(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

İŞİN MUTFAĞINDAN GELMEK ÖNEMLİ...

EREĞLİ

Türkiye Bilardo Federasyonu Başkan Vekili Cumabey Germi, “Artık sporcusunu seven, bir şeyler vermeye çalışan bir federasyonumuz var” dedi.
Germi, Zonguldak’ın Ereğli İlçesinde, Ereylin Alışveriş Merkezi’ndeki Deniz Bilardo Salonu sahibi Bilardo milli takım Antrenörü Deniz Yücasan’ı ziyareti sırasında, Hakimiyet’e verdiği röportajında, bilardo sporunun daha da ilerleyebilmesi için okullarda ders olarak verilmesi gerektiğini söyledi.

İşte o röportajdan bazı alıntılar:

Hakimiyet:
Bilardo sporunda son yıllarda yakalanan yüksek katılımlı resmi müsabakalar ile elde edilen başarının başlıca sebepleri nelerdir?

Germi:
Bizden önceki federasyon döneminde yapılan resmi müsabakalarda hakemsiz maç oynanıyordu. 3-4 yıl önce, Dünya Şampiyonu olmuş bir sporcu bile oynadığı karşılaşmasında kendi sayısını kendi yazıyordu. Sporcu çektiği sayıyı takip etmeye mi, masadaki oyununa mı konsantre olacak? Hakemin olmadığı bir turnuva düşünebiliyormusunuz? Bunu gündeme de getirerek, ‘siz turnuva yapıyorsunuz hakem yok’ dedik. O dönemler ‘Devlet para vermiyor’ denildi. Eğer Devlet para vermiyorsa sen de bu işi yapmayacaksın. Veya kendinde bir kusur arayacaksın. O kişiler gitti, biz göreve geldik. Halen Devlet bize bu desteği veriyor. Siz eğer doğru ve güzel şeyler yapıyorsanız Devlet her zaman sporun ve sporcunun yanında oluyor. Doğru işlerin yapıldığını, bir sporcuya değer verildiğini bilardo camiası da gördü. Bu işin mutfağından gelen isim olduğunuz zaman, eksikleri bilerek ve görerek göreve geldiğinizde başarı da geliyor. Ersan Ercan Başkan da aynı şekilde bu işlerin mutfağından gelen bir isimdir. Bilardoyu bilen, seven, göreve gelirken eksikleri tamamen araştırmış kişiler olarak görev aldık. Bu eksikleri gidererek, bilardo sporunun daha da yaygınlaşmasını sağladık.

İNTERNET VE TV YAYINLARI
Kurduğumuz internet sitesi üzerinden maç yayınının bile başarıda katkısı oldu. Daha sonra ise NTV Spor kanalı ile yapılan görüşmeler sonucu, Türkiye Şampiyonası etaplarının yarı final ve final maçlarının naklen yayınını sağladık. Dolayısıyla bilardo oynayan kişiler, ‘bize artık bir değer veriliyor’ dediler.

SPORCUMUZA ÖDÜL VERMEYE BAŞLADIK
Artık sporcusunu seven, bir şeyler vermeye çalışan bir federasyonumuz var. Örneğin bu yıl, diğer amatör sporlarda göremeyeceğiniz şekilde başarılı sporcularımıza para ödülü dağıtımı gerçekleştirdik. Devletin verdiğinin dışında, sponsorlar vasıtasıyla daha fazla gelir elde edip, federasyona girdi yaparak sporculara aktarma çabalarımız devam edecek. Haliyle bu da çıtayı, oyuncu sayısını yükseltiyor. Bu yıl Mayıs ayında Giresun’da yapılacak olan Türkiye 3 Bant Bilardo Şampiyonası 2. Etap karşılaşmalarına ilk defa 1345 sporcu gibi yüksek bir katılım sağlandı.

Hakimiyet:
Son dönemlerde, sporcu sayısındaki artış gibi şehirlerin de turnuvalara ev sahipliği yapma isteğini görüyoruz. Şehirlere nasıl yaydınız?

Germi:
Burada en önemli etken, internet ortamından ve televizyondan yapılan naklen yayınlar olmuştur. Düşünün ki televizyonda 5-6 saat canlı yayın yapıyorsunuz. Aynı zamanda şehrin de tanıtımına yardımcı oluyorsunuz. haliyle biraz ‘albenisi’ oluyor. Mesela Karadeniz Ereğli’nin Türkiye tarafından tanınması, bilinmesi önemli hale geliyor. Bu da şehirleri cezp eder hale geliyor diye düşünüyoruz.

Hakimiyet:
Bilardoda çıtanın bu yükselişi Milli Takım’a yansıdı mı?

Germi:
Kesinlikle yansıdı. Göreve gelmeden önceki son 2 yıl Milli Takım düzeyinde yurt dışı faaliyetlerine gidecek sporculara verilecek harcırah da yoktu. Milli Takım sporcuları, harcamalarını kendi ceplerinden yapmak durumunda bırakıldılar. Haliyle o dönemler Milli Takım sporcuları çok büyük zorluklar çekti. Ama Ersan Ercan Başkanlığı dönemindeki federasyonumuzda sporcularımızın harcırahları karşılandı. Örneğin geçmişte Pool (Amerikan) Bilardo’da yurt dışı faaliyetleri yok denecek kadar azdı. Şimdi ise bu sporcularımızdan da 4-5 kişiyi yurt dışı müsabakalara gönderebiliyoruz. Gerekli güveni sağlarsanız, insanlar size inanırsa yarışmak için can atıyorlar diye düşünüyorum.

Hakimiyet:
Yukarıdaki çıtanın yükselmesinin yerele yansımasına yönelik bir çalışmanız oldu mu? Bölgelerdeki federasyon temsilcilerinin çalışması yeterli oluyor mu?

Germi:
Göreve geldiğimizden itibaren en çok düşündüğümüz, bilardonun okullarda da spor olarak kabul edilmesini sağlamaktı. Bu sporun yükselmesinin en büyük etkenlerinden biri de okul sporları olacaktır. Bununla ilgili gerekli alt yapı çalışmalarımızı yaptık, model programımızı hazırladık.

BAKANIMIZ SICAK BAKIYOR
En son geçtiğimiz yılki elemenin son ayağı öncesi Başkanımız ve yönetim kurulu üyeleri olarak ziyaret ettiğimiz Gençlik ve Spor Bakanımız ile bir görüşme yapıldı. Okul sporları ile ilgili yaptığımız çalışmalar anlatıldı. Tabi bunlar güzel gelişmeler. Sayın bakanımız da bu işe sıcak baktı. Bilardo’nun okul sporlarına girmesi halinde çok daha farklı yerlere geleceğine inanıyorum.

İL SPOR MÜDÜRLÜKLERİ TESİS KURMALI
Maalesef bu işi özel spor tesisleri ile yapmaya çalıyorsunuz. Ne kadar verimli olabilirsiniz? Nihayetinde bu sporun yapıldığı yerler de özel işletmeler ve belirli giderlerini karşılamak zorundalar. Bu sporun daha üstlere taşınması için İllerde, Gençlik ve Spor İl Müdürlüklerine bağlı bilardo sporu tesisleri oluşturularak, çok daha yetenekli sporcuların yetiştirilebileceğine inanıyorum.

Hakimiyet:
Bölgemizdeki yerel sporcularımıza neler önerirsiniz?

Germi :
Oyun oynarken ciddiye alsınlar. Bu bir konsantrasyon ve sistem oyunu. Zor bir oyun, zor bir disiplin. Ama yeni başlayan sporcularımız için şöyle bir şey söyleyebilirim; Karambol temelini mutlaka bilmeleri gerekiyor. Kleps, sırt, amorti vuruş nedir; bilmeleri gerekiyor. Karambol temeli olmadan 3 bant sistemine geçenlerin çok çok ileriye doğru hamle yaptığını görmüyorum. Yani iyin mutfağından başlamak gerekiyor. Kaldı ki internet dünyada çok yaygın. 3 Bant bilardo üzerine çok fazla yazılmış sistemler var. Bu sistemleri bilmek gerekiyor diye düşünüyorum.

Hakimiyet:
Salonumuzu nasıl buldunuz?

Germi:
Deniz Bilardo Salonu’nun çok çok güzel buldum. Ereğli gibi bir yerde böyle bir salon olması çok güzel. Nezih bir salon. İşletme Sahibi Deniz’de (Yücesan) bu işe yıllarca gönül vermiş bir isim. Bu işin en güzelini ve inceliğini yapmaya çalışıyor. Allah utandırmasın.

BİLARDO İZLEDİ
Röportajın ardından, salonda oynanan bilardo karşılaşmasını izleyen Türkiye Bilardo Federasyonu başkan Vekili Cumabey Germi, Yücesan ve Kapan ile Çınaraltı'ndaki Bozhane Kafe'de kahvaltı yaptı, bayta Büyük Anadolu Erğli Otel olmak üzere, ilçede geniş kapsamlı bilardo organizasyonları yapılabilecek mekanları gezdi.




Bu sayfayı yazdır

3.04.2017 13:58:06

Bu haber 2166 defa okunmuştur

Facebook'ta Paylaş
YORUM EKLE
DEĞERLİ OKURLARIMIZ;
Sitemizde takip ettiğiniz haberlerimize gönderdiğiniz yorumlarınızda; suç teşkil edecek, yasa dışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri içerikli olanlar; basın meslek ahlakı ile topluma saygı dolayısıyla yayınlanmamaktadır. Bu konudaki hassasiyetimize anlayış göstereceğiniz düşüncesiyle, teşekkür ediyoruz. HAKİMİYET
Adınız


(1000 / )

YORUMLAR (0)






Şu anda 6 kişi online
Toplam ziyaret : 75.740.665

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
SEÇİMİ KİM KAZANIR?


Devamını oku »

21.03.2024 16:52:50 tarihinde yazıldı
398 kez okundu



SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
182 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

ÇABALARINI GÖRÜYORUM


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1304 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri