(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

TURPCU SORDU;

ANKARA
CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, bugüne kadar termik santrallerin yapıldığı yerlerde solunum sistemi hastalıklarından, kanser hastalığına kadar halk sağlığını tehdit eden pek çok sonucun ortaya çıktığının bilimsel verilerle ortaya konulduğunu bildirdi.
Turpcu, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın yanıtlaması üzerine verdiği soru önergesinde, Zonguldak’ın da partikül kirliliği açısından Türkiye’nin en kirli şehirlerinden biri olduğunu belirtti.
Eldeki verilerin, Zonguldaklıların AB ve Dünya Sağlık Örgütü’nün standart değerleri ile limitlerinin üstünde hava kirliliğine maruz kaldığını savunan Turpcu, Sağlık Bakanlığının Zonguldak için yaptığı bir çalışma olup olmadığını, yeni santraller yapılırsa ortaya çıkacak sağlık etkileri ile ilgili modelleme çalışması yapılıp yapılmadığını sordu.

İŞTE BAKAN AKDAĞ’A SORULAR
1- Zonguldak’ın mevcut hava kirliliği göz önüne alındığında, kömürlü termik santrallerin halk sağlığına olumsuz etkilerine dair Bakanlığınızın değerlendirmesi nedir?
2- Son 10 yılda Zonguldak’ta yaşayan kaç çocuğa astım, bronşit teşhisi konulmuştur? Bu çocukların hastalık nedenleri ve tedavileri yakından takip edilmekte midir? Bunun termik santral bulunmayan diğer illere göre oranı nedir?
3- Santrallerin bulunduğu çevrede yaşayanlarda sağlıkları en çok bozulmaya aday olan risk grupları olan çocuklar, yaşlılar, astım hastaları, süreğen tıkayıcı akciğer hastalığı (KOAH) olanlar ile ilgili hangi tedbirler alınmıştır?
4- Partikül maddelerin solunması sonucunda içerisinde astım atakları, akciğer dokusunda hasar, inme, kalp atakları ve erken ölümlerin de bulunduğu çok geniş bir yelpazede sağlık sorunlarının ortaya çıktığı bilinmektedir. Zonguldak`ta mevcut bulunan ve yapılmak istenen termik santrallerin halk sağlığı açısından ortaya çıkardığı ve çıkaracağı olumsuzlukları engellemek için Bakanlığınızca hangi önlemler alınmıştır? Santraller yapılırsa ortaya çıkacak sağlık etkileri ile ilgili modelleme çalışmanız var mıdır? Bölge halkının ileride karşılaşabileceği sağlık sorunları ile ilgili bir yol haritanız var mıdır?
5- Ülkemizdeki kömürlü termik santrallerin yol açtığı hava kirliliğinin neden olduğu sağlık sorunlarının maliyetinin toplam sağlık harcamalarındaki payı nedir? 2002`den bu yana nasıl değişmiştir? Bununla ilgili bir çalışmanız var mıdır?
6- Hava kirliliğinin yarattığı sağlık sorunları ile mücadele için acil eylem planı oluşturulmuş mudur? Sağlık Bakanlığının enerji yatırımlarında halk sağlığını ilgilendiren hususlarda karar vericiler arasında olması için bir çalışmanız veya çabanız olacak mıdır?
7- Bugüne kadar termik santrallerin yapıldığı yerlerde solunum sistemi hastalıklarından, kanser hastalığına kadar halk sağlığını tehdit eden pek çok sonucun ortaya çıktığı bilimsel verilerle ortaya konulmuştur. Bu konuda Bakanlığınızın Zonguldak için yaptığı bir çalışma var mıdır? Varsa, sonuçları nelerdir?
8- Zonguldak’ta hali hazırdaki hava kirliliği nedeniyle halkı bilgilendirmek için hangi acil önlemler alınmıştır?




Bu sayfayı yazdır

15.11.2016 12:50:38

Bu haber 1408 defa okunmuştur

Facebook'ta Paylaş
YORUM EKLE
DEĞERLİ OKURLARIMIZ;
Sitemizde takip ettiğiniz haberlerimize gönderdiğiniz yorumlarınızda; suç teşkil edecek, yasa dışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri içerikli olanlar; basın meslek ahlakı ile topluma saygı dolayısıyla yayınlanmamaktadır. Bu konudaki hassasiyetimize anlayış göstereceğiniz düşüncesiyle, teşekkür ediyoruz. HAKİMİYET
Adınız


(1000 / )

YORUMLAR (0)




Şu anda 36 kişi online
Toplam ziyaret : 76.042.879

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
SEÇİMİ KİM KAZANIR?


Devamını oku »

21.03.2024 16:52:50 tarihinde yazıldı
815 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
426 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

ÇABALARINI GÖRÜYORUM


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1444 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri