(Hakimiyet Gazetesi'nin resmi internet sitesidir)

EREĞLİ'DE 'ANIT'LAŞTILAR...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde, Sarıkamış Harekatı'nı desteklemek üzere Trabzon'a giderken Rus gemilerince batırılan 3 Türk gemisinin şehit mürettebatı ve askerleri anısına yapılan anıt törenle açıldı.
  Sarıkamış Harekatı'nı desteklemek üzere intikal halindeyken Ereğli açıklarında 7 Kasım 1914'te Rus gemilerince batırılan Bezm-i Alem, Bahr-i Ahmer ve Mithat Paşa gemilerinin şehitleri anısına Karadeniz Bölge Komutanlığı koordinesinde Ereğli Belediyesince sahil bandına dikilen ''Sarıkamış Deniz Şehitleri Anıtı''nın açılışı törenle gerçekleştirildi.
  Karadeniz Bölge Komutanlığında görevli Binbaşı Özgür Erken, yaptığı konuşmada, Osmanlı Devleti'nin 1. Dünya Savaşı'na girmesinin ardından Rusların, Türk donanmasının enerji ihtiyacının temeli olan Zonguldak'ı da tahribata uğratmayı amaçladığını söyledi.
  Ruslar'ın 10 savaş gemisinden oluşan donanmasının, planlanan şekilde 6 Kasım 1914'de Zonguldak ve Ereğli'de liman, iskele ve kömür ocaklarını 3 saat boyunca bombardımana tuttuğunu anlatan Erken, şöyle dedi:
  ''Tam bu sırada İstanbul yönünden Trabzon'a intikaldeyken Ereğli açıklarına ulaşan Osmanlı Devleti'nin Bezm-i Alem, Bahr-i Ahmer ve Mithat Paşa isimli nakliye gemileri Rus donanmasına yakalanmış ve 7 Kasım 1914 günü batırılmıştır. Gemilerin batırılması sonucu çok sayıda şehit verilmiş, hayatta kalanlar ise Rus savaş gemileri tarafından denizden toplanarak esir alınmış ve Rusya'ya götürülmüştür.''
  İSİMSİZ KAHRAMANLAR YAŞATILACAK-
  Karadeniz Bölge Komutanlığı koordinesinde, Ereğli Belediyesince yaptırılan ''Sarıkamış Deniz Şehitleri Anıtı''nın binlerce isimsiz kahramanın anısını yaşatmanın yanı sıra gelecek nesillere atalarının kahramanlık destanını aktaracağını anlatan Binbaşı Erken, şöyle dedi:
  ''Bu anıt geçmişimize sahip çıkmamız yanında, tarihten almamız gereken derslerin de bulunduğunun bir göstergesidir. Bu anıt geçmişi bilmeyenlerin, geleceği de yönlendiremeyeceği gerçeğinin ifadesidir. Anıtın açılışının şehitlerimizi ebedi yolculuğu uğurladığımız 7 Kasım tarihinde yapılması, bizim için çok anlamlı ve onur vericidir. Sarıkamış Harekatı'nın deniz cephesini oluşturan bu olaydaki şehitlerimizi ve daha sonra ebediyete intikal eden gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz.''
  Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, 3 yıldır gemilerin battırıldığı alana askeri gemi ile gidilip denize çelenk bırakıldığını hatırlatarak, ''Yaşanan olayın Ereğli'de simgelenmesi gerektiği ifade edildi. Biz de Karadeniz Bölge Komutanlığı'nın verdiği projeler noktasında bu anıtı yaptırdık'' dedi.
  Olayı 3 yıllık uzun bir çalışma sonrası ortaya çıkaran ve anma törenlerinin yapılmasına vesile olan İstanbul Memorial Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı ve Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez de anıtı ''olağanüstü'' olarak değerlendirerek, yapımında emeği geçenlere teşekkür ettiğini kaydetti.
  Anıt, Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, Zonguldak Vali Yardımcısı Ekrem Aylanç, Ereğli Kaymakamı Osman Ekşi, Karadeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Doğan Bozkurt ve Ereğli Belediye Başkanı Posbıyık tarafından açıldı.
  Anma etkinliklerinin, Ereğli Limanı'ndan askeri gemiyle yaklaşık 9 mil açıktaki batık alanına çelenk bırakılmasıyla devam edeceği bildirildi.
  GEMİLERİN BATIRILDIĞI OLAY
  Ereğli Belediyesinin derlediği bilgilere göre, 3 geminin batırıldığı olay şöyle gerçekleşti:
  ''Harbiye Nazırı ve Erkanı Harbiye Umumiye Reisi Enver Paşa, yaklaşan kara kışı hesaba katmadan Ruslar ile savaşmak için Kafkas Cephesi'ne 100 binden fazla asker gönderme kararı aldı. Askerler gönderildikten sonra kış bastırdı. Üniformaları hava şartlarına uygun olmayan askerler daha savaş başlamadan Sarıkamış'ta şehit düşüyorlardı. Enver Paşa verdiği kararın nelere mal olacağını fark etti. Sarıkamış'taki askerlere kışlık üniforma ve erzak göndermek için 3 yük gemisi hazırlattı.
  Enver Paşa'nın planına göre içlerinde 3 bin asker, 3 keşif uçağı, Kafkasya'daki Türkleri örgütleyerek Rusya'ya karşı isyan çıkarmak amacıyla eğitilmiş ajanlar, cephedeki askere dağıtılacak kışlık kıyafet ve erzak bulunan Bezm-i Alem, Bahr-i Ahmer, Mithat Paşa isimli sivil 3 dev yük gemisi İstanbul'dan yola çıkarak Karadeniz üzerinden Trabzon Limanı'na ulaşacaktı. Gemilerle Trabzon Limanı'na varan askerler, ajanlar ve malzemeler kara yolu ile çok hızlı bir biçimde Erzurum'a, oradan da Sarıkamış'a ulaşacaktı.
  Donanmanın kuralları gereği askeri personel taşıyan yük gemilerine olası düşman saldırısına karşı mutlaka bir, hatta birkaç savaş gemisi eşlik ederdi. Ancak, Enver Paşa'nın ani kararıyla 6 Kasım 1914'te İstanbul Boğazı'ndan demir alan bu 3 kuru yük gemisine hiçbir savaş gemisi koruma yapmıyordu. Söz konusu 3 gemi Zonguldak açıklarına geldiklerinde karşılarında dev gibi Rus Savaş gemilerini buldu. Ruslar, Zonguldak'taki kömür madenlerini bombalamış, üslerine dönüyorlardı. Ereğli açıklarında bu gemilere ateş açıldı. 7 Kasım 1914'te 3 yük gemimiz içindeki 3 bin asker ve Sarıkamış'a götürülen malzemelerle birlikte çok kısa süre içinde denize gömüldü.''



Bu sayfayı yazdır

8.11.2009 13:33:34

Bu haber 2184 defa okunmuştur

Facebook'ta Paylaş
YORUM EKLE
DEĞERLİ OKURLARIMIZ;
Sitemizde takip ettiğiniz haberlerimize gönderdiğiniz yorumlarınızda; suç teşkil edecek, yasa dışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri içerikli olanlar; basın meslek ahlakı ile topluma saygı dolayısıyla yayınlanmamaktadır. Bu konudaki hassasiyetimize anlayış göstereceğiniz düşüncesiyle, teşekkür ediyoruz. HAKİMİYET
Adınız


(1000 / )

YORUMLAR (0)






Şu anda 2 kişi online
Toplam ziyaret : 75.755.229

Başlangıç Tarihi Bitiş Tarihi

Fikri KAPAN { KÖŞEMDEN }
SEÇİMİ KİM KAZANIR?


Devamını oku »

21.03.2024 16:52:50 tarihinde yazıldı
422 kez okundu



SAFRA KANAL TAŞLARINDA CERRAHİ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ


Devamını oku »

14.03.2024 09:54:08 tarihinde yazıldı
185 kez okundu


(ESPRİYLE) KAREDEN YANSIYAN

ÇABALARINI GÖRÜYORUM


TUĞBA ARSLAN TAMİRCİ { KALEMİMDEN }
DİDEROT ETKİSİ


Devamını oku »

28.11.2023 12:54:26 tarihinde yazıldı
1308 kez okundu



Bu site en iyi IE5+ tarayıcı ve 1024 x 768 çözünürlükte izlenir.
Tüm Hakları Saklıdır
© 2006 EregliHakimiyet.Com - EregliHakimiyet.Net

Tasarım & Programlama RSNet tarafından yapılmıştır

Ereğli Haberleri