(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

KADINLARIN SORUNLARI NE?

EREĞLİ

Zonguldak’ın Ereğli ilçesi Kaymakamlığı İnsan Hakları Kurulu’nca “Kadın Problemlerini Tartışma Çalıştayı’ gerçekleştirildi.
İlçe Kaymakamı Nazım Madenoğlu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Öğretmenevi Uzunmet Mehmet Toplantı Salonu’nda düzenlenen çalıştayda yaptığı konuşmada, kadınların toplumda saygın bir yeri olduğu söyledi. Dünya’da, kadınlara sağlanan haklara bakıldığında, İslam ve Türk tarihinin, diğer medeniyet tarihlerinden önde olduğunu öne süren Madenoğlu, şöyle dedi:

KADINA VERİLEN DEĞERDE, AVRUPA’DAN ÖNDE
“Bugün halen yürürlülükte olan köy kanunumuz var, 1930 yılında çıkmıştır. Dönemin şartlarına göre de o kadar güzel yazılmış ki kimse de değiştiremiyor. Burada erkeğin yanı sıra kadın da muhtar olabilir diyor. Yani bu yıllarda kadınlarımız seçme ve seçilme hakkını elde etmiş. Yine 1933 yılında çıkan belediye kanunu var, orada da yine belediye meclis üyeliğine kadınlarımızı seçebiliyorduk. Ama esas itibariyle Anayasamıza kadınların seçme ve seçilme hakkı 1934 yılında yapılan bir değişiklikle girmiş.
Örneğin Fransa’da kadınlara 1946 yılında bu hak verilmiş. İtalya’da bile kadına seçme ve seçilme hakkı kayıtlara göre 1971 yılında verilmiş. Çok yakın bir tarih. Biz bu konuda gerçekten çok ileri düzeydeyiz. Bu tabi bizim Cumhuriyet dönemindeki iyi durumumuzu anlatmıyor. Cumhuriyet’ten önceki Osmanlı, İslamiyet ve İslamiyet’ten önceki dönemimize baktığımız zaman da biz diğer dünya ülkelerinden çok daha ilerideyiz. Bizim kültürümüz her dönemde kadına fevkalade yer vermiştir.”

“ÇAĞLAR DEĞİŞİRDİ NE DE YENİ FİKİRLER DOĞARDI”
Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal da, cennetin, kadınların ayağının altında olduğu sözünü hatırlattığı konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:
“Biz  ‘cennet kadınların ayakları altındadır’ diyen bir inançtan gelen neslin temsilcileri olarak kadınlara sevgi ve saygıyı her zaman ön planda tutan bir milletiz. Bence de kadınları günü 365 gün olmalı. Hayatımızın her noktasında, her günümüzde emekleri vardır. Kadınlarımız olmasa biz iki yakamızı bir araya getirip de evden çıkamayız. Bizler ne zaman yere düştüysek, sıkıntıya girdiysek ve ne zaman millet olarak ihtiyacımız vardıysa dikkat edin her zaman kadınlarımız vardır. Kadınlarımız olmasa ne çağlar değişirdi ne de yeni fikirler doğardı.”

RAPOR HAZIRLANACAK, İLGİLİLERE İLETİLECEK
Etkinlikte ev sahibi İnsan Hakları Kurulu Üyesi Didem Erdem ise “8 Mart’ın” doğuşunu aktarmasının ardından sürdürdüğü konuşmasında, bugünden bahsetti. Çoğu kadının, haklarını bilmediğini ortaya atan Erdem, şu ifadeleri kullandı:
“Bugün 31 mahallemizden bayanlarımız aramızda. Biz çalıştayımızda Ereğli’deki kadınların problemleri üzerine tartışacağız. Birlikte en önemli problemlerimizi seçeceğiz ve daha sonra bu problemlerin çözümleri neler olabilir onları konuşup belirleyeceğiz. En sonunda da yerel yönetimden beklentilerimizi rapor halinde sunacağız.
Biz bu hakları hala neden konuşuyoruz, hala neden haklarımız için mücadele ediyoruz. Çünkü toplum olarak kadın ve erkek haklarımzı bilmiyoruz ve savunamıyoruz. Bize düşen görev bu hakları bilmek ve savunmak. Kadınlar konusunda yüzdelere baktığımızda Türkiye’de hala eksikliklerimiz var. Eğitimde eksiklikler var, ekonomik anlamda eksiklikler var. Ama bunlar çözülmeyecek problemler değil. İstersek her şeyi yapabiliriz.”

Çalıştaya, Ereğli Belediye Başkan Yardımcısı Ayhan Atay, Ereğli İlçe Milli Eğitim Müdürü Numan Korkmaz, şube ve daire müdürleri, İŞKUR Ereğli Müdürü Ayfer Yavuz ve ilçede yaşayan çok sayıda kadın katıldı.




Bu sayfayı yazdır

8.03.2017 14:48:39

Bu haber 1702 defa okunmuştur

Facebook'ta Paylaş
YORUM EKLE
DEĞERLİ OKURLARIMIZ;
Sitemizde takip ettiğiniz haberlerimize gönderdiğiniz yorumlarınızda; suç teşkil edecek, yasa dışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri içerikli olanlar; basın meslek ahlakı ile topluma saygı dolayısıyla yayınlanmamaktadır. Bu konudaki hassasiyetimize anlayış göstereceğiniz düşüncesiyle, teşekkür ediyoruz. HAKİMİYET
Adınız


(1000 / )

YORUMLAR (0)






Şu anda 8 kişi online
Toplam ziyaret : 75.744.701

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
SEÇİMİ KİM KAZANIR?


Devamını oku »

21.03.2024 16:52:50 tarihinde yazıldı
405 kez okundu



SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
183 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

ÇABALARINI GÖRÜYORUM


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1305 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri