yakınları katıldı.

Diğer yandan, Kozlu faciasıyla ilgili anma mesajları yayınlandı.

ÇATUROĞLU’NUN MESAJI

AK parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu, yaşanan acıyı hatırlatarak, şunları kaydetti:

“İlimizde meydana gelen bu grizu patlaması taşkömürü maden ocaklarının en acı ve en büyük facialarından biridir. Grizu faciasını, aradan geçen 26 yılın ardından halen en derin şekilde yaşıyor, hissediyoruz. Acılarımız ilk günkü kadar taze. Bu vesileyle şehitlerimize Cenab-ı Allah’tan rahmet, ailelerine sabırlar diliyorum.Cenabı Allah bu gibi faciaları ve acıları bir daha ülkemize ve hanelerimize yaşatmasın.”

TURPCU’NUN MESAJI

CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, 3 Mart 1992 Kozlu’da 263 ve 7 Mart 1983 Armutçuk’ta 103 maden şehidi olduğu felaketlerin, Zonguldak madencilik tarihinin en büyük felaketleri olduğunu hatırlatarak, “Ülkemizin kalkınması ve gelişmesi için verilen mücadelede taşkömürünün başkenti Zonguldak çok ağır bedeller ödemiş, bir çok facia yaşamıştır. Şimdiye kadar gerçekleşen her bir felakette hayatını kaybeden maden şehitlerimizi saygıyla anıyorum.

Madencilerin ne zorlukla evlerine ekmek götürdükleri, ülkemizin kalkınması için hangi şartlarda çalıştıkları, genellikle bir facia yaşandığında, ölümler olduğunda gündeme gelmekte ardından unutulmaktadır” dedi.

BAYRAKTAR7IN MESAJI

İYİ Parti Zonguldak İl Başkanı Ragıp Bayraktar da, yayınladığı mesajında şu görüşleri öne çıkardı:

“Zonguldak madenci kentidir, madenci kenti olmaya da devam edecektir. Yerin altında, dünyanın en güzel kömürünü çıkartarak ülkemizde sanayinin gelişimine önemli katkılar sağlamakta olan maden emekçilerimize sahip çıkmak zorundayız. Çok net bir şekilde ifade etmek gerekirse, Maden ocaklarımızdaki iş kazaları artık madencilerimizin kaderi olmaktan çıkartılmalıdır. Türkiye Taş Kurumu’na bağlı ocaklarımızın işçi açığının kapatılması elbette önemlidir. Bununla birlikte ocaklarımızda çalışma koşulları da iyileştirilmelidir. Madenlerdeki ölümlü kazaları madencinin kaderi olarak görmek ve göstermek yerine acil olarak gerekli önlemlerin alınmasını istiyoruz.

26 yıl önce; 3 Mart 1992 tarihinde TTK’ya ait Kozlu’daki grizu patlamasında yaşamını yitiren 263 maden şehidimizi rahmetle anıyorum. Şehit madencilerimizin ailelerine ve yakınlarına tekraren başsağlığı diliyorum. Maden ocaklarımızda böyle üzücü kazaların olmaması hepimizin ortak dileğidir. İYİ Parti Zonguldak il teşkilatı olarak;  gerek TTK’ya ait ve gerekse de özel sektörün işlettiği ocaklarda iş sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin arttırılması ve noksanlıkların giderilmesi için konunun sıkı takipçisi olacağız.”

AK Parti Kozlu İlçe Başkanı Ahmet Gören de, yayınladığı mesajla, Kozlu’da yaşanan grizu faciasında yaşamını yitiren madencileri andıklarını bildirdi.




Bu sayfayı yazdır

4.03.2018 22:19:42

Bu haber 857 defa okunmuştur

Facebook'ta Paylaş
YORUM EKLE
DEĞERLİ OKURLARIMIZ;
Sitemizde takip ettiğiniz haberlerimize gönderdiğiniz yorumlarınızda; suç teşkil edecek, yasa dışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri içerikli olanlar; basın meslek ahlakı ile topluma saygı dolayısıyla yayınlanmamaktadır. Bu konudaki hassasiyetimize anlayış göstereceğiniz düşüncesiyle, teşekkür ediyoruz. HAKİMİYET
Adınız


(1000 / )

YORUMLAR (0)






Şu anda 13 kişi online
Toplam ziyaret : 75.744.653

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
SEÇİMİ KİM KAZANIR?


Devamını oku »

21.03.2024 16:52:50 tarihinde yazıldı
405 kez okundu



SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
183 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

ÇABALARINI GÖRÜYORUM


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1305 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri