(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

MİLYONLARCA KİŞİ İLGİLENDİREN HABER

EREĞLİ

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde Mali Müşavir Enis Kıran, sicil affıyla ilgili torba yasa tasarısının, milyonlarca kişinin kötü sicilden kurtulacağını bildirdi.
Kıran yazılı açıklamasında, sicil affıyla ilgili torba yasa tasarısının Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçtiğini hatırlattı.
Sicil affından yaralananların, bugüne kadar kullandıkları kredilerden ötürü herhangi bir hukuki ve cezai sorumlulukları olmayacağını öne süren Kıran, şöyle dedi:

BANKALARI ZORLAYAN BİR UYGULAMA OLMAYACAK
“Yasa yürürlüğü girince milyonlarca kişi kötü sicilden kurtulacak. Aftan yararlanmak için altı ay içinde borçlu olunan bankaya başvurmak gerekecek. Borç tutarları yeniden yapılandırılarak ödenecek. Kredi, kart ve çek borçları ile ilgili kayıtlar Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi nezdinde tutulmakta, bu düzenleme de bankaların Risk Merkezleri kayıtlarını dikkate almayabileceği hükmü yer alıyor. Bir başka ifadeyle bankalar gerekli görürse kendi kayıtlarının dikkate alabilecek, bu uygulama bankaları zorlayan bir uygulama olmayacak. Zorunlu olması daha uygun olacağı kanısındayım. Sicil affından yaralananların bugüne kadar kullandıkları kredilerden ötürü herhangi bir hukuki ve cezai sorumlulukları olmayacak. Örnek olarak banka kredi borcunu ödemeyenler hakkında hukuki süreç başlatıp, faiz uygulayabiliyor. Aynı şekilde bankalara kullandırdıkları kredilerden dolayı bir ceza kesilmeyecek.

KREDİ KAPISININ AÇILMASI SAĞLANMAK İSTENİYOR
Bankalara olan borçlar 90 gün boyunca ödenmediğinden ilgili banka borcunu tahsil etmek için yasal yollara başvuruyor, görevlendirdiği avukatlar aracılığı ile işlemi gerçekleştiriyor. Başlanan bu süreç kara listeye girme anlamına gelmiş oluyor. Kara listeye girildiğinde en az beş yıl boyunca bankalardan herhangi bir kredi, kredi kartı alınamıyor, kredili mevduat hesabı başvurusu da yapılamıyor. Bankalardan tekrar kredi almak için beş yıl beklenmek gerekiyor. Ayrıca kredi notu sıfırlandığından, bu süreç daha uzayıp gidiyor. Sicil affı ile birlikte üzeri kırmızı çizgi çekilenlere tekrardan kredi kapısının açılması sağlanmak isteniyor. Geçmişte kara listeye düşenler, borcunu tamamen ödeyenler veya yeniden yapılandıranlar kredi sicil affı sayesinde kara listeden çıkacak. Yeni takvim yılı olan 2017 den itibaren bankaların sunduğu kredi imkanlarından yararlanabilecek. Kara listeden çıkıp kredi kullananlar bankaya olan borcunu düzenli ve yasal süresinde öderse kredi notu yükselecek, dilediği zaman sürecinde zorlanmadan kredi çekebilecek.

EMEKLİLERDE BU AFTAN FAYDALANACAK
Yasa yürürlüğe girdiği tarihten önce kullandığı kredi ödemelerini aksatan gerçek ve tüzel kişilerde bu sicil affından istifade edecek. Ticari faaliyette bulunan ve bulunmayan vatandaş, işletme, tüccar, esnaf karşılıksız çıkan çek, protesto edilmiş senet kredi kartı ve diğer kredi borçlarına ilişkin kayıtları için de sicil affından yararlanabilinecek. Sicil affı her kesimi kapsadığından emeklilerde bu aftan faydalanacak. Kara listede olan emekliler altı ay içinde kredi kartı borcunun tamamını ödemesi veya bankayla anlaşarak banka borcunu yeniden yapıl andırması gerekmektedir. Yürürlüğe girecek olan sicil affında borçların düşürülmesine ilişkin bir düzenlemem yapılmamıştır. Altı aylık süre içinde banka ile anlaşarak yeniden yapılandırma halinde af kapsamından yararlanmak mümkün, Ancak kanunda bir boşlu var, tasarıda kanun yürürlüğe girdikten önce olan borçlarını aksatanların bu borçları ödemeleri veya yapılandırmaları halinde sicil affından yararlanacağı belirtiliyor. Oysa kanun yürürlüğe girdiği tarihten önce borçlarının tamamını ödemiş olan ne olacak? Beş yıl geçmeden kara listeden mümkün değil, bankalar bu kişilerin kredi taleplerini değerlendirirken kara listeyi dikkate almayabilir.”




Bu sayfayı yazdır

30.12.2016 16:59:41

Bu haber 2534 defa okunmuştur

Facebook'ta Paylaş
YORUM EKLE
DEĞERLİ OKURLARIMIZ;
Sitemizde takip ettiğiniz haberlerimize gönderdiğiniz yorumlarınızda; suç teşkil edecek, yasa dışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri içerikli olanlar; basın meslek ahlakı ile topluma saygı dolayısıyla yayınlanmamaktadır. Bu konudaki hassasiyetimize anlayış göstereceğiniz düşüncesiyle, teşekkür ediyoruz. HAKİMİYET
Adınız


(1000 / )

YORUMLAR (0)




Şu anda 13 kişi online
Toplam ziyaret : 76.044.935

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
SEÇİMİ KİM KAZANIR?


Devamını oku »

21.03.2024 16:52:50 tarihinde yazıldı
815 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
426 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

ÇABALARINI GÖRÜYORUM


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1444 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri