(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

‘KASTEN’ ZARAR ETTİRİLİYOR!

ANKARA
CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Türkiye Taş Kömürü Kurumu’nun (TTK) ‘Kasten zarar ettirildiğini’ ileri sürdü.
Demirtaş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak7ın da katılımıyla gerçekleştirilen “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın Plan Bütçe Görüşmeleri” sırasında yaptığı konuşmada, ülke ekonomisinin iyiye gitmediğini, makro ekonomik göstermelerde büyük bozulmaların olduğunu belirtti.
AK Parti hükümetleri döneminde cari açığın en önemli sebeplerinden birinin enerji sektöründen oluştuğunu anlatan Demirtaş, şunları kaydetti:
“Ekonomik verilerin büyük oranda bozulmaya başladığı bu süreçte elbette enerjide dışa bağımlılıktan kurtulmalıyız, elbette enerjide çeşitliliği, verimliliği ve milliliği sağlamalıyız. Ancak Hükümetinizin söylemi ile uygulaması maalesef birbiriyle uyumlu mu, işte orada büyük tereddütlerimiz var.

KÖMÜRDE DE DIŞA BAĞIMLIYIZ
Kömür politikalarının maalesef milli politikalarla bir ilgisinin olmadığını görüyoruz. Üzülerek ifade edeyim ki, kömürle ilgili politikalarınızı özel sektörün görüşleri doğrultusunda kar odaklı ve ithalata dayalı oluşturmaktasınız. Oysa kömür stratejik bir üründür. Kömür politikaları özel sektörün eline bırakılamayacak kadar önemlidir. AK Parti döneminde kömür ithalatında çok büyük bir artış var, üretimde düşüş var. Enerjide dışa bağımlı olduğumuz gibi, taş kömüründe de maalesef dışa bağımlıyız. Taş kömürüne yılda ortalama 4 milyar dolar, son altı yılda ise 25 milyar dolar para ödemişiz. Kömürün başkenti Zonguldak'ta bile Erdemir, Karabük Demir Çelik ve Eren Enerji gibi sanayi kuruluşlarına Rusya'dan, Kolombiya'dan, Avustralya'dan kömür ithal etmişiz. Çünkü Hükümetiniz bilerek yerli taş kömürünü üretmiyor. Oysa Türkiye'nin sadece koklaşabilme özelliğine sahip, yüksek kalorili taş kömürü ihtiyacı özellikle demir çelik sektöründe ve ağır sanayide şu anda yıllık 6 milyon tondur. Bu ihtiyacın sadece 1 milyon tonunu yerli taş kömürüyle karşılayabiliyoruz. Oysa, devletin elinde Türkiye Taş Kömürleri Kurumu var. TTK 8,5 milyon ton üretime ulaşmış bir kurum. Ama bugün işçi açıkları kasten giderilmediği ve yeterli yatırım yapılmadığı için üretim maalesef 1 milyon tonun altına düşmüştür. TTK, özelleştirmenin önünü açmak için kasten zarar ettirilmektedir.”

“STRATEJİK ÜRÜN DİYORSUNUZ AMA ..!
Demirtaş, hükümetin TTK’ya bilerek işçi almadığını iddia ettiği konuşmasını şöyle sürdürdü:
“İşçi açıkları iş güvenliğini tehdit ediyor. Buradan uyarıyorum, Zonguldak'ta her an büyük bir maden kazası yaşanabilir. Sayın Bakan, ‘Kömür stratejik bir üründür” diyor. Stratejik bir üründe, kar-zarar hesabı yapılmaz. Hele ‘Milli bir enerji politikası hedefimiz var’ diyorsanız kar-zarar hesabı hiç yapılmaz. Sayın Bakan, bu politikalarınızla maalesef TTK’yı bilerek ve kasten yok ediyorsunuz. Ama yok ettiğiniz sadece TTK değil, ekonomisi, sosyolojisi, psikolojisi, her şeyi taş kömürüne bağlı olan Zonguldak'ı da yok ediyorsunuz.”
CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, rödevans yöntemiyle yapılan özelleştirmelerin ‘fiyasko ile’ sonuçlandığına dikkat çekerken,
. Özel sektörde de kömür madenciliğinin yanlışlarından yeterince ders çıkarılmadığını, üzülerek gördüğünü, özelleştirme politikalarından ‘derhal geri dönülmesi gerektiğini’ sözlerine ekledi.
Demirtaş, konuşmasının son bölümünde ise enerji, TTK ve Zonguldak ile ilgili Bakan Albayrak’ın yanıtlaması istemiyle sorular sordu.




Bu sayfayı yazdır

22.11.2017 15:37:40

Bu haber 1494 defa okunmuştur

Facebook'ta Paylaş
YORUM EKLE
DEĞERLİ OKURLARIMIZ;
Sitemizde takip ettiğiniz haberlerimize gönderdiğiniz yorumlarınızda; suç teşkil edecek, yasa dışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri içerikli olanlar; basın meslek ahlakı ile topluma saygı dolayısıyla yayınlanmamaktadır. Bu konudaki hassasiyetimize anlayış göstereceğiniz düşüncesiyle, teşekkür ediyoruz. HAKİMİYET
Adınız


(1000 / )

YORUMLAR (0)




Şu anda 10 kişi online
Toplam ziyaret : 76.045.494

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
SEÇİMİ KİM KAZANIR?


Devamını oku »

21.03.2024 16:52:50 tarihinde yazıldı
816 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
426 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

ÇABALARINI GÖRÜYORUM


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1445 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri