(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

UZUN MEHMET ‘YOK’ İDDİASI

EREĞLİ

Zonguldak’ın Ereğli İlçesi’nde, ‘Ereğli'nin tarihi değerleri ve Uzun Mehmet' konulu konferans düzenleyen Eğitimci-yazar Recep Çetin, Uzun Mehmet diye birisinin olmadığını iddia eden bazı yazarlara tepki göstererek, “bu Mehmet, efsane yada hayal kahramanıydı da bu millet boşuna mı uzun yıllar kandırıldı” diye konuştu.
Ereğli Belediyesi tarafından Ereğli'nin tarihi değerleri ve Uzun Mehmet konulu konferans düzenlendi. Atatürk Kültür Merkezi Nikâh Salonu'nda ki konferansa konuşmacı olarak katılan Yazar Recep Çetin, ‘Uzun Mehmet yoktur’ diyen yazarlara  belge ve klasörlerle yanıt verdi.

UZUN MEHMET HAYALİ KAHRAMAN MI?
Ortaya atkılan iddialar sonrası ‘Türk Milleti kandırıldı mı?’ diye soran Çetin, şöyle konuştu:
‘Uzun Mehmet efsanedir, masa başında oluşturulan sahte bir kahramandır’ diye yazılar yazan Necdet Sakaoğlu, Mustafa Armağan ve daha birçok yazar var. Bu millet, bu devlet Uzun Mehmet’i 185 yıldır anıyor, törenler düzenliyor, adını sokaklara caddelere okullara veriyor, bu Mehmet efsane yada hayal kahramanıydı da bu millet boşuna mı uzun yıllar kandırıldı?

Türkiye’deki yazı yazanları anlayabiliyorum ama Ereğli’de de Uzun Mehmet sahte kahramandır diye yazanları anlayamıyorum.

OSMANLI ARŞİVLERİNDE UZUN MEHMET OĞULLARI VAR

‘Uzun Mehmet adı, 1932’de Ahmet Naim-Tahir Karauğuz ve Fehmi İmer’in masa başında oluşturduğu sahte bir kahramandır’ diyenler var. Bu Bolu Salnamelerindeki bir metin. 1916 yılı salnamesindeki ifadede, kömür 2. Mahmut döneminde Niran Karyesinde (Neyren) keşfolunmuştur diye yazıyor, yani 1932’den önce Osmanlı dönemi tarihi vesikalarında bile bu bilgiler var. 1916’da yazılmış Ahmet Cevdet’in raporlarında da bu isim var. Hatta bakın, elimdeki bu belgeler Osmanlı dönemi nüfus kayıtları, 1830 yılında Kestaneci’de Uzun Mehmet oğulları adıyla bir aile mevcut, aynı aile 1845’te de var. 1845’te 5 nolu hanede Uzun Mehmet oğulları ailesi var, daha da ilginci, 2014’te, biz Uzun Mehmet’in torunlarıyız diyen bu aileye verilen nüfus kayıt örneğinde, bu ailenin 5 nolu hanede ikamet ettiği belirtiliyor ve Osmanlı dönemindeki lakaplarının da Uzun Mehmet oğulları olduğu belirtiliyor.”

Uzun Mehmet’e neden ‘Uzun’ sıfatının niçin verildiğini bilmediğini söyleyen Çetin, konuşmasını şu cümlelerle sürdürdü:
“Ama soy kökenleri Uzun Mehmet oğlu olabileceği için, kömürü bulan Mehmet’e soy lakaplarına ithafen Uzun Mehmet adı verilmiş olabileceğini, ya da 1829’dan sonra bu soy aileye Uzun Mehmetoğulları soy lakabı kazandırılmış olma durumu da vardır.

MURAT BARDAKÇI’YA CEVAP
2014 Mayıs ayında yayınlanan Habertürk Tv’de Tarihin Arka Odası adlı programda “Uzun Mehmet diye biri olmadığı belirtiliyor” ifadesini duyduğu zaman programa e-mail ile cevap verdiğini anlatan Recep Çetin, “Uzun Mehmet’in hayali bir isim olmadığını canlı yayında Murat Bardakçı ve Erhan Afyoncu’ya ilettim. Mustafa Armağan ise Facebook’ta ‘Uzun Mehmet’in efsane olduğunu anlatsam kömürle mi kovalanırım acaba Zonguldak’tan’ diye yazdı” dedi.

UZUN MEHMET’İN TORUNLARI DA KONUŞTU
Konferansın verildiği salonda Uzun Mehmet’in torunlarından olduğu öne sürülen Emine Uyucu, iddialar karşısında üzüldüğünü belirterek, şöyle konuştu:
“Kayın validem Kibra Akar bize anlatırdı, 1930’lu yıllarda evimize asker gelip alıp götürmüşler, İstanbul’dan gelmişler, Uzun Mehmet hakkında bilgi belge aranıyormuş o zamanlarda. En sonunda Uzun Mehmet ailesi bunlar diye çeşitli yardımlar sağlanmış ailemize. Ama kestiler. Bize verilen devletin bu yardımları haksızca hukuksuzca bağlanmadı ya. Kayınvalidemin mezar taşında da Uzun Mehmet’in torunu diye yazılmış. Bu iddiaların günümüzde bu şekilde tartışılıyor olması bizi üzüyor, Şu an heyecandan konuşamıyorum” diye konuştu.
Aynı aileden Hasan Akar ise, belge göstererek, “bu belge bize 1960’lı yıllardan kaldı. Belgede Uzun Mehmet’in bahsedilen kömürü buluş hikayesi ve kendisine tevdi edilen ödül-maaş bilgileri anlatılıyor” dedi. Diğer yandan, Uzun Mehmet’in torunları olduğu ileri sürülün yaklaşık 10 kişinin, protokol arkasına oturtulması tepki çekti.
Konferansa, Ereğli Belediyi Başkan Yardımcısı Nazım Erdoğan, GMİS Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu, Amele Birliği Başkana Hayan Yılmaz, bazı belediye meclis üyeleri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 

 




Bu sayfayı yazdır

9.11.2014 13:29:47

Bu haber 3479 defa okunmuştur

Facebook'ta Paylaş
YORUM EKLE
DEĞERLİ OKURLARIMIZ;
Sitemizde takip ettiğiniz haberlerimize gönderdiğiniz yorumlarınızda; suç teşkil edecek, yasa dışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri içerikli olanlar; basın meslek ahlakı ile topluma saygı dolayısıyla yayınlanmamaktadır. Bu konudaki hassasiyetimize anlayış göstereceğiniz düşüncesiyle, teşekkür ediyoruz. HAKİMİYET
Adınız


(1000 / )

YORUMLAR (6)
15.11.2014 18:40:16
GÜRDAL ÖZÇAKIR diyor ki;

Nihat bey Merhaba Alemdar çalışmalarında ana kaynak Rahmetli Nurettin PEKER'dir.Öl Esir Olma adlı kitabında 15 ve 16.sayfalarda Recep Kahya başlığı ile şu bilgileri verir ;Kurtuluş Savaşımızın ilk deniz şehidi Recep Kahya 1874 yılında Rize’nin Pekmezci köyünde doğdu.Hacı Mahmut Efendinin oğludur.Birinci Dünya savaşı sırasında İngilizlere esir düşerek Hindistan’da ki esir kamplarında acı günler yaşadı. 1920 yılında esirlikten kurtularak İstanbul’a ulaştı. Çarkçı Osman Efendi ile görüştü.Alemdar Gemisinin kaçırılma hadisesi planına dahil oldu. Recep Kahya 9 Şubat 1921 tarihinde Kdz.Ereğli açıklarında Fransızların C-27 Gambotu ile yapılan silahlı çatışmada gemi dümen dolabının başında şehit oldu. Recep Kahyanın ailesi 1934 yılında Soyadı kanunu ile İPEK soyadını aldılar.Eşi Ayşe İPEK hanım 1959 yılına gelindiğinde 83 yaşında idi.Evlatlarından sağ olan Ayşe ve Fatma adında iki kızı ile nüfusta Mehmet adıyla kayıtlı olup ta halk arasında Mustafa İPEK diye anılan bir oğlu vardı.
13.11.2014 23:07:39
RECEP ÇETİN diyor ki;

RİZE'DEKİ AİLESİ İLE GÖRÜŞÜYORUM.KİTABIMIZIN İLK SAYFALARINDA, EREĞLİ'DE RECEP KAHYA'NIN MEZARININ NEREDE OLDUĞUNU SORGULAMIŞTIM.SONRASINDA, MEDYADA HABERLER YAPILDI.MEZAR YERİ ARANMASI ÇALIŞMALARI YAPILDI.DEVAM EDİYOR.BİR YER TESPİTİ DE OLDU. AMA RİZE'DEKİ AİLESİ İLE GÖRÜŞTÜM.ŞEHİT YAKINI OLMALARINDAN DOLAYI DEVLETÇE MAAŞ BAĞLANMIŞ. BELGELERİNİ TEMİN ETTİM. YANİ BU KİŞİ VE ŞEHİT GERÇEK BİR KİŞİ. ARTIK GÜNÜMÜZDE HER ŞEYDEN ŞÜPHELENMEYE BAŞLADIK.NEREDEYSE TÜM TARİHİMİZİN SİLİNİP YENİDEN YAZILACAĞI ENDİŞESİNİ TAŞIMAMAK ELDE DEĞİL. SELAM VE SAYGILARIMLA.
13.11.2014 00:13:51
NİHAT YASA diyor ki;

Konu her ne kadar "Uzun Mehmet" ile ilgili ama affınıza sığınarak başka bir konuyu dile getirmek istiyorum.Acaba gerçekten Alemdar gemisinde şehit olan Kurtuluş Savaşı'nın ilk ve tek deniz şehidi olarak ifade edilen "Recep Kahya" anlatıldığı üzere Rizeli midir? Adı da gerçekten Recep Kahya mıdır?
11.11.2014 19:19:58
o kişi kim diyor ki;

Allah Allah. Ereğlide de Uzun Mehmet efsanedir yalandır masaldır diyen mi var ya. bu kişi ereğlili değildir.olamaz. hocamız biliyosa açıklasaydı ya
09.11.2014 23:14:14
ereğlili diyor ki;

çıksın böyle araştırmacı kardeşlerimiz yaa.
09.11.2014 20:34:58
adem çakır diyor ki;

bu iddiayı ben de duymuştum.ama ne kadar doğru yanlış bilmiyordum. belgelerle yapılan araştırma ereğli için gerçekten önemli hizmet.aynı zamanda öğretmen de olan bu yazarımıza bir ereğlili olarak teşekkür ediyorum.




Şu anda 21 kişi online
Toplam ziyaret : 76.036.752

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
SEÇİMİ KİM KAZANIR?


Devamını oku »

21.03.2024 16:52:50 tarihinde yazıldı
812 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
424 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

ÇABALARINI GÖRÜYORUM


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1442 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri