(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

CHP’Lİ VEKİLLERDEN, TÜRKİYE’DE Kİ ‘KADIN’ GERÇEĞİ!

ANKARA

CHP Zonguldak Milletvekillerinden Şerafettin Turpcu, “Türkiye Cumhuriyeti, Büyük Atatürk önderliğinde, kadınlara siyasi hakların verilmesi konusunda dünyadaki öncü ülkelerden biri olmuştur”, Ünal Demirtaş ise “ülkemizde kadınlarımız 1934 yılının çok çok gerisindedir ve yasalar önünde eşit olmalarına rağmen hala ülkenin birçok yerinde eşitsizliklerle mücadele etmek durumundadırlar” dedi.

Zonguldak Milletvekilleri, yazılı açıklamalarında, Türk kadınlarının  "Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı Verilmesinin 82. Yıldönümü ve Kadın Hakları Günü" tebrik ettiler. Turpcu, yazılı açıklamasında 5 Aralık 1934’te Türkiye Cumhuriyeti'nde kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanındığı hatırlatarak şöyle dedi:

AYDINLIK BİR TÜRKİYE DİLİYORUM
"Bir toplumdaki gelişmişlik seviyesini anlamadaki en basit ve gözlemlenmesi en kolay olgu, o toplumun kadınlara ve kadın haklarına verdiği değerdir. Bu temel ilkenin eksik olduğu ve toplumun yarısının dışlandığı bir ülkede gelişmişlikten ve demokrasiden bahsetmek mümkün değildir.
Türkiye Cumhuriyeti, Büyük Atatürk önderliğinde, kadınlara siyasi hakların verilmesi konusunda dünyadaki öncü ülkelerden biri olmuştur.  Bu sayede, Milli Mücadele’de kadın-erkek demeden omuz omuza mücadele vermiş olan kadınlarımızın hakkettikleri üzere eşit haklara sahip olmasını hedeflemiştir. Aynı dönemde ise Avrupa, Amerika ve Asya’daki bir çok ülkede bu hakkın kadınlara verilmemiş olması, Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk kadının verdiği önemi ve değeri daha da anlamlı hale getirmiştir. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk kendi döneminden çok uzakları gören bir lider olarak, 5 Aralık 1934’te kadınların, hayatın her alanında hem söz ve karar sahibi olmasında hem de bağımsız ve özgür bireyler olması için öncü olmuştur.
Bugün geldiğimiz noktada, Türk kadını ekonomik, sosyal ve siyasal alandan çıkarılmaya çalışılmaktadır. Cinsiyet eşitsizliği siyaset eliyle büyütülmekte, kadınların toplumsal alandaki yeri her geçen gün daraltılmaya çalışılmakta, aile içi şiddet, erken yaşta evlilikler, cinsel taciz ve tecavüz gibi sosyal sorunlar toplumun kanayan yarası olmaya devam etmektedir.
Bununla birlikte, kadınların halen siyasette yeteri kadar temsil edilmedikleri görülmektedir.  Kadınlarımızın siyaset ve yönetim kademelerindeki temsil oranlarının yükselmesi ve karar alma süreçlerinde yer almaları, siyasal yaşamdaki etkinliklerinin artması, ülkemize güç kazandıracaktır.
Bu düşüncelerle, kadınlarımıza seçme ve seçilme hakkı verilmesinin 82. yıldönümünü kutluyor, kadınlarımızın, hayatın ve toplumun her alanında söz, yetki ve karar sahibi olduğu aydınlık bir Türkiye diliyorum."

“EVLERE HAPSEDİLMEKTEDİR”
CHP’nin avukat kimlikli vekili Ünal Demirtaş ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘çocuk yapılması sayısı’ hakkında verdiği tavsiyeyi eleştirdiği açıklamasında şunları kaydetti:
“Mustafa Kemal Atatürk’ün 5 Aralık 1934 tarihinde tüm kadınlarımıza Seçme Seçilme hakkının vermesiyle dünyanın birçok ülkesinden çok daha önce katılımcı ve tam demokrasi ile tanışan ülkemizde, maalesef bugün her alanda cinsiyet eşitsizliği yaşanmakta, kadınlarımız başta siyaset olmak üzere toplumun her alanında, okulda, işyerinde, sokaklarda ciddi bir cinsiyet ayrımcılığına maruz kalmaktadırlar. Tüm bu görünür ayrımcılık nedeniyle bugün, ülkemizde kadınlarımız 1934 yılının çok çok gerisindedir ve yasalar önünde eşit olmalarına rağmen hala ülkenin birçok yerinde eşitsizliklerle mücadele etmek durumundadırlar.
Geçmişte yeri geldiğinde cepheye mermi taşımış, erkeğiyle birlikte cephede savaşmış, gerektiğinde evinde anne olmuş, üretim sürecine aktif olarak katılmış kadınlarımız bu gün hala şiddet ve cinsel tacize uğramakta, töre cinayetlerine kurban edilmekte, kara çarşafa ve türbana sarılmaktadır. Eğitim sisteminde yapılan değişiklikle kız çocuklarının erken yaşta okuldan kopuşu hedeflenerek çocuk gelinlerin çoğalmasına yol açılmaktadır. Çalışma yaşamında yapılan düzenlemelerle de kadınların çalışmasına engel olunarak evlere hapsedilmektedir. Cumhurbaşkanı, kadınların kaç çocuk doğuracağından tutun da nasıl doğuracaklarına bile karar vermektedir.
‘Ey kahraman Türk kadını, sen omuzlar üzerinde göklere yükselmeye lâyıksın’ diyerek onlara verdiği önemi her fırsatta dile getiren ve bu doğrultuda büyük bir devrimi gerçek kılan Mustafa Kemal Atatürk’ün kadınımıza ve tüm milletimize armağan ettiği Kadına Seçme ve Seçilme Hakkı Verilişinin 82. yılını kutluyor, tüm kadınlarımıza sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”




Bu sayfayı yazdır

5.12.2016 15:00:28

Bu haber 1072 defa okunmuştur

Facebook'ta Paylaş
YORUM EKLE
DEĞERLİ OKURLARIMIZ;
Sitemizde takip ettiğiniz haberlerimize gönderdiğiniz yorumlarınızda; suç teşkil edecek, yasa dışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri içerikli olanlar; basın meslek ahlakı ile topluma saygı dolayısıyla yayınlanmamaktadır. Bu konudaki hassasiyetimize anlayış göstereceğiniz düşüncesiyle, teşekkür ediyoruz. HAKİMİYET
Adınız


(1000 / )

YORUMLAR (0)




Şu anda 12 kişi online
Toplam ziyaret : 76.026.240

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
SEÇİMİ KİM KAZANIR?


Devamını oku »

21.03.2024 16:52:50 tarihinde yazıldı
807 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
416 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

ÇABALARINI GÖRÜYORUM


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1436 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri