(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

KÖKTEN YOK ETMEKTİR!

İSTANBUL

Genel maden İşçileri sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, ülkede taşeron işçiliğinin ‘kökten’ yok edilmesi gerektiğini bildirdi.
Demirci, İstanbul’da, Petrol-İş Sendikası Salonu’nda düzenlenen “Taşeron İşçiliği Büyük Kurultayı”nda yaptığı konuşmada, madenlerde yeraltında taşeron çalıştırılmasının bedelini ödediklerini belirtti.
Zonguldak’ta başta olmak üzere ülke genelindeki maden ocaklarında taşeronlaşma nedeniyle bir çok kazaların yaşandığını, çok sayıda madencinin şehit olduğunu hatırlatan Demirci, şunları kaydetti:
“Zonguldak’ta maden işçisine ‘taşeron nedir, taşeron işçiliği nedir?’ diye sorarsanız, alacağınız kısa cevap ‘taşeron demek ölüm demektir’ olacaktır. Biz maden işçileri olarak taşeronu 2004 yılında tanıdık. Sendikamızın o dönemdeki yöneticileri tüm ilgilileri uyardılar.
Kamuoyuna yapılan açıklamalarda, yeraltında çalışmanın, madende ve gazlı ocaklarda çalışmanın risklerini anlattılar. Bu uygulama için ‘Madencilik tarihinde görülmemiş kazalara sebep olabilir’ dediler.

“GÜZEL ÖLDÜLER” SÖZÜNÜ HATIRLARSINIZ!
17 Mayıs 2010 tarihinde Karadon Müessesesi’nde tam da böyle bir kaza yaşandı ve taşeron şirkette 30 arkadaşımız hayatını kaybetti. 169 yıldır kömür üretilen Zonguldak’ta yaşanan bu kaza, havza tarihinde görülmemiş bir şekilde hazırlık çalışmalarında meydana gelmiş bir kazadır. Bu kazada 250-300 arkadaşımızın hayatını kaybetme riski vardı. Siz bu kazayı “Güzel öldüler” sözüyle hatırlarsınız. Genel Maden İşçileri Sendikası olarak kaza sonrasında uyarılarımızı sürdürdük, yine dinlemediler.”

TAZMİNATLARA BİR BARDAK SU!
GMİS Genel Başkanı Demirci, konuşmasında, Hükümetin taşeron işçilerinin kadroya geçirilmelerine yönelik uygulamasına da değinerek, şöyle dedi:

"17 Mayıs 2010 tarihinde Karadon Müessesesi’nde tam da böyle bir kaza yaşandı ve taşeron şirkette 30 arkadaşımız hayatını kaybetti. 169 yıldır kömür üretilen Zonguldak’ta yaşanan bu kaza, havza tarihinde görülmemiş bir şekilde hazırlık çalışmalarında meydana gelmiş bir kazadır. Bu kazada 250-300 arkadaşımızın hayatını kaybetme riski vardı. Siz bu kazayı “Güzel öldüler” sözüyle hatırlarsınız. Genel Maden İşçileri Sendikası olarak kaza sonrasında uyarılarımızı sürdürdük, yine dinlemediler.”

KADROYA GEÇEMEYECEKLER!
“Yeni yasada, daha doğrusu sözde taşeron kararnamesinde, kadroya geçmek için başvuranlardan geriye dönük alacaklarından vazgeçmeleri isteniyor. Bir diğer ifade ile yıllarca hukuksuz ve hileli biçimde sürdürülen taşeron uygulamasından kaynaklı tüm hakların üzerine bir bardak su içilmesi sağlanıyor. Hukuksuzluk, taşeron uygulaması yapanların yanına kar kalacak. Bizdeki taşeron uygulamaları hiç yüz güldürmedi.
GMİS olarak örgütlü olduğumuz Maden Tetkik Arama’da temizlik işlerinde çalışan 346 arkadaşımız da kadroya alınacak. Ancak, düzenlemeye göre bu arkadaşlar doğrudan madencilik işkoluna dahil olmayacaklar. (6 aylık) Sözleşmeleri bitene kadar halen geçerli olan kendi toplu iş sözleşmelerinde kalacaklar. MTA’da yapım ihalesi kapsamında sahada çalışan 196 işçimiz ise bu düzenlemeden faydalanamayacak. TTK’daki diğer taşeron işçileri ise KİTler kapsam dışı bırakıldığı için kadroya geçemeyecekler.

KÖKTEN ÇÖZÜM GEREKİR
Madende taşeron doğrudan öldürüyor. Diğer taşeron açlık, yoksulluk, huzursuzluk, dağılan aileler, intiharlar gibi her yoldan öldürüyor. Bu düzenlemeye taşeron düzenlemesi demek bile doğru değil. Kısmi bir düzenleme var. Onun da ucu-başı belli değil.
Taşeron sorunu böyle çözülmez, bu çözüm değildir. Biz yeraltında çözdük, çünkü bedel ödedik. Çözüm taşeron uygulamasını kökten yok etmektir.”




Bu sayfayı yazdır

8.01.2018 12:04:10

Bu haber 1239 defa okunmuştur

Facebook'ta Paylaş
YORUM EKLE
DEĞERLİ OKURLARIMIZ;
Sitemizde takip ettiğiniz haberlerimize gönderdiğiniz yorumlarınızda; suç teşkil edecek, yasa dışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri içerikli olanlar; basın meslek ahlakı ile topluma saygı dolayısıyla yayınlanmamaktadır. Bu konudaki hassasiyetimize anlayış göstereceğiniz düşüncesiyle, teşekkür ediyoruz. HAKİMİYET
Adınız


(1000 / )

YORUMLAR (1)
09.01.2018 16:36:24
Emilhan güçlü diyor ki;

Haklısınız... taşeron lu çalışmayı dayatan partilere oy vermezseniz size hiçbir partinin gücü yetmez.. saygılarımla




Şu anda 18 kişi online
Toplam ziyaret : 76.112.122

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
YAZIK DEĞİL Mİ MEMLEKETE!!!


Devamını oku »

22.04.2024 09:17:43 tarihinde yazıldı
230 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
555 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1473 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri