(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

EREĞLİ’NİN GÖZBEBEĞİ “GÖZTEPE”

EREĞLİ

Zonguldak’ın Ereğli İlçesi’nde, eğitimci-yazar Recep Çetin, Göztepe’de İslami döneme ait önemli isimlerin mezarlarının olduğunu bildirdi.
Öğretmenlik mesleğini sürdürürken Ereğli ve civarında yaptığı tarihi araştırmalarını kitap haline çeviren Recep Çetin, Hakimiyete yaptığı açıklamada, Göztepe’nin sahip çıkılması gereken değer olduğunu söyledi.
Göztepe’de İslami dönemin önemli isimlerinden S.Nasrullah Efendi’ye ait mezarın bulunmasının yanı sıra buranın Heraklea Pontike döneminde de nekropol (mezarlık) alanı olarak kullanıldığı ifade eden Çetin, şunları kaydetti:

ANTİK TAPINAK KALINTISI MI VAR?
“Ainsworth, Bore, W.Hoepfner gibi batılı araştırmacılar, Göztepe’de antik dönemden kalma tapınak kalıntıları izleri olduğunu belirtirler. Böylece tarih boyunca önemi olan bu tarz mekanlar, hep dikkat çekicidir. Ereğli’nin Türk İslam dönemi başlangıcında, Seyyid Nasrullah Efendi’nin bu mekanda yaşamış olmasının ve gömülü olmasının da buranın tarih boyunca önemine işarettir.
Bu zat, Orhan Gazi döneminde bu yöreye gönderilmiş bir kolonizatör Türk dervişi kabul edilmektedir. Bu dervişler, gittikleri yerlerde, o yöre halkına yardımlarda bulunmuşlardır. Ağaçlandırma, tarım faaliyetleri ve denizcilik işlerinde yöre halkına yardım etmişlerdir.
Göztepe’de de Çeştepe’de de bir fener bulunmaktadır. Bu fenerler, denizden geçenlere fener tutarak-ışık yakarlar ve karaya vurmamalarını sağlarlar. S.Nasrullah Efendi de, Türk denizcilerinin ve fenercilerinin ilk piri olarak sayılabilir denilmektedir.
1600’lü yıllarda yazılan Cihannüma (Katip Çelebi’nin eseri), Seyyid Nasrullah’tan bahseder. Sultan Orhan, Ereğli kalesini fethedip buraya geldiğinde, Nasrullah Efendi ‘oğul bana şu makamı ihsan et’ diye ricada bulunur. Orhan Gazi de ‘bu yeri, niye istersin’ der. Nasrullah Efendi de ‘ben burada yatmak gömülmek isterim’ diye cevap verir.
Osmanlı döneminde, halkın burayı Hacı Baba Türbesi olarak ziyaret ettiği belirtilirken, yine burada vakıf hücreleri de var imiş ve burası kimsesiz fakir kızlar tarafından temizlenir imiş.
Bu kişinin, dönemin padişahı olan Orhan Gazi’nin hocası olan Seyyid Yahya Şirvani’nin oğlu olduğu da belirtilmektedir.”

EREĞLİ’DE DE İSTANBUL GİBİ 7 TEPE Mİ VAR?
Katip Çelebi’nin Cihannüma adlı eserinde yer alan ‘Bendereğli diğer adıyla Ereğli; Karadeniz sahilinde, Bolu kuzeyinde bir kaledir. Kalesi, Topkapı Surlarını andırmaktadır’ sözünü hatırlatan Çetin, açıklamasını şu cümlelerle sürdürdü:
“Ereğli’deki tepe adları şunlardır: Kuzeybatıda Keştepe (Keşif Tepesi) ve Maltepe, kuzeyde Kaletepe (Heraklea Tepesi), kuzeydoğuda Örencik ve HacıHasan Tepesi, doğuda Göztepe (Gözetleme Tepesi) ve Elmatepe olmak üzere yedi tepeyle çevrilidir. Ereğli halkı dilinde bu tepelerin adı şu isimlerle zikredilir: Aktaş Tepe-Göz Tepe-Kale Tepe-Keş Tepe-Elma Tepe-Doruk Tepe-Gök Tepe.
Karadeniz Ereğli’nin önemli ve tarihi mekanlarından biri olan ve bazı yerlerinde yatırlar bulunduğu için yıllardır SİT alanı kapsamında bulunan Göztepe’nin halka açılması ve kenti gözleme noktası olarak kullanılabilmesi amacıyla gerekli yasal müracaatları yapan Ereğli Belediyesinin, 1. derece sit alanı olan bölgeyi 3. Derece doğal sit alanına çevrilmesi için gerekli onayın alınması çabalarını sürdürmekte olduğu belirtilmektedir.
Tarihte var olan ve Ereğli Türk İslam tarihinin önemli bir kişisi olan Seyyid Nasrullah Efendi’nin türbesi günümüzde yok.”

OSMANLI DÖNEMİNDE GÖZTEPE’DE “HACI BABA TEKKESİ” VARDI
Recep Çetin, Göztepe’de bir türbenin yanında Tekke’nin de (Osmanlı döneminde tasavvuf adamlarının bulundukları-ibadet ettikleri yer) bulunduğunu öne sürerek, “arşiv belgelerine göre burada Hacı Baba Tekke’si bulunmaktadır. Bazı derviş isimleri de belirtilmektedir. Bu belgelerde buradaki Fener’den de bahsedilmektedir” diye konuştu.

GÖZTEPE’DEKİ TÜRK BAYRAĞI
Göztepe’ye konulan Türk Bayrağı’na Ulubatlı Hasan’ın misyonu ile ilişkilendiren Çetin, şunları kaydetti:
“Göztepe’de büyük bir Türk bayrağı dikili bulunması, bize 1300’lü yıllarda Ereğli’nin Türkleşmesi ve İslamlaşması adına Kolonizatör Derviş sıfatı ile mücadele eden ve bir Allah dostu olan Seyyid Nasrullah Efendi’nin misyonunu anımsatmıştır.
Bayrak, burasının Türk ve İslam kenti olduğunun simgesidir. Nasrullah Efendi’nin mezarının da bu mekanda olması manidardır. Çünkü o zatların hedefi yerine ulaşmıştır. Bu durum, İstanbul’da Bayrağı burçlara dikip yine orada şehid edilen Ulubatlı Hasan’ın da misyonunu anımsatmaktadır.”




Bu sayfayı yazdır

29.10.2014 17:06:31

Bu haber 4564 defa okunmuştur

Facebook'ta Paylaş
YORUM EKLE
DEĞERLİ OKURLARIMIZ;
Sitemizde takip ettiğiniz haberlerimize gönderdiğiniz yorumlarınızda; suç teşkil edecek, yasa dışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri içerikli olanlar; basın meslek ahlakı ile topluma saygı dolayısıyla yayınlanmamaktadır. Bu konudaki hassasiyetimize anlayış göstereceğiniz düşüncesiyle, teşekkür ediyoruz. HAKİMİYET
Adınız


(1000 / )

YORUMLAR (5)
30.10.2014 17:57:06
EREĞLİLİ diyor ki;

BİR ŞEYLER YAPILMASI GEREKİYOR GÖZTEPEDE. BU HABER BİLE BİR ŞEYLER YAPILMASINI SAĞLAYABİLİR. İNŞAALLAH SAĞLAR.
30.10.2014 14:29:10
ereglili ercepp diyor ki;

orası cok fena bir yer
29.10.2014 22:47:42
EREĞLİLİ diyor ki;

ÖZELLİKLE GÖZTEPELİLER, BU MEVKİİYE BU MEKANA BU ZÂT-A SAHİP ÇIKMALIDIR. EREĞLİ GÖZTEPE İÇİN HAREKETE GEÇMELİDİR. TARİHİ DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKAMAZSAK, BİR GÜN BAŞKALARI SAHİP ÇIKAR... BU ZATIN 1300'LÜ YILLARDA, 1600'LÜ YILLARDA BURADA VAR OLDUĞU BELİRTİLEN TÜRBESİ, SAAHİDEN NE OLMUŞ Kİ... ARAŞTIRMACI ÖĞRETMENİMİZE TEŞEKKÜRLER..
29.10.2014 19:04:54
göztepeli diyor ki;

araştırmacı öğretmenimize teşekkür ederiz. bu gözbebeğimize sahip çıkılması gerekir. şehir içinde adeta dağ tepesi gibi olmuş Göztepe. umarım belediye bu konuda bir şeyler yapacaktır.
29.10.2014 17:20:17
Göztepe Sakini diyor ki;

Birde gelin şimdi görün,pislikten geçilmiyor.Gençler için çok kötü bir mekan.alkol ve uyuşturucu batağı.Buranın sahibi yok....




Şu anda 3 kişi online
Toplam ziyaret : 76.029.533

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
SEÇİMİ KİM KAZANIR?


Devamını oku »

21.03.2024 16:52:50 tarihinde yazıldı
808 kez okundu

SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
419 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

ÇABALARINI GÖRÜYORUM


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1437 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri