(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

CEVABI BEKLENİYOR!

EREĞLİ
CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, yeni termik santrallerin yapılması halinde, Zonguldak halkının ölümle yada ili terk etmekle karşı karşıya kalacağını ileri sürdü.
Turpcu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde yaptığı konuşmada, sorunun sadece termik santraller yapılması olmadığını, bölgenin ‘ithal kömür yakma adresi’ haline getirildiğini savundu.
Mevcut santrallerin gerekli modernizasyon ve filtreleme işlemlerinin de gerektiği gibi yapılmadığını belirten Turpcu, şunları kaydetti:
“Zonguldak yeşil cenneti olan ama termik santraller nedeniyle git gide bu özelliğini kaybeden, insanların sağlığını kaybettiği, kuşların, arıların dahi yaşamadığı bir şehir haline gelmiştir. Bu, Zonguldak’ın partikül madde kirliliği açısından Türkiye’nin en kirli bölgelerinden biri olmasıyla doğrudan bağlantılıdır. Ankara’da masa başında alınan kararlarla, Karadeniz’in ve özelde Zonguldak ilimizin doğasının ve geleceğinin telafisi mümkün olmayacak şekilde tahrip edildiğini görüyoruz.

UTANMADAN, SIKILMADAN..!
Termik santral, yapmak isteyen firmalar, parayla tuttukları proje şirketlerine ve sözde bilim insanlarına, hiç utanmadan, sıkılmadan bu santrallerin çevreye, insanlara zararının olmadığını anlattırıyorlar. Israrla kömürlü termik santrallerin doğaya hiç bir zararının olmadığını iddia ediyorlar ve buna inanmamızı istiyorlar. Eksik, yetersiz, yanıltıcı hatta saklanan bilgilerle `olur` kararı verilmemelidir.
Ne yazık ki, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Enerji Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve ilgili diğer bakanlıkların ortak paydaları olan konularda işbirliği, diyalog ve koordinasyon içerisinde olmadığını görüyoruz.”

FİLYOS KUŞ CENTETİDİR
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yaptırılan 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı, Zonguldak-Bartın-Karabük planlama bölgesinde yapılacak termik santralleri başta ‘Filyos Vadisi’ olmak üzere, çevresel ve ekolojik açıdan hassas olmayan uygun alanlara yönlendirilmesi strateji ilkesi doğrultusunda Filyos yatırım havzasında ele alınmasının uygun olacağı mütalaa edilmiştir.
Ancak hatırlatmak isterim ki, Filyos vadisi bir kuş cennetidir. Türkiye’de tespit edilen 478 kuş türünden 301'inin Zonguldak’ta yaşadığı belirlenmiştir. Türkiye’de nadir görülen ve nesli tükenme tehlikesi altında olan kuş türleri bile burada yer yaşamaktadır. Buraya yapılacak termik santral, bütün Filyos havzasına geri dönüşü olmayacak şekilde zarar verecektir. Bu nedenlerden dolayı bu termik santraller Filyos’a da yapılamaz!

CUMHURBAŞKANININ SİGARA HASSASİYETİ
Sayın Cumhurbaşkanı sigarayı bırakmayla ilgili, biliyorsunuz, bu konuda elinden geleni yapmakta. Ama çok daha büyük bir zarar veren bu termik santralleri -bütün Çatalağzı-Zonguldak-Bartın-Karabük bölgesini- bu kadar insanın zehirlenmesini, aradaki çelişkiyi anlayamıyorum."

İŞTE O SORULAR
Turpcu, konuşmasının ardından ise Bakanın yanıtlaması üzerine şu soruları yöneltti.
Milletvekili Turpcu, soru cevap bölümünde ise Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Mehmet
“-Mevcut ÇED anlayışını gözden geçirmek gerektiğini düşünüyor musunuz? Yönetmelikte sürekli yapılan değişiklikler ve uygulamalardan elde edilen sonuçlar hazırlanan ÇED raporlarının vatandaşlarımızın gözünde inandırıcılığını yitirmesine neden olmuştur. Bunu yeniden objektif ve bilimsel bir çerçeveye oturtmak için bir çalışma var mıdır?
- Bu projelerin etkisini günlük hayatlarında her gün hissedecek olan yöre sakinleri en başta olmak üzere, coğrafyayı bilen yerel sivil toplum örgütlerinin görüşleri sürecin her aşamasına dahil edilmesine yönelik bir yaklaşım olacak mıdır?
- Zonguldak`taki termik santrallerin hava kirliliğine ve bu durumun halk sağlığına ve çevreye olumsuz etkisine ilişkin bir araştırma yapılmış mıdır? Yapıldı ise hangi sonuçlara ulaşılmıştır? Bakanlığınızın, Sağlık Bakanlığı ile ortak bir çalışması olmuş mudur? Eğer olduysa bu çalışmanın sonuçları nelerdir?
-Zonguldak bulunan toplam 6 adet hava kalitesi ölçüm istasyonundan sadece 2 tanesi (Merkezde ve Kdz. Ereğli) Ulusal Hava Kalitesi İzleme İstasyonuna Entegre edilmiştir. Diğer İstasyonlar Ulusal Hava Kalitesi İzleme İstasyonuna şimdiye kadar neden entegre edilmemiştir? Bu istasyonlar Ulusal Hava Kalitesi İzleme İstasyonuna ne zaman entegre edilecektir?
-Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün (2014) Raporu`nda Zonguldak İlimiz “Yüksek Kirlilik Potansiyeli” bulunan iller arasında yer almaktadır. Buna rağmen Termik santrallerin bulunduğu Çatalağzında neden düzenli ölçüm yapılmamaktadır?
-İnşaat emsali sizin iktidara gelmeden önceki dönemlerde bir ada veya parsel için en fazla kaçtı, şimdi bir ada veya parsel için sizin döneminizde kaça yükselmiştir?

BİZİM DURUMUMUZ NE OLACAK?
-Sayın Bakan, AKP Genel Başkan Yardımcısı Sayın Yasin Aktay şöyle bir şey söylemiş bu akşam: ‘Biz saftık, CHP biliyordu FETÖ’yü, Kılıçdaroğlu yargılanmalı.’ Şimdi buradaki CHP milletvekilleri ve ben de FETÖ’yü biliyorduk, şehirlerimizin, bilhassa sizin partinize ait büyükşehirlerimizin ne kadar kıymetli arazilerinin bunlara verildiğini de biliyorduk, şimdi bizim durumumuz ne olacaktır?”




Bu sayfayı yazdır

14.11.2016 15:50:25

Bu haber 1300 defa okunmuştur

Facebook'ta Paylaş
YORUM EKLE
DEĞERLİ OKURLARIMIZ;
Sitemizde takip ettiğiniz haberlerimize gönderdiğiniz yorumlarınızda; suç teşkil edecek, yasa dışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri içerikli olanlar; basın meslek ahlakı ile topluma saygı dolayısıyla yayınlanmamaktadır. Bu konudaki hassasiyetimize anlayış göstereceğiniz düşüncesiyle, teşekkür ediyoruz. HAKİMİYET
Adınız


(1000 / )

YORUMLAR (0)




Şu anda 5 kişi online
Toplam ziyaret : 76.088.358

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
YAZIK DEĞİL Mİ MEMLEKETE!!!


Devamını oku »

22.04.2024 09:17:43 tarihinde yazıldı
197 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
542 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

EMİN ELLERDE OLUNCU..!


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1461 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri