(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

ENERJİ KİMLİK BELGESİ NASIL ALINIR?

EREĞLİ
Zonguldak’ın Ereğli ilçesi Kent Konseyi Başkanvekili, Ereğli Yapı firması sahibi Yusuf Karaoğlu, 2 Mayıs’a kadar Enerji Kimlik Belgesi almayan bina sahiplerinin, 20 bin lira ceza ödeyebileceklerini bildirdi.
Karaoğlu, Enerji Kimlik Belgesi’nin ne anlama geldiğini anlattığı Hakimiyet’e açıklamasında, 1 Ocak 2011’de yürürlüğe giren yasa gereği, 50 metrekare üzerindeki tüm yapılarda Enerji Kimlik Belgesi alma zorunluluğun bulunduğunu söyledi. Bu belgeyi alabilmek için ise son tarihin 2 Mayıs 2017 olduğunu belirten Karaoğlu, “bu belge yaptırılmadığı takdirde 20 bin lira ağır bir para cezası vardır. Oysa bir daire 100 lira gibi bir rakama halledilebiliyorsa 20 bin lira vermemek lazım” dedi.

NE YAPILMASI LAZIM?
Enerji Kimlik Belgesi almakta izlenecek yolu aktaran Karaoğlu, şöyle dedi:
“Toplu almakta fayda vardır. Çünkü işlem sırasında 200 lira kadar ‘değerli evrak’ bedeli vardır. Bunun dışında kalan rakam ise daire başına bölünüyor. Sitelerde, 30-40 lira gibi indirimler söz konusu oluyor. Enerji kimlik belgesi alınması ise şöyledir: Enerji Bakanlığı’nın verdiği yetki ile 30 ya da 40 kadar firma var. Bu firmalar, il ve ilçelerde bayilikler verip satış uzmanları tayin ediyor. Bizde, satış uzmanlığı almış firmayız. Binalardan mimari proje istiyoruz. Binanın 4 tarafından çekilmiş fotoğraflarını istiyoruz. Yönetici varsa karar defterinin onaylı imzasını ve kimlik istiyoruz. Doldurduğumuz formu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderiyoruz.”

NE GİBİ YARARLARI VAR!
Karoğlu, belgenin alınması durumunda, elektrik ve doğal gibi faturalara indirim yansıyacağını anlatarak, “bu, bizim ne işimize yarayacak diye soru ile karşılaşıyoruz. Bu, dairelerin kiralanması noktasında sıkıntı kalkacak. Yoksa dairenizi kiralayamayacaksınız. Tapu dairelerinde satış ve devir işlemleri bu belge olmadan yapamayacaksınız. Doğalgaz, elektrik, su gibi faturalarda ve ya emlak vergisi gibi beyannamelerde indirimler söz konusu olacaktır. Bir an önce vatandaşlarımızın, yetkili firmalara müracaat ederek bu işlemleri yapmaları lazım” diye konuştu.

AMAN DİKAT! FIRSATÇILAR VAR..!
Piyasada art niyetli insanların olduğunu, vatandaşların yetki belgesi olmayanlar ile görüşmemesi gerektiğini ifade eden Karaoğlu, şu sözlerle konuştu:
“Kesinlikle yetki belgelerine baksınlar. Basında gördüm; 30 tane firma, Enerji Piyasası Kurulu’nca men edilmiş. Saçma sapan insanlara kanıp, bu iş için para verilmemesi lazım. Bu işinde art niyetlileri çıktı. Buda, benden uyarı olsun. Bu uygulama, 2007 yılında çıkmıştı. Ertelene ertelene son noktaya geldi. 2011’den itibaren de yeni inşaat ruhsatları alınırken, mühendislere zorunluluk getirildi. Zaman daralıyor. Daraldığı günlerde çok yoğunluk olur. Biran önce bu boşluktan faydalanmak gerekir. Bundan sonrada erteleme olması mümkün değil. Bakan açıklama yaptı ve ertelenmeyeceğini söyledi. Bence de ertelenmez. Ertelenirse de bu işin ciddiyeti kalmaz.”

 




Bu sayfayı yazdır

28.03.2017 16:24:29

Bu haber 7815 defa okunmuştur

Facebook'ta Paylaş
YORUM EKLE
DEĞERLİ OKURLARIMIZ;
Sitemizde takip ettiğiniz haberlerimize gönderdiğiniz yorumlarınızda; suç teşkil edecek, yasa dışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri içerikli olanlar; basın meslek ahlakı ile topluma saygı dolayısıyla yayınlanmamaktadır. Bu konudaki hassasiyetimize anlayış göstereceğiniz düşüncesiyle, teşekkür ediyoruz. HAKİMİYET
Adınız


(1000 / )

YORUMLAR (2)
29.03.2017 12:39:18
ömer diyor ki;

EKB'nin geçerlilk süresi 10 yıl. Her tadilattan sonra tekrar EKB almanız gerekiyor. Ceza miktarı hakkında bir bilgi yok. Öyle uçuk rakamlar olamaz. Sadece evini satarken veya kiraya verirken gereken bir belge. Müstakil evin olup da satmayı düşünmüyorsan EKB'ni hiç düşünme...)
29.03.2017 03:51:01
x diyor ki;

para cezası söz konusu değil. sadece ev satışı yapılamayacak. lütfen vatandaşı yanlış bilgilendirmeyin






Şu anda 14 kişi online
Toplam ziyaret : 75.742.553

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
SEÇİMİ KİM KAZANIR?


Devamını oku »

21.03.2024 16:52:50 tarihinde yazıldı
400 kez okundu



SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
182 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

ÇABALARINI GÖRÜYORUM


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1304 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri