(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

‘KARADENİZ EREĞLİ’NİN ARKEOLOJİK POTANSİYELİ’

EREĞLİ

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde, ‘Karadeniz Ereğli’nin arkeolojik Potansiyeli’ konulu panel gerçekleştirildi.
Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, Atatürk Kültür Merkezi Nikah Salonu’ndaki panelde yaptığı konuşmada, ilçenin 4 bin 500 yıllık tarihe sahip olduğunu söyledi. Tarihinin ortaya çıkartılması ve bunun turizme kazandırılması projesini önemsediğini belirten Uysal, şöyle dedi:
“Şehrimizin bir kimliği olması için hikayesi olması lazım. 2030-2040’lı yıllarda hikayesi olmayan şehri görmeye o şehre gezmeye kimse gelmeyecek. Bu çalışmaların kültürel etkilerinin turizme kazandırılması için akademisyenlerle birlikte multidisiplinel bir çalışmayla ülkeye örnek olacak bir projeyi hayata geçiriyoruz. ‘Hamamın üstünü betonla kapatacaklardı, altında da tarih var’ haberleriyle şehri karıştırmak ve o bölgedeki bütün binaların yıkılarak milleti birbirine kırdırmak isteyenler var.
Biz hamam çıktığında üzülmedik aksine tarihi ortaya çıktı diye sevindik. Halkımız da bilsin ki biz tarihin kıymetini biliyoruz. Hiçbir masraftan kaçınmadan dünyada Yunanistan ve İsrail gibi ülkelerde örneği bulunan bu tür bir müzeyi ilçemize kazandırarak halkımızla buluşturacağız.
Bizim Cehennemağzı mağaralarının kıymetini bilmemiz ve sahip çıkmamız lazım. Sur duvarları ile ilgili inanılmaz bir çalışma yapıyoruz. Herkül Sarayı’nı da önemsiyoruz. Kültür yolu çalışmamız var. Bu konuda da üniversitemizin akademisyen hocalarıyla çalışıyoruz. Bekleyin görün diyorum.”

Medaratörlüğünü BEÜ Arkeoloji Bölümü Yrd. Doç.Dr. Hamza Ekmen’in yaptığı panelde, Yrd. Doç. Dr Tayyar Gürdal ile diğer Yrd. Doç. Dr. Gökhan Mustafaoğlu, F.Gülden Ekmen ile araştırma görevlileri Mesut Eroğlu, Ceyda Eroğlu ve Ali Güney, Herakleia Pontica kenti ile ilgili çalışmaları anlattı.
Panelde, 4 bin 500 yıllık bir tarihe sahip olan Karadeniz Ereğli’nin bir hikayesi olması gerektiğini belirterek, tarihinin ortaya çıkartılması için gerekli kazıların yapılması, kaçak kazıların engellenmesi ve tarihi eserlerin korunması için bölge halkı ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapılması gibi konulara değindi.
Belediye ve üniversite işbirliği ile ilçenin tarihinin ortaya çıkartılarak turizme kazandırılmasının da gerektiği vurgulanılan panelde, dinleyenler tarihi eserler konusunda önerilerde bulundu.
Panelist akademisyenler, Ereğli’de belediye ile örnek bir çalışma ile ilçenin eski belediye binasının altından çıkan hamam ve kanalizyon yolunu ortaya çıkartılmasında ve buraya yapılacak projenin Türkiye’de örnek olması gerektiğini vurguladı.
Panel sonunda panelistlere Başkan Uysal tarafından çiçek verilerek hatıra fotoğrafı çektirildi.

Karadeniz Ereğli Belediyesi’nin Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) ile düzenlediği ‘Heraclea Pontica Yüzey Araştırması Kapsamında düzenlene panele, BEÜ Ereğli Eğitim Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ali Azar, Belediye Başkan Yardımcıları Esra Alpago, Ayhan Atay, Hüseyin Ağlar, Atilla Bulak İlçe Müze Müdürü Ahmet Mercan, daire müdürleri sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.




Bu sayfayı yazdır

23.03.2017 11:35:43

Bu haber 1496 defa okunmuştur

Facebook'ta Paylaş
YORUM EKLE
DEĞERLİ OKURLARIMIZ;
Sitemizde takip ettiğiniz haberlerimize gönderdiğiniz yorumlarınızda; suç teşkil edecek, yasa dışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri içerikli olanlar; basın meslek ahlakı ile topluma saygı dolayısıyla yayınlanmamaktadır. Bu konudaki hassasiyetimize anlayış göstereceğiniz düşüncesiyle, teşekkür ediyoruz. HAKİMİYET
Adınız


(1000 / )

YORUMLAR (0)




Şu anda 8 kişi online
Toplam ziyaret : 76.105.657

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
YAZIK DEĞİL Mİ MEMLEKETE!!!


Devamını oku »

22.04.2024 09:17:43 tarihinde yazıldı
226 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
553 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1472 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri