(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

BU ÇALIŞMA MEYVE VERECEK...

Zonguldak Arı Yetiştiricileri Birliği (ZAYBİR) Başkanı Selahattin Güney, “Yaptığımız çalışmalarla arıcılığın merkezini Zonguldak’ta oluşturduk diyebiliriz” dedi.
  İlçedeki Halk Eğitim Merkezi ve Zonguldak Karaelmas Üniversitesi’ne bağlı Ereğli Eğitim Fakültesi son sınıf öğrencilerine yönelik uygulamalı arıcılık kursu verildi.
  ZAYBİR Başkanı Güney’in oluşturduğu alanda verilen kursta, öğrencilere, arı kovanlarının açılış şekilleri, alınacak tedbirler ve yapılması gerekenler uygulamalı bir şekilde anlatıldı.
  Güney, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ülke genelinde ilk kez üniversite öğrencilerine yönelik arıcılık kursu verildiğini anımsattı.
  ARICILIĞIN MERKEZİ ZONGULDAK
  Öğrencilerin 10 günlük teorik kursun ardından uygulamalı eğitimlerine devam edildiğini anlatan Güney, şunları söyledi:
  “Ereğli Halk Eğitim Merkezi ve Ereğli Eğitim Fakültesi Dekanlığı ile yaptığımız görüşmeler sonucunda son sınıf öğrencilerinden oluşan 180 öğrencimize, 25’er kişilik gruplar halinde 10 günlük teorik kursun ardından uygulamalı kursa başladık.
  Bu sayede, ülkenin çeşitli illerinden gelen öğrenciler, edindikleri bilgiler ve kurs sonunda Milli Eğitim Bakanlığı onaylı alacakları sertifikaları ile ileride görev yapacakları bölgelerde bu tür kurslarda eğitmen olarak görev alabilecekler. Kurslarımıza katılan öğrencilerimizden en az yüzde 20’sinin arıcılık yapacağına inanıyorum. Bu sayede ülke genelinde yaşanan işsizliğe yönelik istihdam yaratılmış olacak.
Bölgemizin her ilçesi arıcılık kursu verilecek potansiyele sahip. Yaptığımız çalışmalarla arıcılığın merkezini Zonguldak’ta oluşturduk diyebiliriz. Ülkemiz bu konuda dünyada ikinci sırada.”
  MİKROP ÖLDÜRÜCÜ DEĞERİ YÜKSEK
  Güney, Zonguldak’ta üretilen Kestane balının daha fazla antibiyotik ve antioksidan gibi mikrop öldürücü özelliği bulunduğunu söyledi.
  Zonguldak ve ilçelerinden alınan numuneleri Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde incelettiklerini anlatan Güney, şöyle dedi:
  “Dünyada bal çeşitleri, sofralık, sanayi ve tıbbi alanlarda kullanılmak üzere sınıflandırılıyor.
  Türkiye’de Anzer balının çok kaliteli olduğunu duyduğum zaman, bölgemizdeki kestane balının incelenmesini düşündüm. Üniversitede yapılan inceleme sonucunda, bölgemizde üretilen kestane balının antibiyotik ve antioksidan gibi mikrop öldürücü özelliği ile diğer bölgelerde üretilen ballara oranla minimum yüzde 60 oranında daha kaliteli olduğu ortaya çıktı. Bu da bizi son derece memnun etti. Zira, ülke genelinde çok sayıda olan kestane ağacına oranla bölgemizdekilerin meyvelerinin çok daha lezzetli olduğu biliniyor. Nişasta oranının yüksekliği üretilen bala yansıyor.
  Bu nedenle Zonguldak Valiliği’nin desteğini alarak balımızı ‘ZAYBİR’ adına tescil ettirdik. Yakın zamanda kurmayı planladığımız dolum tesisleri sonrası Zonguldak balını dünya markası yapmayı hedefliyoruz.”
  ÖĞRETECEKLER, ÜRETECEKLER
Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği 4. sınıf öğrencisi Demet Kis, yaşadığı İl’de arı gördüğünde korktuğunu, aldığı kurslar sonucunda ise bu korkusunun kalmadığını söyledi.
  Kis, “aldığım bilgileri, ileriki sürelerde eğitim, öğretim vereceğim öğrencilerime aktarma imkanına sahip oldum. Daha çok kırsal kesimde görev yapacağımızı düşünürsek, o bölgedeki insanların iş sahibi olmalarına katkıda bulunmuş olacağım” dedi.
  Sosyal Bilgiler Bölümü 4. Sınıf Öğrencisi Recep şen ise, okulunun bitmesi sonrası arıcılık yapacağını, bu sayede ek gelir kaynağı yaratmış olacağını ifade etti.
  Bu arada bazı öğrenciler arı sokmasından etkilenmezken, Güney ise sokan arının deri üzerinde yakalanması halinde mutlaka sıkılarak öldürülmesi gerektiğini, aksi taktirde çıkardıkları sesle diğer arılara çağrıda bulunduğu uyarısı yaptı.
  



Bu sayfayı yazdır

9.03.2007

Bu haber 3412 defa okunmuştur

Facebook'ta Paylaş
YORUM EKLE
DEĞERLİ OKURLARIMIZ;
Sitemizde takip ettiğiniz haberlerimize gönderdiğiniz yorumlarınızda; suç teşkil edecek, yasa dışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri içerikli olanlar; basın meslek ahlakı ile topluma saygı dolayısıyla yayınlanmamaktadır. Bu konudaki hassasiyetimize anlayış göstereceğiniz düşüncesiyle, teşekkür ediyoruz. HAKİMİYET
Adınız


(1000 / )

YORUMLAR (8)
17.06.2008
selim cakır diyor ki;

bölgemizde üretilen balların deyerinde satılıp pazarlnln bulunmasını bekler arıcılığa göstermiş olduğunuz ilgiden dolayı teşekürler saygılar
10.03.2007
aydın kazan diyor ki;

bu tip çalışmaların akademik alanlara kadar yayılabilmiş olması ve böyle bir ikli başlatan sayın selahattin güney'e teşekkür etmeyi bir borç bilmek gerekir
10.03.2007
salih zeki er diyor ki;

İnanın ben başkanımın yaptığı güzel çalışmalardan dolayı karadenizlilik duygularımla konuşuyorum vallahi nazar alacağından korkuyorum.bu çalışmalar süper çalışmalardır.Zonguldaklı arıcılar ve ilgililer olarak onunla nekadar gurur duysak azdır.üretimimizin değerini ilimiz, yurdumuz hatta ülkemiz dışında tanıtımından dolayı gurur duymamak mümkünmü.yetişen bu öğrenci kardeşlerimiz oldukları yerlerde hem ilimizin arı ürünlerini hemde arıcılığı bölgelerine beniseteceklerdir.bu da sonuçta yurt ekonomisine katkının artışını etkileyecektir.öğrenci kardeşlerimize teşekkürler, başkanım sizede...çalışmalarınızda kolaylık ve başarılar dilerim...
10.03.2007
başeğmediler diyor ki;

marongz çirakken eline keseri çokça vurur. usta olduğunda gözü yumuk çalışır ama eline keseri vurmaz. öğrenci kardeşlerimizinde bu arcılıkta başlangıçı. zamanla usta arıcı olduklarında kendilerini arılara sokturmazlar inancındayım.öğrenci kardeşlerime başarılar, başkanımada kolay gelsin...
09.03.2007
Calik diyor ki;

Cok güzel bir Calisma olmus.Burdan Selahattin Güney ailece kutluyoruz.
09.03.2007
ERSAN BAŞKAN diyor ki;

SELAMLAR ÖNCELİKLE ZAYBİR BAŞKANI SELAHATTIN GUNEYI YAPTIGI BU CALIŞMALARINDAN DOLAYI TEBRİK EDIYORUM.ARICILIGI ILK ONNCE ZONGULDAK BOLGESINE SONRA ULKE GENELINDE TANITMAYA KARARLI OLDUGUNU YAPTIGI CALISMALARI BASINDAN TAKIP EDIYORUZ.GEREK ARICILAR VE GEREK HALK OLARAK BOYLE CALIŞMALARA DESTEK VERMEMIZ GEREKIYOR.ZONGULDAK BOLGESI GERCEKTEN KESTANE BALI GIBI BIR CEVHERE SAHIP.AYRICA BOYLE BIR EGITIMI UNIVERSITE OĞRENCILERINE VERMELERI TAM ISABET OLMUŞ.CALIŞMALARINDAN DOLAYI SAYIN GÜNEYE TESEKKUR EDIYORUM VE CALISMALARINIZIN DEVAMINI GELMESINI DILIYORUM.
09.03.2007
ayhan yavuz diyor ki;

sayın selahattin hocam sizin gibi kişilikli insanlara devlet desteği verilebilse zannederim bir çok konuda daha neler neler ortaya çıkar yaptıklarınız çok büyük hizmet. inanıyorum ki mezun olan kardeşlerimiz sizlere yaşadıkları sürede minnattar kalacaktır tebriklerimin kabulu ve başarilarınızın devamını dilerim
09.03.2007
ZAFER BERKANT diyor ki;

TÜRKİYENİN YARIM KALAN AYDINLANMA DÖNEMİNİ TEKRAR BAŞLATMAK ATATÜRK GENÇLİĞİNİN BU VATANA BİR BORCUDUR. ATATÜRK'ÜN ÜLKESİNİN ÖZ KAYNAKLARINA VERDİĞİ ÖNEMİ HATIRLAMALI VE BU GÜÇLÜ ÖZ KAYNAKLARIMIZI BAŞTA TÜRK GENÇLİĞİ OLMAK ÜZERE HAREKETE GEÇİRECEK BİLİNÇ VE KARARLILIKTA OLMALIYIZ. BU GENÇ ARKADAŞLARIMIZIN BÖYLE BİR FAALİYETE KATILMIŞ OLMALARI BENİ GELECEK İÇİN ÇOK UMUTLANDIRDI.TABİİ ONLARA BU OLANAĞI SUNAN EĞİTMENLERE VE ZAYBİR'İN DEĞERLİ BAŞKANINA TEŞEKKÜRLER EDİYORUM.YENİ ÇALIŞMALARINDA DA BAŞARILAR DİLİYORUM.






Şu anda 23 kişi online
Toplam ziyaret : 75.753.908

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
SEÇİMİ KİM KAZANIR?


Devamını oku »

21.03.2024 16:52:50 tarihinde yazıldı
419 kez okundu



SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
184 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

ÇABALARINI GÖRÜYORUM


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1307 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri