(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

97. YIL ÖNCEKİ KURTULUŞ...

EREĞLİ

Zonguldak’ın Ereğli İlçesinde, “18 Haziran Karadeniz Ereğli’nin Kurtuluş Günü” dolayısıyla tören düzenlendi.
İlçe Kaymakamlık Binası önündeki Atatürk Anıtı’nda düzenlenen törende, Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Deniz Kurmay Albay Aykut Manioğlu, Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, Anıt’a çelenk koydular.
Saygı Duruşunda bulunulan, İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, İlçe Milli eğitim Müdürlüğü tarafından okullarda düzenlenen yarışmalarda birinci olan şiir ve konmpozisyonlar öğrenciler tarafından okundu. Bu arada, Ereğli Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni Gürdal Özçakır da, Karadeniz Ereğli Müdafa-i Hukuk cemiyeti Kurucusu Nimet Hoca’nın halka hitaben konuşmasını okudu.
Ereğli Cumhuriyet Başsavcı Vekili Murat Kaya’nın, Özçakır’a hediyesini vermesinin ardından konuşan Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal da, ilçenin kurtuluşuna ilişkin detaylar verdi.

UYSAL TARİHİ HATIRLATTI
Uysal, 4 bin 500 yıllık geçmiye sahip Ereğli’nin düyman işgalinden kurtuluşunun 97. Yılını kutladıklarını hatırlatarak, şunları kaydetti:
“İlçemiz, bundan 97 yıl önce yine bir Ramazan ayında, denizden savaş gemileriyle top atışına tutularak Fransızlar tarafından işgal edilmek istenmiş, topraklarına düşman askeri çıkartılmıştı. İlçemizde bu gelişmeye karşın, Belediye Başkanı Akmanoğlu Raşit ve Rüştiye öğretmeni Nimet Hoca Efendi öncülüğünde işgale karşı hızla Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti kurulmuş, o yıllarda Milli Mücadele çalışmalarını yürüten Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e durum bildirilmiştir. Ereğli’nin işgal edildiği ilk günden beri, her safhadan haberi bulunan, verdiği direktiflerle savaşa yön ve yardım sağlayan Mustafa Kemal, Ereğli’ye bir taraftan destek kuvvet gönderirken, Egemenliğine ve özgürlüğüne düşkün Kdz. Ereğli halkı boş durmamış, Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti adı altında toplanarak Fransızlara ilk kurşunu sıkıp topraklarını direnişe başlamıştır. Ramazan ayının son on gününde Alaplı’nın köyleri, Gülüç, Kaptaş, Cuma ve Yalı boyundan gelerek Emekli Yüzbaşı olan Ereğli Kuvva-i Milliye Komutanı İzzet Dura Bey’in komutasında direnişe geçen vatanseverlerimiz, 10 gün süren milli mücadelenin sonunda, Ramazan Bayramı sabahı, Kdz. Ereğli’yi düşman işgalinden kurtarmış ve ilçemiz ‘Gazi Ereğli’ ismiyle tarihteki yerini almıştır. İnancım odur ki; Milli birlik ve beraberlik ruhunu en zor günlerde hiç kaybetmeden ortaya koyan Ereğli halkı, 97 yıl önce verilen mücadelede olduğu gibi, her zaman her koşulda birlik ve beraberliğini üst düzeyde tutacaktır. Ereğli’yi özgürlüğüne kavuşturan, böyle bir şanlı tarihe sahip olmamızı sağlayan Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere; tüm şehitlerimizi, bugün aramızda olmayan gazilerimizi ve tüm isimsiz kahramanlarımızı rahmetle anıyor, onların torunlarını saygı ve minnetle selamlıyorum.”

ÖĞRENCİLERE ÖDÜLLERİ VERİLDİ
Şiir, kompozisyon ve resim dalında ilk üç dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verildi törenin ardından, protokol üyeleri İnönü Parkı’nda, terörle mücadelede şehit olan asker ve polislerin isimleri yazılı şehitlik adileri ile ilçede belediye başkanlığı yapmış isimlerin rölyeflerinin bulunduğu kaidelere kırmızı gül bıraktılar. Burada okunan dua sonrası ise çevre düzenleme çalışması süren Anatürk Anıt’na geçildi. Belediye Başkanı Uysal, protokole, Anıt ve çevresinde yapılan çalışmalarla ilgili detaylı bilgiler verdi, görüşleri aldı.
Törene, AK Parti Ereğli İlçe Başkanı Fatih Çakır, CHP İlçe Başkanı Sertan Ocakcı, Gaziler Derneği Şube Başkanı Temel Şahin, Ereğli Şahit Aileleri ve Harp Malülleri Derneği Başkanı Mehmet Demirdüven, Ereğli Muhtarlar Derneği Başkanı Şükrü Kılıç, Ereğli şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Cevdet Civelek, İlçe Milli Eğitim Müdürü Numan Korkmaz, bazı belediye başkan yardımcıları, Kaymakamlık daire müdürleri. bazı oda, birlik ve dernek başkanları, sivil ve askeri erkan katıldı.




Bu sayfayı yazdır

18.06.2017 12:43:56

Bu haber 2070 defa okunmuştur

Facebook'ta Paylaş
YORUM EKLE
DEĞERLİ OKURLARIMIZ;
Sitemizde takip ettiğiniz haberlerimize gönderdiğiniz yorumlarınızda; suç teşkil edecek, yasa dışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri içerikli olanlar; basın meslek ahlakı ile topluma saygı dolayısıyla yayınlanmamaktadır. Bu konudaki hassasiyetimize anlayış göstereceğiniz düşüncesiyle, teşekkür ediyoruz. HAKİMİYET
Adınız


(1000 / )

YORUMLAR (0)




Şu anda 25 kişi online
Toplam ziyaret : 76.102.576

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
YAZIK DEĞİL Mİ MEMLEKETE!!!


Devamını oku »

22.04.2024 09:17:43 tarihinde yazıldı
218 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
549 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1470 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri