(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

KONU ENGELLİLER

ANKARA

CHP Zonguldak Milletvekili TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Ünal Demirtaş, engellilerin toplumun en dezavantajlı kişileri olduğunu ve sorunların çözülmesi gerektiğini bildirdi.

Demirtaş, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün ‘kutlama’ değil, ‘farkındalık’ günü olduğunu belirtti.

Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) üzerinden engellilerle ilgili yönelttiği sorulara verilen yanıtların, Türkiye’deki vahim tabloyu ortaya koyduğunu savunan Demirtaş, açıklamasında şunları kaydetti:

BAKANLIĞA ÇAĞRIDA BULUNUYORUM

“Engelli memur istihdam etmekle yükümlü kamu kurum ve kuruluşlarında, engelli memur kontenjan açığı 13 bin 967, özel sektör işverenlerinin açık engelli işçi kontenjanı sayısı ise 21 bin 976’dir. İşçi ve memur kontenjanlarında toplam boşluk 35 bin 943 ama Bakanlık sadece 5 bin atama yapılacağını açıklıyor. Buradan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı’na çağrıda bulunuyorum, engelli atamaları derhal yapılmalıdır.  Bakanlık bile bu 13 bin 967 kadroyu sağlayamamışken özel sektörden engelli istihdamıyla ilgili kadroların tamamlanması istenmektedir. Bu yanlış bir uygulamadır, bunun bir an evvel tamamlanması gerekmekte, engelli vatandaşlarımızı ikinci sınıf vatandaş muamelesi yapılmaktan vazgeçilmelidir.”

TEK YOL İSTİHDAMDIR

Demirtaş, Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesini örnek gösteridği açıklamasını, şöyle sürdürdü:

“Engellilik farklı sebeplerle toplumsal hayata tam ve etkin katılım sağlanamaması olarak tarif edilmektedir. Toplumsal hayata tam ve etkin katılımı sağlayacak en etkili yol ise çalışma hayatına katılımla olur. Engellilerin istihdamı ile ilgili sorun genel işsizlik sorunun bir parçası olarak görülmemelidir. Çünkü istihdam engellilerin hayata katılımının tek yoludur. Bu sayede Engelliye yaklaşım ‘yardım temelli’ olmaktan çıkar. Sosyal dışlanma da sorun olmaktan çıkar.”

POZİTİF AYRIMCILIK YAPILMALI

Engelli grupları içinde en dezavantajlı grubun ‘Zihinsel Engelliler’ olduğunu savunan Demirtaş, şöyle dedi:

“Bu nedenle zihinsel engellilere pozitif ayrımcılık yapılmalı ve yasalardaki düzenlemeler bu çerçevede şekillendirilmelidir. Verdiğimiz kanun teklifi ile engelli gruplar arasında var olan haksızlık ve eşitsizliğin bir nebze olsun giderilmesi amaçlanmıştır. Çünkü zihinsel engelli olduğu için sürücü belgesi verilemeyeceği tam teşekküllü hastane raporuyla teşvik edilen ve ulaşımları birlikte ikamet ettiği ya da bakmakla yükümlü olan kişilerce sağlananlar, engelliliği veya malullüğü yüzde 90’ın altında kaldığı gerekçesiyle ÖTV istisnasından yararlanamamaktadır.  Çünkü zihinsel engellilik durumları, istisna için aranan, araçları bizzat kullanamayacak olma şartını sağlarken engelliliğin sürekli olarak tekerlekli sandalye veya sedye bulunmasını gerektirmemesi nedeniyle bu şart sağlanamamaktadır. Bu haksızlığı ortadan kaldırılması için kanun teklifimizin yasalaşması konusunda tüm siyasi partilerin, siyaset üstü bir anlayış ve sorumlulukla hareket etmesi ve bu düzenlemeye destek vermesi gerekmektedir.
Engellilerimize karşı her türlü ayrımcılıkla ve ayrımcı zihniyetle mücadele edilmeli, engelli vatandaşlarımızın toplum içinde görünür olması sağlanmalıdır. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü toplumsal farkındalığın yaratılabilmesi açısından bir fırsat olarak değerlendirilmelidir. Engellilerimizin yaşamın her alanına katılım gösterdikleri, kimseye muhtaç olmadıkları çağdaş bir toplum düzeyi ancak bu şekilde yakalanabilir.”




Bu sayfayı yazdır

2.12.2017 15:48:01

Bu haber 1505 defa okunmuştur

Facebook'ta Paylaş
YORUM EKLE
DEĞERLİ OKURLARIMIZ;
Sitemizde takip ettiğiniz haberlerimize gönderdiğiniz yorumlarınızda; suç teşkil edecek, yasa dışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri içerikli olanlar; basın meslek ahlakı ile topluma saygı dolayısıyla yayınlanmamaktadır. Bu konudaki hassasiyetimize anlayış göstereceğiniz düşüncesiyle, teşekkür ediyoruz. HAKİMİYET
Adınız


(1000 / )

YORUMLAR (0)






Şu anda 20 kişi online
Toplam ziyaret : 75.739.895

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
SEÇİMİ KİM KAZANIR?


Devamını oku »

21.03.2024 16:52:50 tarihinde yazıldı
396 kez okundu



SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
180 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

ÇABALARINI GÖRÜYORUM


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1304 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri